Γιατί τα νέα 30 Rafale δείχνουν ότι η Αίγυπτος εγκαταλείπει οριστικά τις ΗΠΑ κι ακουμπά σε Γαλλία-Ρωσία

Freepen.gr - Η Αίγυπτος πρέπει να διαφοροποιήσει τις αγορές όπλων της, καθώς οι ΗΠΑ δεν την βλέπουν πλέον ως βασικό σύμμαχο μετά την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, και οι δύο επόμενοι πρόεδροι δεν ήταν τόσο φιλικοί προς το Ισραήλ όσο ήταν.

Το Ισραήλ διαθέτει δύο μοίρες για 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35, και τον Φεβρουάριο του 2021 ενέκρινε την αγορά μιας τρίτης, μαζί με ιπτάμενα τάνκερς για να αυξήσει τη γκάμα του.

Η Αίγυπτος λέει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να πουλήσει αεροσκάφη F-35 στο Καΐρου όταν συναντήθηκε με τον Ελ Σίσι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, αλλά αυτό αποδείχθηκε κενή υπόσχεση, υπογραμμίζει το southfront.org.

Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2020, αυτό άνοιξε το δρόμο για έναν άλλο βασικό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή και η Αίγυπτος πιθανότατα αισθάνεται εγκαταλειμμένη.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο πέρυσι για τα σχέδιά της να πουλήσει 50 μαχητικά F-35 στα ΗΑΕ, έως και 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να έχει συμφωνήσει σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία κατέλαβε τη διπλωματική πρωτοβουλία και έγινε ο νέος συνομιλητής του Ελ Σίσι. Η Γαλλία, προφανώς, δεν έχασε καμία πιθανότητα.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει τις θέσεις της για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κάιρο.

    «Υπάρχει μια θέση των ΗΠΑ ενάντια στα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο», δήλωσε ο στρατηγόςε.α., Γκαμάλ Μαζλούμ στο Αλ Τζαζίρα, προσθέτοντας, «Πρέπει να το αφήσουν».

    «Δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος [Μπάιντεν] των Ηνωμένων Πολιτειών [ανέλαβε τα καθήκοντά του] δεν κάλεσε τον πρόεδρο al-Fattah el-Sisi. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους ... Δεν είναι καλό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail