Λευκορωσία κατά ΝΑΤΟ: Σταματήστε τις επιθετικές ασκήσεις στα σύνορά μας

Freepen.gr - Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας ισχυρίστηκαν ότι οι αεροπορικές μονάδες του ΝΑΤΟ πιθανώς ασκούνται σε επιθέσεις εναντίον της επικράτειάς τους, καθώς και της Ρωσίας, ενώ πραγματοποιούν πτήσεις επίδειξης στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας, Στρατηγός Ιγκόρ Κόρολ, προειδοποίησε στις 16 Μαΐου σχετικά με αυτές τις επιχειρήσεις: "Δυστυχώς, οι πτήσεις επίδειξης στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ιδίως [των] Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν γίνει πιο συχνές. Φέτος, εννέα τέτοιες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν σε παρακείμενη περιοχή. Και μπορούμε να πούμε με μεγάλη πιθανότητα ότι κατά τη διάρκεια αυτών των πτήσεων επίδειξης, μεταξύ άλλων, εφαρμόζονται επιλογές για την επίθεση τόσο της Λευκορωσίας όσο και της Ρωσίας", αναφέρει το militarywatchmagazine.com.

Το Μινσκ ισχυρίζεται ότι κατέγραψε πάνω από 30 πτήσεις αεροσκαφών αναγνώρισης του ΝΑΤΟ την εβδομάδα.

Η Λευκορωσία παραμένει ο μόνος αμυντικός σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη, με τη μερική εξαίρεση της Σερβίας, και διατηρεί έναν από τους πιο ικανούς στρατούς στην ήπειρο. Ο αμυντικός τομέας της χώρας παράγει συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως η νέα πλατφόρμα κινητής μεσαίας εμβέλειας BuK-MBK3 και ειδικεύεται επίσης στην αναβάθμιση αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής - μια υπηρεσία που έχει προσφέρει ευρέως σε πελάτες από το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ έως την Αγκόλα και τη Συρία.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το ΝΑΤΟ, η χώρα φέρεται να σχεδιάζει να αποκτήσει υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander από τη Ρωσία, καθώς και άλλες μονάδες του συστήματος αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400. Έχει ήδη αναπτύξει πολλαπλές μονάδες συστημάτων S-400 και S-300 για την αεροπορική άμυνα, καθώς και δύο μοίρες ενισχυμένων μαχητικών MiG-29 και μία μοίρα νεοαποκτηθέντων ρωσικών βαρέων μαχητικών Su-30SM. 

Το Su-30SM είναι το βαρύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί για αεροπορική μάχη που αναπτύσσεται από μια ευρωπαϊκή χώρα, με πιο ισχυρούς κινητήρες και ανώτερη ελικτική δυνατότητα χαμηλής ταχύτητας από οποιονδήποτε άλλο μαχητικό στην ήπειρο. Ενώ το μικρό εύρος του MiG-29 το περιορίζει σε αμυντικούς ρόλους, το Su-30SM έχει εύρος 1.500 km και αντοχή πτήσης 3,5 ώρες - ή πολύ περισσότερο εάν ανεφοδιαστεί στον αέρα - κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί επιθετικά βαθιά σε έδαφος του ΝΑΤΟ. 

Οι στρατιωτικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας παρεμποδίστηκαν από το σχετικά μικρό μέγεθος της οικονομίας της - λόγω κυρίως του μικρού πληθυσμού και της έλλειψης φυσικών πόρων - που έχουν περιορίσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για την προμήθεια νέου υλικού. Η αγορά Su-30 ήταν η πρώτη σημαντική απόκτηση ξένων μαχητικών αεροσκαφών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αν και εικάζεται ότι η χώρα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών MiG-35 στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail