Πως οι Τούρκοι ξεφορτώνονται το "made in Turkey" για να εξάγουν στη Σαουδική Αραβία!

Freepen.gr - Ορισμένοι Τούρκοι εξαγωγείς επαναδρομολογούν τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα αγαθά για να παρακάμψουν το ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τελευταίων μηνών από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο έχει στείλει το εμπόριο σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ανέφεραν οι εξαγωγείς και οι έμποροι.

Η παραγωγή σε κοντινές χώρες επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποκτήσουν τελωνειακά έγγραφα και να ξεφορτωθούν ετικέτες προϊόντων "Made in Turkey", επιτρέποντας στα εμπορεύματα να εισέλθουν στο Βασίλειο, δήλωσαν στο Reuters οι εξαγωγείς, οι έμποροι και ένας διπλωμάτης.

Όπως σημειώνει η duvarenglish.com, το Ριάντ δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα το μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας, αλλά πέρυσι κορυφαίοι Σαουδάραβες επιχειρηματίες το ενέκριναν ως απάντηση σε αυτό που αποκαλούσαν εχθρότητα από την Άγκυρα.

Μια ανασκόπηση των επίσημων εμπορικών στοιχείων δείχνει ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία υποχώρησαν 93% σε ετήσια βάση στα 38 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, ενδυμάτων, κοσμημάτων και αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 90% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγών.

"Μια μαύρη αγορά αναδύεται τώρα όπου μεσίτες μεταφέρουν τα τουρκικά προϊόντα σε άλλα λιμάνια και πλαστογραφούν τα έγγραφα, ώστε να φαίνεται ότι προέρχονται από την Κίνα ή την Ευρώπη για τέλη", δήλωσε ένας εισαγωγέας δομικών υλικών στη Σαουδική Αραβία με τον όρο της ανωνυμίας.

Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν επίσης ασυνήθιστα παράλληλα άλματα 200% έως 400% στα Τουρκικά ενδύματα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα χημικά και τα κοσμήματα που φθάνουν στο Ομάν και το Λίβανο.

"Ορισμένες εταιρείες που βασίζονται στη Σαουδική Αραβία ως κύριο πελάτη ανακατευθύνουν τις γραμμές παραγωγής τους για να συνεχίσουν να είναι σε θέση να πουλήσουν", δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της εμπορικής εταιρείας που μίλησε στο Reuters.

Ο Σερέφ Φαγιάτ, επικεφαλής του Συμβουλίου ενδυμάτων και ενδυμάτων της Τουρκίας TOBB, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν υφάσματα από την άλλη μεριά, στη Βουλγαρία ή τη Σερβία, για "τελευταίες πινελιές" σε προϊόντα που έχουν δεσμευτεί από τη Σαουδική Αραβία.

Τρεις έμποροι που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι μεγάλες τουρκικές εταιρείες είχαν πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες για να ανοίξουν εκ νέου το εμπόριο με το Βασίλειο, χωρίς σαφή πρόοδο.

Ένας διπλωμάτης που μίλησε ανώνυμα δήλωσε ότι οι Σαουδάραβες έμποροι είχαν χάσει δισεκατομμύρια Ριάλ πέρυσι, καθώς τα εμπορεύματα συσσωρεύονταν στο τελωνείο.

Αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα έθεσε για πρώτη φορά το μποϊκοτάζ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου προϊόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη, κατά την οποία οι "περιοριστικές πολιτικές και πρακτικές της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την Τουρκία" βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διήμερων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβιβασμό.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Ριάντ δεν σχολίασε τον αποκλεισμό. Σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο - πριν αρχίσει να μειώνεται δραματικά το εμπόριο-ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κανένα στοιχείο δεν έδειξε μποϊκοτάζ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail