Φρεγάτες ΠΝ: Δυνατά στο κόλπο με Fremm οι Ιταλοί – Από κόσκινο περνούν τα πλοία ενδιάμεσης λύσης στην Αθήνα

Στα χέρια της Ελλάδας βρίσκεται και η πρόταση για τις τέσσερις ιταλικές Fremm ωστόσο καθοριστικό ρόλο για τις όποιες αποφάσεις θα διαδραματίσουν και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Από: newpost.gr

Την ιταλική πρόταση με την οποία η γειτονική χώρα μπαίνει στο κόλπο για το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό έχει στα χέρια της η Ελλάδα.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι της εταιρίας Fincantieri & Leonardo, κατέθεσαν τη δική τους πρόταση τους για τέσσερις πολλαπλού ρόλου Fremm.

Η ιταλική πλευρά εδώ και καιρό έχει εμφανιστεί πρόθυμη να συζητήσει το Ελληνικό αίτημα για πλοία ενδιάμεσης λύσης, με παλαιότερες φρεγάτες κλάσης Maestrale οι οποίες έχουν εκσυγχρονιστεί πρόσφατα.

Στο Πολεμικό Ναυτικό βλέπουν θετικά την πρόταση, αφού μπορούν να δέσουν το πρόγραμμα με τις αμερικανικές FREMM (FFG-X),ενώ τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν σε αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγεία στην Ελλάδα.

Τα πλοία ενδιάμεσης λύσης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το «παιχνίδι» αφού και οι Γερμανοί μπήκαν γερά στην διεκδίκηση της πώλησης των τεσσάρων νέων φρεγατών.

Οι Γάλλοι με τις Belharra, οι Βρετανοί με τις Type 31, oι Ολλανδοί με τις S και οι Ισπανοί με τις F110 έχουν καταθέσει τις πιο αξιόλογες προτάσεις.

Τώρα αυτό που μελετούν στο Πολεμικό Ναυτικό είναι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Τα οποία διαθέτουν όλες οι προτάσεις αλλά των Βρετανών και των Ισπανών φαίνεται να υπερτερούν.

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί δίνουν τις Type 23 ενώ πλοία ενδιάμεση λύσης δίνουν και οι Ολλανδοί. Η πρόταση αφορά σε δύο προσφάτως εκσυγχρονισμένες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών κλάσης Karel Doorman (M), δηλαδή τα νεότερα «αδέλφια» των ελληνικών φρεγατών S.

Τα δύο πλοία που οι Ολλανδοί προσφέρουν στην Ελλάδα είναι τα HNLMS Van Speijk (F828) και HNLMS Van Amstel (F831) τα οποία παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.

Οι Γάλλοι σχετικά με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης πάγωσαν το Π.Ν. όταν στην πρότασή τους συμπεριέλαβαν δύο παλαιά γαλλικά πλοία.  Oι Γάλλοι δίνουν τα πλοία Jean Bart και Latouche-Tréville, εν αναμονή της κατασκευής τεσσάρων νέων γαλλικών φρεγατών τύπου FDI.

Την Πέμπτη ήρθε και η πρόταση των Γερμανών για τις νέες φρεγάτες με τις Α200-Α300

To γερμανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τόσο φρεγάτες όσο και κορβέτες σε εξαιρετική κατάσταση, για πλοία ενδιάμεσης λύσης, ένα ενδεχόμενο που δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα.

Τέσσερις γερμανικές φρεγάτες MEKO 200HN, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, υπηρετούν στον ελληνικό στόλο με τις τρεις εξ αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Έτσι, η παραγγελία τεσσάρων ακόμη πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία φαίνεται λογική καθώς αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών είναι αυτή με συνδυασμό Αegis και βλήματα SM 2, που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέλει η Ελλάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail