Οι «φονιάδες» των τουρκικών υποβρυχίων ενισχύουν τον Στόλο - «Romeo» μέσα στο 2021

Τα «Romeo» θα αντικαταστήσουν τα «γερασμένα» πλέον ΑΒ-212 και μαζί με τα έντεκα S-70 «AegeanHawk» τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν το «μακρύ δόρυ» των ελληνικών φρεγατών και όχι μόνο.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροποποιητική σύμβαση για την απόκτηση των επιπλέον τριών  ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R με τον συνολικό αριθμό των πανίσχυρων «Romeo» να φτάνει πλέον τα επτά.

Με γρήγορες διαδικασίες ΓΕΕΘΑ, Πολεμικό Ναυτικό και Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προχώρησαν τις διαδικασίες για τροποποίηση της αρχικής σύμβασης η οποία προέβλεπε την απόκτηση τεσσάρων ελικοπτέρων. Σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευόταν τα τέσσερα MH-60R στην τιμή των τριών με κόστος περίπου τα 295 εκατ. ευρώ και μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ(G toG). Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονταν μόνο τα «Romeo» αλλά και ο οπλισμός των ελικοπτέρων δηλαδή βλήματα Helfire, laser guided  ρουκέτες, το κόστος εκπαίδευσης των πληρωμάτων αλλά και η τεχνική υποστήριξη των «Romeo».

Όμως οι Αμερικανοί επανήλθαν με νέα πρόταση για πώληση επιπλέον τριών ελικοπτέρων τα οποία κατασκευάζονται για λογαριασμό της Ινδίας. Η Αθήνα απέστειλε νέα LOR και έλαβε θετική απάντηση για να κλείσει η συμφωνία και για τα τρία επιπλέον ελικόπτερα. Ωστόσο, απαραίτητη ήταν η τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παραχώρηση των επιπλέον τριών ελικοπτέρων τα οποία μάλιστα αναμένεται να παραδοθούν πιο γρήγορα από τα τέσσερα της πρώτης σύμβασης αφού η κατασκευή τους για λογαριασμό της Ινδίας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Έτσι, εκτός απροόπτου το πρώτο από τα τρία «Romeo» ενδέχεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμα και μέσα στο 2021, ενώ σταδιακά οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin θα προχωρήσουν μέσα στο 2022 έως και το 2023 στην παράδοση και των επτά ελικοπτέρων. Τότε υπολογίζεται να έχουν ενταχθεί επιχειρησιακά στο οπλοστάσιο του Στόλου με τους Επιτελείς να ελπίζουν ότι σύντομα θα απονηώνονται και από τις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά την επίσκεψή του στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight  D. Eisenhower o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα «Romeo» και να ενημερωθεί για τις δυνατότητές τους από τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λεπτομέρειες που αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο που επιχειρούν.

Χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σχολιάζοντας φωτογραφία που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το αεροπλανοφόρο USS Dwight D.  Eisenhower και παρουσίαζε μέλος του πληρώματος ελικοπτέρου «Romeo» να παρακολουθεί το ραντάρ ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έρχονται σύντομα και στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Τα «Romeo» θεωρούνται τα πιο ισχυρά και σύγχρονα ελικόπτερα στον κόσμο σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Πραγματικός «φόβος και τρόμος» για τα εχθρικά υποβρύχια με δυνατότητα να τα εντοπίσουν και να προσβάλουν σε μεγάλες αποστάσεις. Θα αντικαταστήσουν τα «γερασμένα» πλέον ΑΒ-212 και μαζί με τα έντεκα S-70 «AegeanHawk» τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν το «μακρύ δόρυ» των ελληνικών φρεγατών και όχι μόνο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συντήρηση και αναβάθμιση και των S-70 με το πρώτο «Aegean Hawk» να είναι έτοιμο και σταδιακά τους επόμενους μήνες να προχωρά το πρόγραμμα και για τα υπόλοιπα δέκα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail