Η Κίνα σκοπεύει να γίνει η κορυφαία διαστημική δύναμη στον κόσμο έως το 2045

Εθνική Διαστημική Διοίκηση Κίνας
Λίγο μετά την άνοδό του στην προεδρία τον Μάρτιο του 2013, ο Xi Jinping κατέστησε σαφείς τις φιλοδοξίες του για τη διαστημική δύναμη της Κίνας. "Η ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος και η μετατροπή της χώρας σε διαστημική δύναμη είναι το διαστημικό όνειρο που συνεχώς επιδιώκουμε", είπε. "Το διαστημικό όνειρο είναι μέρος του ονείρου να γίνει η Κίνα ισχυρότερη". Η Κίνα στοχεύει να γίνει η κορυφαία διαστημική δύναμη στον κόσμο έως το 2045: "Η Κίνα θα γίνει μια παγκόσμια ηγετική χώρα στον διαστημικό εξοπλισμό και την τεχνολογία. Μέχρι τότε, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει συντονισμένη εξερεύνηση διαστήματος man-computer σε μεγάλη κλίμακα , "έγραψε η China Daily το 2017.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας ακρογωνιαίος λίθος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας είναι το Beidou Navigation Satellite system (BDS), ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που παρέχει εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και συγχρονισμό, εκτός από την επικοινωνία δεδομένων. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δημιούργησε το πρόγραμμα για να μην εξαρτάται από το δίκτυο GPS που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. "Τα τελευταία χρόνια, η ΛΔΚ επιδίωξε ενεργά να προωθήσει την εικόνα του Beidou ως πολιτικού προγράμματος που προορίζεται κυρίως για εμπορικούς και επιστημονικούς σκοπούς", ανέφερε έκθεση του Jamestown Foundation. "Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται υπό συνολική στρατιωτική καθοδήγηση, με τον PLA να είναι υπεύθυνος για τους ανώτερους οργανισμούς διαχείρισης των προγραμμάτων του Beidou".

Το Beidou είναι επίσης γνωστό ως "Space Silk Road" της Κίνας, ο οποίος επεκτείνει τη χερσαία "Silk Road Economic Belt" και τη θάλασσα "21st Century Maritime Silk Road" - γνωστός συλλογικά ως η Belt and Road Initiative (BRI) - στο διάστημα. Το Beidou κάνει τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία Belt and Road να εξαρτώνται από την Κίνα για την πλοήγηση ακριβείας και άλλες υπηρεσίες που βασίζονται στο διάστημα. Σύμφωνα με μια έκθεση του Malcolm Davis από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής το 2017:

"Μια έκθεση της Κίνας σε πραγματικό χρόνο στην Wall Street Journal αναφέρεται στο Beidou ως «ψηφιακή κόλλα» για τους δρόμους, τους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια και τα βιομηχανικά πάρκα που η Κίνα χτίζει για να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή της.

"Η κινεζική παροχή δορυφορικών επικοινωνιών, η παρακολούθηση του καιρού και η παρατήρηση της γης προσθέτουν σε αυτό το όραμα για έναν Διαστημικό Δρόμο του Μεταξιού που υπερέχει και υποστηρίζει την Πρωτοβουλία Belt and Road. Με την εγγραφή στον Διαστημικό Διάδρομο Πληροφοριών του BRI, τα κράτη του BRI θα εξαρτηθούν από Διαστημικές υπηρεσίες που παρέχονται από την Κίνα. Αυτό θα δώσει στο Πεκίνο μεγαλύτερη δύναμη να επηρεάσει τις πολιτικές επιλογές αυτών των κρατών, επειδή θα ελέγχει τις ζωτικές διαστημικές δυνατότητες που διατηρούν την οικονομική τους ανάπτυξη".

Η Επιτροπή Επισκόπησης Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας έγραψε στην ετήσια έκθεσή της για το Κογκρέσο το 2019:

    "Το Πεκίνο έχει συγκεκριμένα σχέδια όχι μόνο για να εξερευνήσει το διάστημα, αλλά για να κυριαρχήσει βιομηχανικά στο χώρο .... Το Πεκίνο χρησιμοποιεί το διαστημικό του πρόγραμμα για να προωθήσει τους επίγειους γεωπολιτικούς στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας πελατών για την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) ... προώθηση του κινέζικου παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης Beidou με το «Space Silk Road» ενισχύει την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στην Κίνα για διαστημικές υπηρεσίες "

Ο "διαστημικός δρόμος του μεταξιού" της Κίνας, ωστόσο, αποτελεί μόνο ένα, αν και κρίσιμο, μέρος των φιλόδοξων διαστημικών στόχων της. Σύμφωνα με την έκθεση:

"Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να αποκτήσει ηγετική θέση στους τομείς εμπορικής εκτόξευσης και δορυφόρων, βασισμένη εν μέρει στην επιθετική χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ξένες εταιρείες. Η Κίνα έχει ήδη καταφέρει να μειώσει τις ΗΠΑ και άλλους ξένους παρόχους εκτόξευσης και παροχής δορυφόρου στη διεθνή αγορά, απειλώντας να εκτοπίσει τις διαστημικές βιομηχανικές βάσεις αυτών των χωρών ... Η επιθετική επιδίωξη ξένων τεχνολογιών και ταλέντων ... συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό σημείο αυτής της στρατηγικής και γενικά στους στόχους της Κίνας για τη διαστημική ανάπτυξη".

"Τα επόμενα βήματα στα επανδρωμένα διαστημικά προγράμματα της [Κίνας] θα είναι η επανδρωμένη εξερεύνηση του φεγγαριού", έγραψε η China Daily του Κ.Κ.Κ. το 2019.

    "Θα δημιουργήσουμε βάσεις στο φεγγάρι για τη διεξαγωγή επιστημονικών επιχειρήσεων, θα επεκτείνουμε ένα κατοικήσιμο μέρος για την ανθρωπότητα και θα αποκτήσουμε εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη για αποστολές βαθιού διαστήματος πέρα ​​από το φεγγάρι. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη"

Τον Μάρτιο, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για συνεργασία για την κατασκευή ενός ερευνητικού σταθμού στο φεγγάρι, ο οποίος θα διεξάγει έρευνα για την εξερεύνηση και, κυρίως, τη χρήση της σελήνης. Ήδη το 2013, η Κίνα ξεκίνησε το πρώτο σεληνιακό rover για να εξερευνήσει την επιφάνεια του φεγγαριού, ελπίζοντας, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψει ορυκτά σπάνιων γαιών, τα οποία φέρεται να είναι άφθονα στο φεγγάρι. Το Δεκέμβριο, η αποστολή του σεληνιακού ανιχνευτή Chang'e της Κίνας προσγειώθηκε στο φεγγάρι και έφερε πίσω γεωλογικά δείγματα στην Κίνα, η οποία έγινε μόνο η τρίτη χώρα που το έκανε μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη της Κίνας - το διαστημικό σκάφος Tianwen 1 - εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να προσγειωθεί στον Άρη το Μάιο. Επιπλέον, η Κίνα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν διαστημικό σταθμό ηλιακής ενέργειας έως το 2035.

Όσον αφορά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, οι διαστημικές δυνατότητες της Κίνας έχουν οριστεί ως μία από τις σημαντικότερες μελλοντικές απειλές. "Οι κινεζικές και ρωσικές διαστημικές δραστηριότητες παρουσιάζουν σοβαρές και αυξανόμενες απειλές για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ", έγραψε ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III .

    "Τα κινεζικά και τα ρωσικά στρατιωτικά δόγματα δείχνουν επίσης ότι βλέπουν το διάστημα ως κρίσιμο πεδίο για τον σύγχρονο πόλεμο και θεωρούν τη χρήση των δυνατοτήτων του αντίθετου χώρου ως μέσο για τη μείωση της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας των Η.Π.Α.

Οι δυνατότητες του διαστημικού χώρου περιλαμβάνουν αντι-δορυφορικά όπλα.

Μια έκθεση του Πενταγώνου του Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, «Στρατιωτικές εξελίξεις και ασφάλεια στην εμπλοκή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας 2020», διευκρίνισε: 

"Η ΛΔΚ συνεχίζει να ενισχύει τις διαστημικές στρατιωτικές της  δυνατότητες, παρά τη δημόσια στάση της εναντίον του εξοπλισμού του διαστήματος. Ο PLA συνεχίζει να επενδύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων του σε διαστημικές πληροφορίες, παρακολούθηση και αναγνώριση (ISR), δορυφορική επικοινωνία, δορυφορική πλοήγηση και μετεωρολογία, καθώς και ανθρώπινη διαστημική πτήση και ρομποτική εξερεύνηση του διαστήματος ... η ΛΔΚ αναπτύσσει ηλεκτρονικές δυνατότητες πολέμου, όπως δορυφορικές παρεμβολές, επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας. ... Η Κίνα διαθέτει επιχειρησιακό επίγειο αντι-δορυφορικό (ASAT) ) πύραυλο που προορίζεται να στοχεύσει δορυφόρους σε χαμηλής τροχιάς και η Κίνα σκοπεύει πιθανώς να επιδιώξει πρόσθετα όπλα ASAT ικανά να καταστρέψουν δορυφόρους σε γεωσυγχρονική τροχιά της Γης".

Η έκθεση του Πενταγώνου έδειξε ότι η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει μπροστά από τις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς: ναυπηγική, συμβατικά βαλλιστικοί και πύραυλοι κρουζ και ολοκληρωμένα συστήματα άμυνας. Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, με συνολική δύναμη μάχης περίπου 350 πλοία και υποβρύχια, ενώ η πολεμική δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ήταν περίπου 293 πλοία στις αρχές του 2020. Έχει πάνω από 1.250 βαλλιστικούς πυραύλους (GLBM) και βλήματα κρουζ (GLCM) που εκτοξεύονται αμφότερα από πλατφόρμες εδάφους με εμβέλεια μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος εκτοξεύουν έναν τύπο συμβατικού GLBM με εμβέλεια 70 έως 300 χιλιομέτρων και χωρίς GLCM. Τέλος, η Κίνα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο προηγμένων συστημάτων επιφανείας-αέρος μεγάλης εμβέλειας.

Με την ευκαιρία, η Κίνα θα προχωρήσει επίσης για να χρησιμοποιήσει χώρο για να κυριαρχήσει όχι μόνο επί των ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη. Οποιεσδήποτε περικοπές προϋπολογισμού άμυνας ή σταθερές γραμμές στον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - ή τυχόν χρηματικές μεταφορές από αυτήν - θα πρέπει να θεωρούνται αυτοκτονικές. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail