Επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πόρτο

Μετά την Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που αποκαλύψαμε το Δεκέμβριο τώρα έρχεται με απόφαση του Ντράγκι και της παρέας του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Πόρτο και αύξηση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη

Δουλειά μέχρι τα 74 μας εξασφάλισε ο Κυριάκος

Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας με δόλωμα τα κονδύλια του  Ταμείου Ανάκαμψης που όμως θα καταλήξουν στη Γερμανική Ευρώπη

Διάλυση εργασιακού και ασφαλιστικού φέρνει πανευρωπαϊκά η Κοινωνική Σύνοδος του Πόρτο

Η Κοινωνική ατζέντα της ΕΕ ξεκάρφωμα με στόχο την επιβολή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 

Κοινωνικός  Αρμαγεδδώνας οι αποφάσεις στο Πόρτο

Ολοκληρώθηκε με τυμπανοκρουσίες η πολυδιαφημισμένη άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας στις 7-8 Μαΐου για την κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης. Εκεί όλοι οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν σπονδές στην κοινωνική Ευρώπη και έδωσαν όρκους αιώνιας πίστης στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Τα κροκοδείλια δάκρυα περίσσεψαν καθώς άκουγε κανείς τον Ντράγκι και την παρέα του να σπαράζουν για την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και τις διακρίσεις κατά των νέων και των γυναικών. Και όλα αυτά χωρίς καμία αιδώ καθώς είναι οι ίδιοι οι οποίοι επέβαλαν σκληρά μνημόνια στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Είναι οι ίδιοι που επέβαλαν λιτότητα και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη της Ευρώπη. Είναι οι ίδιοι που ήταν θιασώτες της περίφημης «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» που νομιμοποίησε και στην Ευρώπη τον νεοφιλελευθερισμό και τη συνταγή του ΔΝΤ που οδήγησε στην ανεργία και στην φτώχεια εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ και κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο και ιδίως στην Ελλάδα. Είναι οι ίδιοι που στήριξαν και εκτέλεσαν τις επιταγές  της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Και ξαφνικά ο γνωστός και μη εξαιρετέος παλιός πολιτικός κόσμος της ΕΕ,  κάνει πλέον σπονδές στην κοινωνική Ευρώπη και διακηρύσσει την απόφασή του να στηρίξει τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και να μειώσει τη φτώχεια και την ανεργία!!!

Και όλα αυτά στην περίφημη Διακήρυξη του Πόρτο την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε στις 8/5/2021.

Όμως αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές αποδεικνύεται όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός ότι «ο λύκος κι’ αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».

Γιατί αυτό το οποίο επιτάσσει η Διακήρυξη του Πόρτο παρά το δήθεν φιλεργατικό και κοινωνικό περιτύλιγμά της δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες σπονδές στην κινεζοποίηση των μισθών, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στη διάλυση του ασφαλιστικού.

Είναι η πολιτική συμφωνία για την επιβολή της αντικοινωνικής ατζέντας και των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου η πολιτική ηγεσία της ΕΕ να επιτύχει την μείωση του κόστους εργασίας εις βάρος των εργαζομένων ούτως ώστε οι επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να αυξήσουν τα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με ΗΠΑ και Κίνα.

Γιατί όπως θα αποδείξουμε στη συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την αύξηση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη!!

Ναι είναι ανήκουστο. Και όμως παρά τις σπονδές στην κοινωνική Ευρώπη ο Ντράγκι και η παρέα του αποφάσισαν εντελώς ξεδιάντροπα την «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία»

Ναι αποφάσισαν όπως προκύπτει από τα παραπάνω ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει καθιερωθεί δουλειά μέχρι τα 74 έτη!!!

Ναι μέχρι τα 74 και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει οι 74άριδες να έχουν ψηφιακές δεξιότητες καθώς πλέον αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας!!! Είναι απαραίτητες για την «απασχολησιμότητα» όπως επισημαίνουν. Και όλα αυτά στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργό γήρανση.

Αυτό μάλιστα είναι άμεσα συνυφασμένο με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που, όπως αποκαλύψαμε με δημοσίευμα στις 28 Δεκεμβρίου 2020 στην Υπέρβασης News,  με Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020 κατ΄ εντολήν της Μέρκελ αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενεργό γήρανση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Εμμένει για το Ευρωομόλογο ο Μητσοτάκης | Lykavitos.gr

Ο Μητσοτάκης στο Πόρτο κάνει σπονδές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις την ώρα που στην Αθήνα προωθεί τις ατομικές συμβάσεις για το 10ωρο

Με τη λήξη της διάσκεψης του Πόρτο τα παπαγαλάκια που συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό στην Πορτογαλία στις ανταποκρίσεις του στα βραδινά δελτία ειδήσεων το Σάββατο 8/5/2021, οπότε και γράφονται αυτές οι σκέψεις, επικεντρώθηκαν στις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα εμβόλια, το πράσινο πιστοποιητικό και τις πατέντες των εμβολίων και ψέλλισαν ελάχιστα περί της δήθεν στήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα.

Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινωνική ατζέντα επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Η Ελλάδα υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή, την πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας να θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης. Προκειμένου, όμως, να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του κοινωνικού πυλώνα οφείλει η Ευρώπη στο σύνολό της να επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Και για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε πια στη διάθεσή μας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το όποιο εκτιμώ ότι θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η ανάκαμψη, όμως, η οποία θα ακολουθήσει την περιπέτεια της πανδημίας, πρέπει να είναι μία ανάκαμψη με διαφορετικά χαρακτηριστικά: με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μία ανάκαμψη η οποία θα θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων ως πρώτη προτεραιότητα. Και σε αυτή την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και ενώ λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σπονδές στην κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης η οποία βρίθει αναφορών στους κοινωνικούς εταίρους και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις την ίδια στιγμή στην Ελλάδα προωθεί το νομοσχέδιο που καταργεί τον ρόλο των συνδικάτων στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και επιβάλλει ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων με την εργοδοσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας  καταργώντας έτσι το οκτάωρο και την αμοιβή των υπερωριών.

EU Social - Social Summit in Porto | Facebook

Η Διακήρυξη του Πόρτο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην Διακήρυξη του Πόρτο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ άλλων επισημαίνουν με στόμφο:

«1.Yπογραμμίζουμε τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Οι αξίες αυτές έχουν καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο έχουν αντιδράσει οι ευρωπαίοι πολίτες στην κρίση αυτή, βρίσκονται δε στον πυρήνα του κοινού μας εγχειρήματος και του διακριτού μας κοινωνικού προτύπου. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη πρέπει να είναι η ήπειρος της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε για μια κοινωνική Ευρώπη».

Και συνεχίζουν:

«2.Το ίδιο πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης ενέπνευσε την ιστορική μας συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τον Ιούλιο του 2020, καθώς και την ειδική προσπάθεια ανάκαμψης στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU». Καθώς επιταχύνουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, οι μαζικές αυτές ευρωπαϊκές επενδύσεις και οι συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις θα θέσουν την Ένωση και τα κράτη μέλη της σταθερά σε μεταρρυθμιστική τροχιά προς μια δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη. Μια συλλογική, συνεκτική, έγκαιρη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την κοινωνική διάσταση και τον ρόλο της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή».

Έτσι μετά τα κροκοδείλια δάκρια για την αλληλεγγύη, μπαίνουν στο ψητό μιλώντας για  «συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις» και «μεταρρυθμιστική τροχιά προς δίκαιη ανάπτυξη» και μάλιστα «χωρίς αποκλεισμούς» η οποία όμως θα «ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης». Μια ανταγωνιστικότητα που ως γνωστόν με τα δεκάδες κείμενα και τις αποφάσεις τους οι ηγέτες της ΕΕ και κυρίως με το Σύμφωνο για το ευρώ+ τη στηρίζουν στην κινεζοποίηση των μισθών, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην αύξηση του χρόνου εργασίας και στην ευελιξία και τώρα πλέον στην αύξηση του χρόνου του εργασιακού βίου και στην συνακόλουθη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Για να μην καρφωθούν όμως δεν τολμούν να μιλήσουν ευθέως για δουλειά μέχρι τα 74 έτη και για τον λόγο αυτό παραπέμπουν σε δύο κείμενα θεωρώντας ότι οι λαοί τρώνε κουτόχορτο.

Έτσι στη συνέχεια διακηρύσσουν:

«4.Χαιρετίζουμε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η πορτογαλική Προεδρία στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Πόρτο και λαμβάνουμε υπό σημείωση τα αποτελέσματά της».

Και παρακάτω προσθέτουν:

«5.Όπως ορίζεται στο στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ 2019-2024, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2021 παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας»

Πρόκειται για δύο κείμενα τα οποία αναφέρονται ρητά και υιοθετούν τη δουλειά μέχρι τα 74!!! όπως θα αναλύσουμε αμέσως παρακάτω με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής και συνεχίζοντας με τα αποτελέσματα της Κοινωνικής Διάσκεψης του  Πόρτο (Porto Social Summit).


Το Σχέδιο  δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κοινωνικά δικαιώματα

Η Επιτροπή της ΕΕ στις 4 Μαρτίου 2021 υιοθέτησε το έγγραφό της COM(2021) 102 final με τίτλο: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ- Σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων -{SWD(2021)46 final»

Η Επιτροπή αφού αναφέρεται στις περίφημες 20 αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που  αποτελούν φάρο που καθοδηγεί την ΕΕ προς μια δήθεν ισχυρή κοινωνική Ευρώπη διαμόρφωσε το προκείμενο  Σχέδιο δράσης για τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ σύμφωνα με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής καθορίζει τις δράσεις που δεσμεύεται να αναλάβει. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει  τρεις στόχους σε επίπεδο ΕΕ που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 και οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση των εθνικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα στη σελ. 5 του εγγράφου της επισημαίνει ότι:

«Η κοινωνική σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο τον Μάιο του 2021 θα αποτελέσει ευκαιρία για να συνασπιστούν οι δυνάμεις που θα ανανεώσουν, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη δέσμευση για την υλοποίηση του κοινωνικού πυλώνα. Το παρόν σχέδιο δράσης αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο».

Σύμφωνα με την Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει μια ανταγωνιστική οικονομία είναι απαραίτητη «η ύπαρξη ενός εξειδικευμένου και καινοτόμου εργατικού δυναμικού, ικανού να διαμορφώσει και να προσαρμοστεί στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

Έτσι η  «Επιτροπή προτείνει τρεις πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ που θα πρέπει να επιτευχθούν έως το τέλος της δεκαετίας στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας» (σελ.6) και οι οποίοι είναι:

1.Τουλάχιστον το 78% του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται έως το 2030.

2.Τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχουν σε κατάρτιση κάθε χρόνο.

3.Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15εκατομμύρια έως το 2030.

Αναλύοντας τον δεύτερο από τους παραπάνω στόχους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται στο ψητό σε σχέση με την αύξηση του χρόνου του εργασιακού βίου στα 74 έτη.

Έτσι στη σελ. 8 του εγγράφου της αναφέρει επιλέξει:

«Επομένως πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των ενηλίκων στην κατάρτιση και να βελτιωθούν τα επίπεδα ολοκλήρωσης όσον αφορά την αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση.

 

Ειδικότερα:

  • τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη·

Οι στόχοι αυτοί βασίζονται στους στόχους που ορίζονται στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων, στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στο ψήφισμα του Συμβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης».

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δουλειά μέχρι τα 74 έτη είναι στο πλαίσιο συστάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι άτομα ηλικίας μέχρι 74 ετών θα πρέπει να καταρτίζονται προκειμένου να έχουν ψηφιακές δεξιότητες γιατί αυτές «αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας». Πόσο πιο ξεκάθαρα χρειάζεται άραγε να το πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιληφθούν πλέον οι πάντες ότι η περίφημη κοινωνική ατζέντα της ΕΕ δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση του διάρκειας του εργασιακού βίου και αύξηση συνακόλουθα του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επομένως η Διακήρυξη του Πόρτο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία υπέγραψαν και οι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δρομολογεί πλέον μέχρι το 2030 την αύξηση του εργασιακού βίου στα 74 έτη μιας και η διακήρυξη του Πόρτο αναφέρει ρητά:

«Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2021 παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας».

Poland, Hungary Block 'Gender Equality' From EU Social Summit | World News | US News

H Κοινωνική Διάσκεψη του  Πόρτο (Porto Social Summit)

Η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο που έλαβε χώρα στις 7 Μαΐου 2021 σε Ολομέλεια και σε τρία διαφορετικά panels αποτέλεσε πρωτοβουλία της αριστερής κυβέρνησης της Πορτογαλίας προκειμένου να πουλήσει κοινωνικό προφίλ. Στην ουσία έγινε «για ξεκάρφωμα» ενόψει του σκληρού υπερμνημονίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο προβλέπει αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις που διαλύουν εργασιακά και ασφαλιστικό. Μάλιστα την όλη πρωτοβουλία της Λισσαβώνας στήριξε και η ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών- Podemos με την Ισπανίδα υπουργό εργασίας  Yolanda Díaz να παίζει σημαντικό ρόλο.

Έτσι η Yolanda Díaz, ως τρίτη αντιπρόεδρος πλέον της ισπανικής κυβέρνησης την ώρα που διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά της Ισπανίας ενόψει της σύνταξης του ισπανικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφέρθηκε με νόημα στην κοινωνική Σύνοδο στο Πόρτο (www.ibercampus.es 23/4/2021).

Βέβαια η πιρουέτα περί τα κοινωνικά της Díaz,  η οποία φέρεται πλέον και ως διάδοχος του Πάμπλο Ιγκλέσιας (www.elmundo.es 6/5/2021), δεν έπεισαν κανένα και πολύ περισσότερο τον Ιγκλέσιας ο οποίος βλέποντας τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα που ετοιμάζεται να χτυπήσει την Ισπανία λόγω του υπερμνημονίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης κούνησε μαντήλι στην Díaz  και στους άλλους συντρόφους του παραιτούμενος από την ηγεσία των Podemos (www.eleconomista.es. 5/5/2021).

Από την πλευρά του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έπαιξε το χαρτί της κοινωνικής ατζέντας της ΕΕ μέσω της Κοινωνικής Διάσκεψης του Πόρτο προκειμένου να ενισχύσει το δικό του αριστερό προφίλ αν και είναι βέβαιο ότι από αύριο που θα πάρουν είδηση οι σύντροφοί του στην ευρύτερη αριστερά και κυρίως στο Αριστερό Μπλόκο και στο ΚΚ Πορτογαλίας τα καθέκαστα είναι βέβαιο ότι θα του στείλουν αγωνιστικούς χαιρετισμούς στις πλατείες και στους δρόμους της Λισσαβώνας και του Πόρτο.

Στην Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο συμμετείχαν όχι μόνο οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή οι πανευρωπαϊκές ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Μάλιστα την «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» (Porto Social Commitment) της 7ης Μαΐου υπογράφουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εργοδοτών και Επιχειρήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνιών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, της  BusinessEurope, της Social Platform, καθώς και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας εκπροσωπώντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα τρία δε panels  της Κοινωνικής Διάσκεψης του Πόρτο τον λόγο πήραν διάφοροι ηγέτες με τον Ντράγκι σε πρώτο πλάνο να μιλά για τις ευκαιρίες που πρέπει να δοθούν στις γυναίκες και στους νέους. Ξέχασε φαίνεται ο Μάριο ότι με τα μνημόνια που αυτός επόπτευε ως μέλος της τρόικας στην Ελλάδα είχε επιβληθεί στους Έλληνες νέους από 18-23 ο υποκατώτατος μισθός. Αλλά αυτά φαίνεται είναι περασμένα ξεχασμένα για τον Ντράγκι μιας και τώρα ανέλαβε εργολαβικά να στηρίξει τις γυναίκες και τους νέους όχι μόνον της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό θα πει θράσος.

Στη περίφημη «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» που υιοθέτησε η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο μεταξύ άλλων επαναλαμβάνεται σχεδόν επί λέξει η θέση της Κομισιόν για αύξηση του εργασιακού βίου στα 74 καθώς αναφέρεται  στην «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία»

promoting access to basic digital skills for at least 80% of people aged 16-74, thus fostering skilling, reskilling, employability and innovation»).

Επομένως η Διακήρυξη του Πόρτο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία υπέγραψαν και οι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δρομολογεί πλέον μέχρι το 2030 την αύξηση του εργασιακού βίου στα 74 έτη μιας και η διακήρυξη του Πόρτο αναφέρει ρητά:

«4.Χαιρετίζουμε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η πορτογαλική Προεδρία στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Πόρτο και λαμβάνουμε υπό σημείωση τα αποτελέσματά της».

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον οι ηγέτες της ΕΕ στην Διακήρυξη του Πόρτο επισημαίνουν με νόημα

«12.Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς η πρόοδος προς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της ΕΕ για το 2030, μεταξύ άλλων στο υψηλότερο επίπεδο».

Δηλαδή ετοιμαστείτε για δουλειά μέχρι τα 74. Άλλωστε σύμφωνα με μελέτες το προσδόκιμο ζωής το 2060 θα έχει αυξηθεί στα  84 έτη για τους άντρες και στα 89  έτη για τις γυναίκες (m.naftemporiki.gr 8/10/2018).

Οπότε οι λαοί στα επόμενα χρόνια μπορούν πλέον να εργάζονται μέχρι τα 74 έτη στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργό γήρανση.

Και αυτό σημαίνει βέβαια αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που σήμερα σε όλη της Ευρώπη καθορίζεται πλέον στα 67 έτη.

Από τον Οκτώβριο 2020 το Συμβούλιο της ΕΕ με την ψήφο της κυβέρνησης αποφάσισε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Έτσι όπως αποκαλύψαμε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 στην Υπέρβαση News μεσούσης της πανδημίας το Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν οι Υπουργοί των κρατών μελών, έβαλε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Έτσι στις 13 Οκτωβρίου το Συμβούλιο εξέδωσε την υπ΄ αρίθμ. 2020/1512 Απόφασή του σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών η οποία δημοσιεύθηκε στις 19/10/2020 στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (L 344/22) δίνοντας τη χαριστική βολή στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς απαιτεί πλέον την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα στις 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η κυβέρνηση μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ υπερψήφισε την παραπάνω Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ η οποία τέθηκε σε ισχύ από 19/10/2020 με τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και η οποία απευθύνεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα περαιτέρω.

Η Απόφαση στο Άρθρο 1 καθορίζει ότι «θεσπίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών («κατευθυντήριες γραμμές») που παρατίθενται στο παράρτημα. Οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος των «ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών». Στη συνέχεια στο  Άρθρο 2 καθορίζει ότι «τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές στις πολιτικές τους για την απασχόληση και στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων τους, επί των οποίων θα υποβληθεί έκθεση σύμφωνα με το άρθρο 148 παράγραφος 3 ΣΛΕΕ».

Η Απόφαση η οποία φέρει την υπογραφή του τότε Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γερμανού Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων M. ROTH στο Άρθρο 3 καθορίζει ότι «απευθύνεται στα κράτη μέλη» της ΕΕ.

Ταυτόχρονα η Απόφαση αυτή του Συμβουλίου της ΕΕ δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και τα όργανα της ΕΕ και αποτελεί τη βάση μαζί με άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο της πολυμερούς εποπτείας που ασκείται στο πλαίσιο του περίφημου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της παραπάνω Απόφασης 2020/1512 του Συμβουλίου της ΕΕ σημαντικό ρόλο παίζει και η Κατευθυντήρια γραμμή 8 η οποία πέραν των άλλων προβλέπει ότι «λόγω της αύξησης της μακροζωίας και των δημογραφικών αλλαγών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων ….Οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα πρέπει να στηρίζονται από πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του χάσματος στις συντάξεις μεταξύ των φύλων καθώς και μέτρα παράτασης του επαγγελματικού βίου, όπως η αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, και να πλαισιώνονται από στρατηγικές ενεργού γήρανσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθιερώσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ………………….και να επιτρέψουν την κατάλληλη σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι στην ίδια γραμμή κινείται και η Έκθεση Πισσαρίδη, η οποία αποτελεί «λαγό» της κυβέρνησης για τις διάφορες δήθεν μεταρρυθμίσεις. Έτσι   θέτει θέμα ασφαλιστικού και προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» ρίχνοντας ταυτόχρονα φαρμακερά βέλη στο ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και των ισχυόντων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ιδίως στη σελίδα 109.

Όπως προκύπτει από την παραπάνω Απόφαση του Συμβουλίου η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης συνδυάζεται με της στρατηγικές για την ενεργό γήρανση που στην πράξη σημαίνει αύξηση του εργασιακού βίου που πλέον με την Διακήρυξη του Πόρτο φτάνει στα 74 έτη.

Τσακλόγλου: Υψηλότερες συντάξεις με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους| newmoneyMario Draghi: Ex-European Central Bank chief accepts president's mandate to form next government | EuronewsRiccardo Pennisi on Twitter: "Nadia Calviño potrebbe raggiungere von der Leyen, Lagarde e Merkel tra le donne al vertice della politica europea. Qui, un ritratto della ministra dell'Economia spagnola, candidata all'Eurogruppo, "un

Άρχισαν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σε Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία

Στην Ελλάδα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στη Βουλή στις 11 Μαρτίου 2021 και αναφερόμενος στην επικουρική ασφάλιση είπε χαρακτηριστικά «πως αν το σύστημα δεν αλλάξει, τότε όχι απλώς πηγαίνουμε προς τον βράχο αλλά γκαζώνουμε προς αυτόν» (real.gr  11/3/2021) δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγές στο ασφαλιστικό που δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στις επικουρικές συντάξεις αλλά θα καλύψουν όλα το φάσμα του ασφαλιστικού. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται άμεσα η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της παραπάνω υπ΄ αρίθμ. 2020/1512 Απόφασης του Συμβουλίου ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ δεν αποκλείεται το παζλ των αλλαγών να συμπληρωθεί και με μείωση κατά 20% των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατ΄ εντολήν των Βρυξελλών προκειμένου να εγκριθεί το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και η συνακόλουθη αποδέσμευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειωτέον ότι ο Π. Τσακλόγλου στην παραπάνω σχετική παρέμβασή του-παρουσίαση για το συνταξιοδοτικό αναφέρθηκε με νόημα στην «Υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη» και στις «Υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό» για να συμπληρώσει ότι στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων μεταξύ άλλων «αντί οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται» (Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://www.taxheaven.gr 11/3/2021).

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το εργασιακό που καταργεί το οκτάωρο, επιβάλει το 10ωρο, καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες και καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης, σειρά έχει το συνταξιοδοτικό.

Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι που ενδιαφέρεται όπως λέει για τις γυναίκες  με το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης δεσμεύθηκε να τροποποιήσει το συνταξιοδοτικό.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τη σελίδα 29 του ιταλικού εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σχεδιάζεται η κατάργηση των ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που εγκαινιάστηκαν το 2019 (www.huffingtonpost.it 23/4/2021). Έτσι στο τέλος του έτους καταργείται το ισχύον δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 έτη με 38 χρόνια ασφάλισης το επονομαζόμενο και Quota 100 (www.repubblica.it 23/4/2021). To ισχύον σύστημα θα αντικατασταθεί με σκληρότερα μέτρα από το σύστημα  Quota 102 που θα καθιερώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 64 και κατ΄ άλλους στα 64,3 έτη με 38 χρόνια ασφάλισης, ενώ θα συνεχίσει να ισχύει και ο γενικός κανόνας συνταξιοδότησης στα 67 έτη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 20 έτη. Και έπεται συνέχεια καθώς ο υφυπουργός Οικονομίας Claudio Durigon της Λέγκας του Σαλβίνι δήλωσε ότι λόγω πανδημίας για τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να καθιερωθούν πλέον 41 έτη ασφάλισης (www.repubblica.it 23/4/2021) και να θεσμοθετηθούν επιπλέον ρήτρες ευελιξίας στο όλο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τέλος στην Ισπανία στη συνάντηση της δεύτερης αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Nadia Calviño με τον Ντομπρόφσκις για τις μεταρρυθμίσεις ενόψει του ισπανικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης εξετάστηκε το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που επίκεινται στο ασφαλιστικό στην Ισπανία (www.lavanguardia.com 23/4/2021) όπου αναμένονται επίσης νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

ΟΧΙ άλλο κάρβουνο!!!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail