Η Γαλλία θα πουλήσει 30 Rafale στην Αίγυπτο σε μια συμφωνία 4,5 δισ δολαρίων

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει 30 μαχητικά Rafale στην Αίγυπτο σε μια συμφωνία 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα μπορούσε να σφραγιστεί μόλις την Τρίτη, ανέφερε ο ερευνητικός ιστότοπος του Disclose, επικαλούμενος εμπιστευτικά έγγραφα, αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Πράγματι, έχουν πραγματοποιηθεί πολύ προχωρημένες συζητήσεις με την Αίγυπτο και θα μπορούσαν να γίνουν ανακοινώσεις πολύ σύντομα», δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή στο Reuters σε απάντηση στη δημοσίευση του Disclose τη Δευτέρα, ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Δεκέμβριο ότι δεν θα εξαρτήσει την πώληση όπλων στην Αίγυπτο από τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή δεν θέλει να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στην περιοχή, ένα σχόλιο που προκάλεσε την οργή των κριτικών.

Το Disclose αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου καλύπτει επίσης συμβάσεις από τον πάροχο πυραύλων MBDA και τον πάροχο εξοπλισμού Safran Electronics & Defense, αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Τρίτη όταν μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Παρίσι.

Η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Αίγυπτο μεταξύ 2013-2017. Αυτά τα συμβόλαια εξαντλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για περισσότερα μαχητικά τζετ και πολεμικά πλοία.
 
Εφόσον η είδηση επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα έχει πιαστεί "λίγο" κορόιδο όσον αφορά το κόστος απόκτησης των δικών της λιγότερων Rafale, δώδεκα εκ των οποίων θα είναι μεταχειρισμένα;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail