Ελληνες κι Αρμένιοι της Ομογένειας ασκούν πιέσεις κατά της εκτόξευσης του Türksat 5B - Τι κίνδυνος υπάρχει

Freepen.gr - Ελληνοαμερικανικές και αρμενικοαμερικανικές οργανώσεις ασκούν πιέσεις στις αρχές των ΗΠΑ για να εμποδίσουν την επερχόμενη εκτόξευση τουρκικού δορυφόρου επικοινωνιών από το SpaceX για λόγους εθνικής ασφάλειας, αναφέρει ο Matthew Petti για το ahvalnews.com.

Το SpaceX σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το όχημα εκτόξευσης Falcon 9 Block 5 για να στείλει τον Türksat 5B σε τροχιά τον Ιούνιο του 2021. Τον Ιανουάριο, η ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσης διαστήματος είχε βάλει στο διάστημα έναν παλαιότερο δορυφόρο επικοινωνίας Türksat 5A από μια βάση στο Cape Canaveral της Φλόριντα.

Το Hellenic American Leadership Council και το Armenian National Committee of America έγραψαν στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ για να μπλοκάρουν τα σχέδια, υποστηρίζοντας ότι ο δορυφόρος επικοινωνιών έχει επικίνδυνες στρατιωτικές εφαρμογές.

"Υπό το φως της ανοιχτής εχθρότητας της Τουρκίας προς τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ, καλούμε την FAA να απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εκτόξευση Turksat 5B και να αρνηθεί μελλοντικά αιτήματα άδειας για τυχόν εκτοξεύσεις που συμβάλλουν στις επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας", ανέφεραν στην επιστολή, η οποία εστάλη το Σαββατοκύριακο.

Οι Türksat 5A και Türksat 5B είναι χρήσιμα τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Αναπληρωτής Γενικός διευθυντής της Türksat, Hasan Hüseyin Ertok δήλωσε στην άμυνα εδώ πέρυσι ότι οι δύο νέοι δορυφόροι θα "αυξήσουν σημαντικά" την ικανότητα επικοινωνίας του τουρκικού στρατού.

Η επιστολή από Έλληνες-Αρμένιους και Αρμένιους-Αμερικανούς επισημαίνει ότι οι δορυφορικές επικοινωνίες θα μπορούσαν να επεκτείνουν το εύρος του τουρκικού στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών, "κλειδώνοντας την ικανότητα της Άγκυρας να διεξάγει ανεξάρτητα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών θέσεων σε σχεδόν το ήμισυ του πλανήτη".

Επισημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του "αυτόχθονου αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ "και η Τουρκία"έχει απειλήσει τη χρήση τους κατά της Ελλάδας και της Κύπρου".

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία υπόκειται σε κυρώσεις βάσει του CAATSA.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail