Το εγκαταλελειμμένο νησί στην Ανταρκτική με το ενεργό ηφαίστειο και τις ιαματικές πηγές

Θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Ανταρκτικής και διάσημο καταφύγιο από καταιγίδες και παγόβουνα. Το νησί Deception στα νησιά του Νότιου Σέτλαντ κοντά στη χερσόνησο της Ανταρκτικής ήταν πολυπόθητο από αρκετά έθνη, τα οποία το εκμεταλλεύτηκαν και έπειτα το εγκατέλειψαν. Σήμερα, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις της περιπέτειας, ενώ σε αυτό λειτουργεί και επιστημονικό φυλάκιο, με ερευνητικές βάσεις της Αργεντινής, της Χιλής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας.

Από: newsbeast.gr

Τα ερειπωμένα κουφάρια των κτιρίων, των σκαφών και του εξοπλισμού που συναντώνται μέχρι σήμερα σε αυτό παραμένουν απόδειξη των παραγωγικών χρόνων του νησιού, ως σταθμός φαλαινοθηρίας και έδρα πολλών επιστημονικών σταθμών.

Ενώ αρκετές χώρες διαφωνούσαν για το ποια θα καρφώσει την κυρίαρχη σημαία της στα εδάφη του, προσπαθώντας να καταλάβουν το «λαχταριστό» ακίνητο κατά την δεκαετία του 1960, το Deception είχε αρκετό χώρο για όλους. Ωστόσο, έκρυβε και μία μεγάλη έκπληξη. Το ενεργό ηφαίστειό του, που καθιστούσε κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης και επένδυσης ακριβού εξοπλισμού, ακόμη κι αν η περιοχή θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της ηπείρου, πρακτικά αδύνατη.

Το ηφαίστειο μέσα σε δύο χρόνια εξερράγη δύο φορές, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του, συμπεριλαμβανομένου ενός «νεκροταφείου» 45 εγκαταλελειμμένων φαλαινοθηρικών και ενός ερημωμένου υπόστεγου αεροσκαφών.

Το νησί, αναφέρει το atlasobscura.com, διαχειρίζεται σύμφωνα με το Σύστημα Ανταρκτικής Συνθήκης και αποτελεί πλέον ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο καθώς και ένα επιστημονικό φυλάκιο. Οι γιγαντιαίοι λέβητες σιδήρου και οι δεξαμενές των παλιών φαλαινοθηρών εξακολουθούν να στέκονται παρά το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο με μεγάλες τρύπες στις πλευρές τους ως αποτρεπτικό για τους Ναζί, προκειμένου να μην τα χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση καυσίμων.

Εντύπωση προκαλεί το θέαμα με τους πιγκουίνους Chinstrap να περιπλανιούνται παντού, καθώς η δυτική πλευρά του νησιού φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες φωλιές του συγκεκριμένου είδους παγκοσμίως.

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που μπορεί να απολαύσει ο παράτολμος επισκέπτης του δεν είναι άλλο από τις φυσικές, ιαματικές πηγές του Deception. Λόγω της γεωλογικής του ιδιοσυγκρασίας, το Deception Island διαθέτει μια σειρά από μικροκλίματα, πράγμα που σημαίνει ότι -αν μπορεί να ξεπεράσει κανείς του παγωμένους ανέμους της Ανταρκτικής και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες- μπορεί να απολαύσει ένα ηφαιστειακό λουτρό, φορώντας μόνο το μαγιό του και αφήνοντας το μάτι να χαθεί στο απόκοσμο, αριανό θα έλεγε κανείς, τοπίο ολόγυρά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail