Για 8η μέρα αντιπαράθεση Ισραηλινών με Παλαιστίνιους - Το οικονομικό ζήτημα

Το οικονομικό ζήτημα. Αν κάποιος νομίζει ότι η Χαμάς έχει κάτι να χάσει από την όλη ιστορία κάνει λάθος. Το Ισραήλ δεν το ενδιαφέρει να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας. Αν τυχόν έκανε το λάθος θα έπρεπε μετά να δαπανήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια για να παρέχει τα στοιχειώδη που αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει κανείς αφού δεν παρέχονται. 

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Μιλάμε για 1,5 αμάχους γυναίκες και παιδιά. Συνεπώς προσωπικά αποκλείω να εισβάλει το Ισραήλ για να κατακτήσει, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γάζα γιατί για την Δυτική Όχθη ισχύουν άλλες προϋποθέσεις. 

Βλέπω κάποιοι αναρωτιούνται για το που βρήκαν τα χρήματα οι εξαθλιωμένοι Παλαιστίνιοι για τόσες χιλιάδες ρουκέτες. Προφανώς δεν γνωρίζουν ότι οι Qassam 3 και Qassam 4 που χρησιμοποιεί η Χαμάς έχει material cost (εργατικό δεν έχει δουλεύουν για ένα πιάτο φαγητό οι "τεχνικοί") λιγότερο των 500 δολαρίων per unit την ίδια ώρα που για κάθε τέτοια ρουκέτα το Iσραήλ αναγκάζεται να ρίξει πολύ περισσότερους αντιπυραυλικούς με κόστος 60.000 έως και 80.000 δολαρίων ανά μονάδα (ανάλογα με την εμβέλεια). 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε κατάρριψη κοστίζει στο Ισραήλ ακόμα και 100.000 δολάρια ή ακόμα και περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπολογιστής επίλυσης βολής για τον λόγο αυτό δεν καταρρίπτει πυραύλους που πάνε στο γάμο του καραγκιόζη (εκτός κατοικημένων περιοχών).
Έτσι λοιπόν μέσα σε 7 ημέρες εχθροπραξιών η Χαμάς έχει χάσει έναν αριθμό μαχητών που ούτως ή άλλως είχε ως αναλώσιμους και οικονομικά της έχει κοστίσει με το ζόρι 1,8 εκατ. (δλδ μηδαμινό ποσό σε σχέση με τα λεφτά που λαμβάνει από Σ.Α. και Τουρκία) ενώ αντίθετα το Ισραήλ έχει ξοδέψει μόνον για τους πυραύλους του iron dome περισσότερα από 0,9 δις δολάρια, δλδ ξοδεύει καθημερινά 600 φορές περισσότερα χρήματα από ότι η Χαμάς και μόνον για αναχαίτιση. 

Και αυτά χωρίς να συμπεριληφθούν τα κόστη μισθοδοσίας των επιστρατευμένων, τα καύσιμα, το κόστος πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας για τις αντεπιθέσεις που εκεί έχουμε κόστη πυραύλων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ανά πύραυλο, τα έξοδα συντήρησης κλπ. Εφόσον η διαμάχη που ήδη έκλεισε εβδομάδα συνεχιστεί για ένα μήνα το κόστος με βάση τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα και πανάκριβα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί το Ισραήλ μπορεί να εκτοξευθεί σε πολύ περισσότερα από 6 δις δολάρια, ενδεχομένως και να αγγίξει τα 10. 

Στις αντίστοιχες αλλά όχι τόσο μαζικές επιθέσεις το 2014 χωρίς τον σιδηρούν θόλο οι 27ήμερη διαμάχη κόστισε 3,6 δις άμεσο κόστος (με το κόστος ανά πυραυλο του iron dome τότε στα 36.000-50.000 δολάρια, μικρότερου όμως βεληνεκούς), ενώ μαζί με τις απώλειες του τουρισμού το νούμερο ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail