Η Τουρκία ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά των ΗΠΑ για τα δικαιώματά της στο F-35

Freepen.gr - Η Τουρκία άφησε να εννοηθεί ότι θα κινήσει νομική δράση εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή των δικαιωμάτων της ως εταίρου στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter (JSF) από το οποίο εκδιώχθηκε για την αγορά ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 (ADS) . 

Ο επικεφαλής της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), lsmail Demir δήλωσε ότι η νομική διαδικασία δεν έχει τελειώσει (ακόμη). Πρόκειται για μια συμφωνία εταιρικής σχέσης και ένας εταίρος δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη συμφωνία λέγοντας "σας βγάλαμε έξω", ανέφερε ο Ντεμίρ στο Ντεμίρ την Παρασκευή σύμφωνα με το Defenceturk

Ο lsmail Demir είπε περαιτέρω, «ενώ δεν υπάρχει πολύ θετική απάντηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις (η Τουρκία είχε προτείνει προηγουμένως τεχνικές συζητήσεις για να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι το S-400 δεν αποτελεί απειλή για τα αεροσκάφη F-35 του ΝΑΤΟ), τώρα βλέπουμε ότι τουλάχιστον μθα ξεκινήσει μία διαδικασία διαπραγμάτευσης", είπε ίσως αναφερόμενος στη νομική διαδικασία που θα ξεκινήσει. 

Ο Ντεμίρ είπε ότι σε αντάλλαγμα για 1,4 δισ. δολάρια που έχει πληρώσει η Τουρκία για να γίνει εταίρος στο πρόγραμμα F-35, ορισμένα δικαιώματα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης. Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη F-35 που πρόκειται να αγοραστούν και η εξαγωγή (ανταλλακτικών F-35) που κατασκευάζει η Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος. Δήλωσε ότι η Τουρκία στερήθηκε τέτοια δικαιώματα. 

Στις 21 Απριλίου 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Άγκυρα ότι έθεσαν την Τουρκία εκτός του προγράμματος. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των χωρών εταίρων το 2006 ακυρώθηκε για να επισημανθεί ο επίσημος αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 JSF. Το μνημόνιο συμφωνίας ανανεώθηκε με 8 άλλους εταίρους του προγράμματος F-35 JSF και οι σχετικές εξελίξεις κοινοποιήθηκαν στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail