Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις ενοικίων

Διπλή ζημιά μπορούν να υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον δεν υποβάλλουν σήμερα  τη δήλωση COVID για τα μηδενικά ή κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου. Η προθεσμία εκπνέει στις 14 Μαΐου σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ και εφόσον δεν υποβληθεί, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να επιστρέψουν αφενός την αποζημίωση που έλαβαν για τον μήνα Μάρτιο, αφετέρου δεν θα λάβουν την αποζημίωση του Απριλίου που έχει προγραμματισθεί να πιστωθεί στους λογαριασμούς χωρίς τη δήλωση COVID. 

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ειδικότερα:

Δηλώσεις ενοικίων Μαρτίου: Όσοι δεν υποβάλλουν τη σχετική δήλωση θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ακόμα και αν είναι δικαιούχοι. Παράλληλα θα διενεργηθεί έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ορθώς καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις που έλαβαν τους προηγούμενους μήνες.

Αποζημίωση Απριλίου. Σε όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν τη δήλωση Μαρτίου, το οικονομικό επιτελείο δεν πρόκειται να προχωρήσει στην πίστωση των ποσών που προβλέπει η νομοθεσία. Οι σχετικές πληρωμές υπολογίζονται στα τέλη Μαΐου ή αρχές. Δικαιούχοι της ταχύτερης αποζημίωσης θα είναι τόσο οι 200.000 ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον μήνα Απρίλιο καθώς και οι 600.000 ιδιοκτήτες που έλαβαν κουρεμένο ενοίκιο κατά 40%. Σημειώνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις ή οφειλές. 

Ο ιδιοκτήτες  φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν ενοίκιο για τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν εισέπραξαν τον Απρίλιο ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν το 40% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Πάντως όπως όλα δείχνουν κλείνει ο κύκλος των μειωμένων ενοικίων κατά 40%, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι τα μηδενικά ενοίκια θα συνεχισθούν για έναν ακόμη μήνα δηλαδή και τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση και ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο κλάδος της εστίασης να απαλλαγεί και τον Ιούνιο, όπως επίσης και τα γυμναστήρια, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Συνολικά μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει πιστώσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ το όφελος για τους ενοικιαστές ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να λάβουν κανονικά το ενοίκιο του Μαΐου, δεν το έχουν εισπράξει ακόμα καθώς οι ενοικιαστές αρνούνται να το καταβάλλουν αναμένοντας την έκδοση της σχετικής απόφασης. Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο δημιουργεί τριβές στις σχέσεις ιδιοκτητών ενοικιαστών καθώς οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Από την πλευρά τους οι ενοικιαστές εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν αποδίδουν το μίσθωμα ως οφείλουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail