Το Phantom II κι αν εγέρασε είναι πολεμική μηχανή: Πως ο Ελληνικός «Spooky» τράβηξε τα μάτια των Ισραηλινών με τα F-15i

Σε κάθε κύμα απογειώσεων τα F-4 Phantom AUP της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πάντοτε εκεί και πέταξαν δίπλα στους συμμάχους σε κλειστούς σχηματισμούς καθώς και σε πολλές αποστολές κρούσης. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ- Πολεμική Αεροπορία Πηγή εικόνας: Hellasjournal
Μπορεί οι πτέρυγες του να «βαραίνουν» από τα χρόνια που πετά. Μπορεί η τροχοδρόμησή του να είναι πιο «μπάσα» σε σχέση με τα μονοκινητήρια και πιο σύγχρονα μαχητικά. Πολλά «μπορεί» δύναται να μπουν μπροστά από κάθε πρόταση που γράφει κανείς για το κυριολεκτικά θρυλικό F-4Ε Phantom ΙΙ. Στο τέλος της αποστολής όμως το πρόσημο ανήκει στους παντοτινούς φαντομάδες…

Από: hellasjournal.com

Μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται ήδη στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER, ο οποίος προχωρά, όπως σημειώνουν επιτελείς ρολόι μέχρι στιγμής. Μπορεί επίσης να τρέχει η εκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων στη Γαλλία για να μάθουν όλα τα μυστικά του νέου μαχητικού που εντάσσεται στον αεροπορικό στόλο, το RAFALE. Μπορεί επίσης όλα τα σχέδια του μέλλοντος να δείχνουν το μαχητικό 5ης γενιάς. Ωστόσο το διαχρονικό μαχητικό που αφήνει το αποτύπωμά του είναι ο «φαντομάς» των Ελληνικών αιθέρων…

 
F15i: Τα F-15i της IAF ήταν από τα επιβλητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής που έλαβαν μέρος στον “Ηνίοχο 21”. Πηγή εικόνας: Hellasjournal Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ- Πολεμική Αεροπορία

Ο «γερόλυκος» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν από τα αδιαμφισβήτητα αστέρια της άσκησης «Ηνίοχος 21» κι αυτό διότι παρά την ύπαρξη πολλών νεότερων ηλικιακά μαχητικών αεροσκαφών από επτά χώρες, τα Phantom τράβηξαν τα βλέμματα, όχι μόνο λόγω της διαχρονικής αεροπορικής γοητείας που ασκούν, αλλά επειδή απέσπασαν τα πλέον ευμενή σχόλια από τους ξένους αεροπόρους λόγω των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτουν στα έμπειρα χέρια των αεροπόρων της 338 μοίρας «Άρης», αλλά και των μηχανικών της Μοίρας που τα διατηρούν σε άψογη κατάσταση, πλήρως ικανά ν’ ανταπεξέλθουν στο έργο που τους αναθέτει η ηγεσία.
  • Τα F-4E Phantom AUP της 338 Μοίρας, ήταν στις περισσότερες εκ των αποστολών το «δίδυμο» αεροσκάφος των Ισραηλινών «σφυριών» με τα ξεχωριστά σε δυνατότητες F-15i.

Πρόκειται για δυο «ομόσταβλα» μαχητικά αεροσκάφη προερχόμενα από τον ίδιο κατασκευαστή, την Αμερικανική McDonnell Douglas, νυν εταιρία Boeing.

Το ηλικιακό χάσμα αρκετών δεκαετιών των δυο αυτών αεροπορικών εκδόσεων δεν εμπόδισε σε τίποτα τους «φαντομάδες» που συνεργάστηκαν ίσως τις περισσότερες φορές με τους Ισραηλινούς, αναλαμβάνοντας να φέρουν εις πέρας απαιτητικές αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και κρούσης.
 
Τα F-4E Phantom II με την πρωτοποριακή για την εποχή τους σχεδίαση, θεωρούνται από τα πλέον θρυλικά μαχητικά και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως που ακόμη έχουν ολόκληρη πολεμική μοίρα.  Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Έχοντας το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και τα δυο, πως είναι δικινητήρια και διθέσια μαχητικά, θεωρούνται οι βέλτιστες επιλογές για αποστολές κρούσης διότι η ύπαρξη διμελούς πληρώματος συντελεί τα μέγιστα σε τέτοιου είδους αποστολές που έχουν υψηλές απαιτήσεις.

Το Ισραηλινό δόγμα για διθέσια μαχητικά σε ρόλο αεροσκαφών κρούσης ασπάζεται και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην περίπτωση των F-4ΕPhantomκαθώς η 338 Μοίρα «Άρης» έχει εξειδικευμένο ρόλο κρούσης και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Τα Ελληνικά F-4 Phantom μεταφέρουν ατρακτίδιο σκόπευσης κι ένα πολύ ικανό ραντάρ μετά τον εκσυγχρονισμό που είχε γίνει σε αυτά στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο συνδυασμός αυτός παραμένει ιδιαίτερα αποτελεσματικός σημειώνουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, κάτι που αποδείχτηκε και στον φετινό «Ηνίοχο», για μια ακόμη φορά καθώς τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά στον εντοπισμό και προσβολή στόχων στο έδαφος.

F-4E Phantom II HAF & F-15i IAF σε C-SAR

Οι «φαντομάδες» της 338 Μοίρας «Άρης» και τα Ισραηλινά «σφυριά» της 69ης Πολεμικής Μοίρας με τα F-15i»Ra’am»,  είχαν σύμφωνα με πληροφορίες και εκτενή συνεργασία σε σενάρια έρευνας-διάσωσης μάχης (C-SAR).

Στο ίδιο αεροπορικό σενάριο ενεπλάκη και το ελικόπτερο AW-139 της Εθνικής φρουράς της Κύπρου καθώς και τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.

Μάλιστα οι SOFτης Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν κατάδειξη στόχου (JTAC)εχθρικών τμημάτων τόσο, στα Ελληνικά F-4 όσο και στα Ισραηλινά F-15 κατά την απαγκίστρωση του ιπταμένου που υποτίθεται ότι είχε πέσει σε εχθρικό έδαφος.

Η 338 Μοίρα πήρε τα εύσημα από την IAF καθώς τα Ελληνικά F-4 AUP και τα F-15 έκαναν πολλές αποστολές μαζί
Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ-Πολεμική Αεροπορία


Τα παραπάνω, όπως και πολλά άλλα σχέδια που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του «Ηνίοχου», δεν αποτελούν φαντασιακά σενάρια των σχεδιαστών αλλά έχουν βγει μέσα από την μελέτη πολεμικών καταστάσεων, σε αρκετές από αυτές έχουν λάβει μέρος Πολεμικές Αεροπορίες που λαμβάνουν μέρος στην Ελληνική πολυεθνική άσκηση, ανάμεσα τους και τα Ισραηλινά πληρώματα.

  •     Παρά το γεγονός ότι τα F-4 EAUP της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται θεωρητικά στη δύση της καριέρας τους, δείχνουν με τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα που φέρνουν ότι δεν θα το βάλουν ποτέ κάτω, ούτε την τελευταία μέρα της αεροπορικής τους ζωής.

Πολλοί Επιτελείς έχουν πει κατά διαστήματα ότι πιθανά το 2023 ίσως είναι η τελευταία χρονιά για τον «Spooky» της Αεροπορίας.

Αν αναλογιστεί κανείς όμως ότι το 2024 ολοκληρώνονται από πλευράς κόστους, όχι παραδόσεων δυο από τα κύρια προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή τα F-16 VIPER και τα RAFALE, τότε αποδεσμεύεται ο προϋπολογισμός για το επόμενο αεροπορικό εξοπλιστικό. Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για 24 νέα μαχητικά που βρίσκονται στη νέα δομή δυνάμεων.

  •     Αν λοιπόν τότε γίνει η επόμενη παραγγελία για τον όποιον τύπο αεροσκάφους αποφασίσει ότι χρειάζεται το αεροπορικό επιτελείο, τότε αυτό σημαίνει όπως επισημαίνεται κι από αεροπορικές πηγές ότι απαιτούνται άλλα τρία το λιγότερο χρόνια για να έρθουν οι πρώτες παραδόσεις.

Από μόνο του αυτό μαρτυρά ότι οι «φαντομάδες» και η 338 Μοίρα «Άρης» ως οι «τελευταίοι των Μοϊκανών»  θα συνεχίσουν να πετούν με τα μπλε φτερά των «Spooky»τους…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail