Στον «Ηνίοχο 21» βρέθηκε η αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών

Μαχητικά της Ελλάδας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών σε κλειστό σχηματισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης “Ηνίοχος 21”. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ, Πολεμική Αεροπορία
Το άρμα του «Ηνίοχου» είναι 40 και κάτι ετών. Πως η «οικογενειακή» υπόθεση με το πείσμα των αεροπόρων καθιέρωσε τη μεγαλύτερη άσκηση της Ευρώπης

Από: hellasjournal.com

Η «οικογενειακή» υπόθεση που πρωταγωνίστησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στ’ αεροπορικά δρώμενα έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως μια μικρής κλίμακας άσκηση με αντικείμενο τη διεξαγωγή αεροπορικών και μεικτών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το τότε δόγμα και τα επιχειρησιακά σχέδια.

Ο «Ηνίοχος» τότε επιχειρούσε την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO) σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής εγκατέλειπε την βάση της Ανδραβίδας και μεταφέρονταν προσωρινά στη Λάρισα, όπου χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, συγκροτούσε το λεγόμενο «Λευκό Επιτελείο».

  • Ήταν δηλαδή ένα όργανο υπεύθυνο για τον βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των αποστολών της άσκησης. Σήμερα δεκάδες Ελληνικά μαχητικά μετασταθμεύουν στην Ανδραβίδα και τον κοντινό Άραξο ενώ τότε μεταστάθμευαν στην Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους.

Οι απενημερώσεις που έκαναν οι ιπτάμενοι και μηχανικοί, είχαν ήδη ωφελήσει τους Επιτελείς όπου έβλεπαν το μέλλον, ταξίδευαν στο εξωτερικό και έπαιρναν μέρος στις ασκήσεις. Οι προτάσεις προς την ηγεσία υπήρχαν για τη δημιουργία πολυεθνικής άσκησης, αν και αρχικά λοιδορήθηκαν.

Το 2005, αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της Άσκησης και τ’ αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση, επιχειρούσαν από τις μητρικές τους μονάδες, ενώ η συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου», η σχεδίαση και ο συντονισμός της, υλοποιούνταν πλέον από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, στην 117 Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας με σύγχρονα μέσα επιτήρησης των αεροπορικών επιχειρήσεων.

  • Η HAF στην RED FLAG στις ΗΠΑ

Το 2009, η αποστολή F-16 Block 52 plus από την 343 Μοίρα «Αστέρι» στην Αμερικανική άσκηση RED FLAG που συγκεντρώνει περισσότερα από 130-140 μαχητικά όλων των τύπων ήταν καταλυτική ενώ την ίδια ώρα οι τότε Επιτελείς του ΑΤΑ αλλά και του ΚΕΑΤ επέμεναν πως η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το γάντι σε αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση.

Επόμενη ημερομηνία σταθμός ήταν η απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2013 διότι εκσυγχρονίστηκε η άσκηση με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης. Η Πολεμική Αεροπορία υιοθέτησε την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών (SINGLE BASE CONCEPT).

Διεύρυνε τις αποστολές και μετέτρεψε τον «Ηνίοχο» σε μεσαίας κλίμακας άσκηση, δημιουργώντας ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.

  • Από Το ‘80 στο 2015 και στο μέλλον του «Ηνίοχου»

Τον Απρίλιο του 2015, η άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, δηλαδή παίρνει στοιχεία πολυεθνικά- συμμαχικά και η πρώτη συμμετοχή σε αυτήν ήταν ηχηρή για τις συμμαχίες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στην Ανδραβίδα μεταστάθμευσαν Ισραηλινά μαχητικά κι από τότε ουδέποτε οι ιπτάμενοι και μηχανικοί του Ισραήλ δεν έχουν χάσει «Ηνίοχο».

Το 2015 μέσω του «Ηνίοχου» είχε ξεκινήσει δειλά και η διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν στον τότε «Ηνίοχο» διμοιρία των Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της USAFE σε αποστολές JTAC.

Από το 2015 μέχρι σήμερα και κάθε χρόνο οι συμμετοχές ξένων αποστολών στον Ελληνικό «Ηνίοχο» δείχνουν ότι οι Έλληνες αεροπόροι εκτός από πρωτοπόροι έχουν κερδίσει το στοίχημα και την διεθνή αναγνώριση στα μάτια των συναδέλφων τους, είτε αυτοί είναι από τη Δύση και τη Νατοϊκή Συμμαχία, είτε πρόκειται για συμμάχους εξ ανατολών.

Στον «Ηνίοχο 21» βρέθηκε η αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών κι αυτό το έχουμε αναλύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης που η σελίδα μας ήταν εκεί και παρακολουθούσε όλες τις δραστηριότητες.

Στόχος και σκοπός πλέον του Επιτελείου είναι να υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δυο-τρεις αεροπορίες με τα δικά τους μαχητικά την επόμενη χρονιά, τότε δηλαδή που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει κάνει ήδη την προσθήκη των Ελληνικών RAFALE F-3R…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail