Τι πρέπει να παρατηρήσετε σχετικά με τη συμφωνία της Αιγύπτου για την απόκτηση 30 γαλλικών Rafale

Freepen.gr - Το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αγοράσει 30 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία με μια συμφωνία 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου με περίοδο αποπληρωμής για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η ανακοίνωση ακολουθεί χρόνια συνομιλιών για πιθανή συνέχεια μιας συμφωνίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος παρήγγειλε 24 Rafales ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου που περιλάμβανε επίσης υλικό για το Αιγυπτιακό Ναυτικό. Οι διαπραγματεύσεις είχαν παραταθεί, με μια συμφωνία για δώδεκα νέα Rafales να αναμένεται το 2017, αλλά καθυστέρησαν καθώς το Κάιρο εξέτασε εμφανώς εναλλακτικές λύσεις λόγω της αναφερόμενης γαλλικής δυσκαμψίας στην τιμή των μαχητικών. 

Η νέα συμφωνία θα φέρει το συνολικό μέγεθος του αιγυπτιακού στόλου Rafale σε 54 μαχητικά, καθιστώντας τον μακράν τον μεγαλύτερο ξένο στόλο του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα μαχητικά θα έχουν μέσο κόστος 150 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Αντίθετα, μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την πώληση Rafale που υπεγράφη με την Ινδία για 36 μαχητικά είδε τα αεροσκάφη να κοστίζουν περίπου 217 $ ανά αεροσκάφος, ή 45% περισσότερο από ό,τι πληρώνει η Αίγυπτος, με εκτεταμένους ισχυρισμούς διαφθοράς στην ινδική συμφωνία, υπογραμμίζει το militarywatchmagazine.com.

Η νέα συμφωνία Rafale σηματοδοτεί το τέταρτο σημαντικό συμβόλαιο για νέα μαχητικά αεροσκάφη που υπογράφηκε από την Αίγυπτο μετά την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης που βρισκόταν κοντά στις ΗΠΑ το 2013, η οποία έληξε δεκαετίες όπου οι αγορές μαχητικών σχεδόν αποκλειστικά αποτελούνταν από πολύ υποβαθμισμένα αμερικανικά F-16 με αμελητέο οπλοστάσιο με δυνατότητες οπτικής εμβέλειας. Άλλα συμβόλαια για νέα μαχητικά που υπογράφηκαν από το 2013 περιλαμβάνουν 46 MiG-29M από τη Ρωσία, τα αρχικά 24 Rafale και περίπου 26 Su-35 που σύντομα θα αποτελούν την ελίτ της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δύο τάξεις προηγμένων ρωσικών μαχητικών φαίνεται να επικεντρώνονται σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής, ενώ τα Rafale που έχουν πολύ πιο περιορισμένη ικανότητα αέρα προς αέρα, φαίνεται να έχουν αγοραστεί έχοντας κατά νου έναν ρόλο κρούσης.

Το Rafale είναι πολύτιμο για την πρόσβασή του σε ραντάρ Scalp που αποφεύγουν τους πυραύλους κρουζ, οι οποίοι επωφελούνται από την υψηλή ακρίβεια και τη μεγάλη εμβέλεια 1000 χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των Rafales που αποκτήθηκαν στο αρχικό συμβόλαιο με την Αίγυπτο είχαν διαμορφώσεις δύο θέσεων, κάτι που είναι ευνοϊκό για τις επιθετικές επιχειρήσεις, καθώς η δεύτερη θέση φιλοξενεί έναν αξιωματικό συστημάτων όπλων, δείχνει ότι αυτό θεωρείται ως πρωταρχικός σκοπός των αεριωθούμενων. Η νέα αγορά Rafale έχει επίσης ερμηνευτεί από πολλούς με πολιτική προσέγγιση. Με την Αίγυπτο να υφίσταται σκληρή δυτική κριτική και να αντιμετωπίζει απειλές αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά προηγμένων ρωσικών εξοπλισμών, η πραγματοποίηση μιας αγοράς για την υποστήριξη ενός δυτικού μαχητικού αεροσκάφους στα όρια της οικονομικής του επιβίωσης και μιας προβληματικής ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τρόπος αντιστάθμισης αυτού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail