Πρωτοβουλία του Ιράκ για να αποκατάσταση η ροή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη!

Freepen.gr - Το Υπουργείο Υδατικών Πόρων του Ιράκ αποκάλυψε ότι διεξάγονται συναντήσεις και συνεχείς επίσημες συνομιλίες με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία για την επίλυση του προβλήματος των υδάτων και κατέληξαν σε συμφωνία σε μια περίοδο λειψυδρίας και έλλειψης νερού.

«Η ροή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη έχει μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλί Ράντι στο North Press.

Ο Ράντι ήλπιζε ότι «σε δύο εβδομάδες, η ροή του νερού θα αυξηθεί αμέσως μετά την έναρξη του καλοκαιρινού σχεδίου και η στάθμη του νερού θα αυξηθεί στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη».

Το Ιράκ εξαρτάται κυρίως από τον ποταμό Τίγρη και τους παραποτάμους του, περισσότερο από τον ποταμό Ευφράτη, ο οποίος μοιράζεται γεωγραφικά σε τρεις χώρες, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο, η σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ευφράτη και οι επακόλουθες συνέπειές της για το περιβάλλον, την υγεία, τη γεωργία και τις υπηρεσίες στη βόρεια περιοχή της Συρίας καταδεικνύουν παρόμοια καταστροφή και στο Ιράκ.

Ο Ράντι αποκάλυψε ότι το υπουργείο πραγματοποίησε συνάντηση με τη Συρία και τεχνικά επικοινωνούσε με την τουρκική πλευρά για να συμφωνήσει να επωμιστεί το βάρος που οφείλεται στην έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των χωρών.

Τόνισε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τη συριακή πλευρά και επαφές με την Τουρκία και το Ιράν, προκειμένου να καθοριστούν τα περιγράμματα και να συμφωνήσουν να μοιραστούν τις ζημίες σε τέτοιες περιστάσεις».

Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε κοινή υπουργική συνάντηση μεταξύ του Ιρακινού Υπουργού Υδατικών Πόρων και του Συριακού ομολόγου του μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα του νερού, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής της ιρακινής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη γεωργία, τα ύδατα και τα έλη, Salam al-Shammari, δήλωσε νωρίτερα ότι «η Τουρκία προσπαθεί περιστασιακά να χρησιμοποιήσει το χαρτί του νερού για να εφαρμόσει αυτό που σχεδιάζει στις δύο χώρες του ποταμού Ευφράτη».

Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης προέρχονται από την Τουρκία και περνούν από το συριακό έδαφος, στη συνέχεια στο Ιράκ για να ρέουν στον Περσικό Κόλπο, επομένως θεωρούνται διεθνείς ποταμοί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και νόμους.

Ο Ράντι πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «οι συριακές και ιρακινές πλευρές τόνισαν το συντονισμό και την ενοποίηση κοινών θέσεων μεταξύ των δύο χωρών για να απαιτήσουν την αποκατάσταση της ροής του νερού στον ποταμό Ευφράτη με βάση τις συμφωνίες που έχουν συμφωνηθεί».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail