Η αεροπορία της Τουρκίας μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα 20 χρόνια

Freepen.gr - Οι δυνατότητες Αεροπορικού Πολέμου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αντιμετωπίζουν μια σοβαρή δοκιμασία τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση τον Απρίλιο του Can Kasapoğlu, διευθυντή του προγράμματος ασφάλειας και άμυνας στην τουρκική δεξαμενή σκέψης EDAM.

Τα τέταρτης γενιάς F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα F-4 τρίτης γενιάς πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους και τα σχέδια της Τουρκίας να τα αντικαταστήσουν με 100 μαχητικά στελθ F-35A πέμπτης γενιάς έχουν καταρρεύσει μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

«Η χαμηλή ορατότητα ή η στελθ ικανότητα του F-35 είναι σημαντική. Το σύστημα S-400 δεν έχει ακόμη επιτυχία μάχης», προειδοποίησε ο Kasapoğlu.

Ο Kasapoğlu υπενθύμισε ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν μέλος της κοινοπραξίας κατασκευαστών.

«Για την Τουρκία, το F-35 δεν ήταν απλώς ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά ένα έργο στο οποίο το τουρκικό αμυντικό οικοσύστημα θα είχε χαρτοφυλάκιο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και θα απασχολούσε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Kasapoğlu, προσθέτοντας ότι «επομένως, δεν είναι σκόπιμο να αξιολογηθεί η απώλεια της Τουρκίας μόνο από τα στρατιωτικά υπέρ και τα κατά της πλατφόρμας. Οι βιομηχανικές απώλειες κάθε συμμετέχουσας τουρκικής εταιρείας θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη».

«Το F-35 είναι ένα game-changer, όπως ένας ακριβός αλλά ταλαντούχος παίκτης σταρ σε μια ομάδα ποδοσφαίρου», σημείωσε.

Μια πιθανή απώλεια της Τουρκίας σχετίζεται με το TCG Anatolia και τη ναυτική αεροπορία, σύμφωνα με τον Kasapoğlu, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για το F-35B για το ελαφρύ αεροπλανοφόρο της.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει λύση στον κόσμο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του F-35B που να μην αντιμετωπίζει θέματα απόσυρσης λόγω ηλικίας και να μην έχει περιορισμούς μαζικής παραγωγής. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το TCG Anatolia κυρίως για τα drone, τις πλατφόρμες περιστροφικής πτέρυγας και αποβατικές επιχειρήσεις», είπε.

Συνοπτικά, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 αποτελεί σοβαρή απώλεια για τη χώρα, σύμφωνα με τον Kasapoğlu.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail