Φρεγάτες ΠΝ: Με τις FREMM Bergamini μπαίνουν στο… κόλπο οι Ιταλοί

Εκκρεμεί η επίσημη πρόταση των Ιταλών, οι οποίοι προσφέρουν τις φρεγάτες τύπου FREMM Bergamini ως τα επόμενα πλοία του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Από: newpost.gr

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους «μνηστήρες» του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που προβλέπει απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών με παράλληλο εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Οι Ιταλοί αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στην Ελλάδα για τέσσερις φρεγάτες FREMM ενώ προσφέρουν και δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Πληροφορίες, εν αναμονή της πρότασης, αναφέρουν πως η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει την προσφορά δύο FREMM ή δύο Maestrale.

Η FREMM Bergamini είναι οπλισμένη με Aster-15 βεληνεκούς έως τα 30 χλμ, Aster-30, βεληνεκούς άνω των 120 χλμ. καθώς και πυραύλους επιφανείας – επιφανείας MK2 Block IV της MBDA.

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν η Γαλλία είχε προσφέρει τέσσερα πλοία με πυραύλους SCALP Naval.

Μετά την κρίση χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό περιορίστηκε σε δύο και τέσσερα πλοία εξοπλισμένα με SCALP Naval, με τη Γαλλία να ισχυρίζεται ότι τα είχε προσφέρει στην Ελλάδα χωρίς κόστος για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Η Γερμανία αντιτάχθηκε σε αυτήν τη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2011 και δεν έχει υπογραφεί συμφωνία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό βλέπουν θετικά την πρόταση, αφού μπορούν να δέσουν το πρόγραμμα με τις αμερικανικές FREMM (FFG-X), ενώ τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν σε αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγεία στην Ελλάδα.

Οι Γάλλοι προτείνουν τις υπερσύγχρονες “Belharra”, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει πλήρως τον οπλισμό τους και την τεχνική υποστήριξη, αναφέρει το ρεπορτάζ του Star.

Oι Αμερικανοί προσφέρουν τις φρεγάτες MMSC και έχουν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση, με κόστος περίπου 1 διs ευρώ το κάθε πλοίο.

Οι Γερμανοί δίνουν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ Α-200 ή τις Α-300 και δύο υποβρύχια 209 ή 214, με κόστος 4 με 6 δισ ευρώ.

Τέλος, πι Ολλανδοί προσφέρουν τις φρεγάτες SIGMA 11515 με κόστος περίπου 500 εκ. ευρώ το κάθε πλοίο, οι Βρετανοί τις φρεγάτες ARROWHEAD140 με ακόμα μικρότερο κόστος, ενώ οι Ισπανοί προσφέρουν τις φρεγάτες F110 Navantia.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail