Μένουν κλειστά 8 στα 10 ξενοδοχεία!

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να παρουσιάσει ωραιοποιημένη εικόνα με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, όμως η πραγματικότητα μετά την τουριστική πρεμιέρα είναι γκρίζα, με την συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας να είναι κλειστές τον Μάϊο. 

Από: sofokleousin.gr

Σε επικοινωνία του με το «Σin» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε ότι τον Μάϊο ανοίγει μόνο το 20% των 10.000 ξενοδοχείων της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι 8 στις 10 ξενοδοχειακές μονάδες (80%) θα παραμείνουν κλειστές, τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντα μήνα. 

Η αιτία είναι προφανής: η απουσία κρατήσεων. Οι ξενοδόχοι χωρίς τον βασικό αριθμό κρατήσεων διστάζουν να ανοίξουν-καθώς και η επαναλειτουργία μιάς ξενοδοχειακής μονάδας δεν είναι απλή υπόθεση-και κρατούν στάση αναμονής. Περιμένουν την αναγκαία κίνηση κρατήσεων, προκειμένου να προγραμματίσουν την επαναλειτουργία των μονάδων τους. 

Και αφού ο Μάϊος χάθηκε για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι παράγοντες του τουρισμού στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ιούνιο, τόσο σε σχέση με το πόσα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν, όσο και με ποιά ποσοστά πληρότητας. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι και η φετινή «μάχη» θα δοθεί για τους τουρίστες της «τελευταίας ώρας» και κυρίως για την περίοδο Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου. 

Τρείς χρονιές για να ανακάμψει ο τουριστικός κλάδος 

Δίνοντας το κλίμα στον ελληνικό αυτή την περίοδο ο Γρηγόρης Τάσιος είχε δηλώσει σε  πρόσφατη συνέντευξή του στον Real Fm 107,1: «δεν έχουμε κρατήσεις. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ευρώπη, γιατί είναι πολύ σημαντικός πελάτης για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων επισήμανε ακόμα: «ένα ξενοδοχείο για να λειτουργήσει θέλει περίπου 40% μέση πληρότητα για ξεκίνημα. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία επιχείρηση μέχρι στιγμής και τουλάχιστον έως τις 20 Ιουνίου. Εάν δεν γίνει η χώρα “πράσινη” στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα προτιμηθεί εύκολα από τους πελάτες του εξωτερικού». Και τόνισε: «Η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων σε όλα τα επίπεδα είναι το “κλειδί” για την επόμενη μέρα. Ακόμη και μια κοινότητα να “κοκκινίσει” σε έναν προορισμό -για παράδειγμα στη Χαλκιδική ή στην Πιερία- θα φέρει μεγάλες ανατροπές με έξτρα μέτρα και με τον κόσμο να φεύγει. Άρα πρέπει οπωσδήποτε τα μέτρα να τηρηθούν απαρέγκλιτα και να εμβολιαστούμε ώστε από τον Ιούλιο να δουλέψουμε για τρεις με 4 μήνες ανάλογα με τον προορισμό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «στόχος είναι να πάμε καλύτερα σε σχέση με το 2020». Υπογράμμισε δε,  πως με δυο χρονιές αρνητικές «θέλει τουλάχιστον τρεις χρονιές» για ανακάμψει ο κλάδος.

Υπενθυμίζεται, ότι η βρετανική κυβέρνηση έθεσε, λόγω υγειονομικής κατάστασης, εκτός «πράσινης λίστας» χωρών την Ελλάδα. Που σημαίνει ότι όποιος Βρετανός επιστρέφει μετά από ταξίδι στη χώρα μας θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβάλλεται δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. 

Ουσιαστικά δηλαδή, με την απόφαση αυτή κατέστη απαγορευτικό το ταξίδι Βρετανών στην Ελλάδα. Στα τέλη Μαίου αναμένονται ανακοινώσεις για τις αναθεωρημένες λίστες της Βρετανίας και οι ελπίδες όλων στον ελληνικό τουρισμό είναι ότι αυτή τη φορά η χώρα μας θα «πρασινίσει», ώστε να δοθεί το «πράσινο» στους Βρετανούς τουρίστες.  

Σημειώνεται, ότι η βρετανική τουριστική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα μετά τη γερμανική και ειδικά για ορισμένους προορισμούς, όπως τα νησιά του Ιονίου, είναι με διαφορά η σημαντικότερη. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στα ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας. 

ΚΥΡ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail