Σε... απόγνωση η Τουρκία: Προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα F-16 υπό το φόβο επικράτησης των ελληνικών «οχιών»

Αδιέξοδο με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 αφού τα τουρκικά μαχητικά χωρίς την εμπλοκή της Lokheed Martin θα είναι σαφώς υποδεέστερα των ελληνικών.

Από: newpost.gr
 
Την ώρα που η Αθήνα προχωρά κανονικά των εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 σε επίπεδο Viper η Τουρκία επιθυμεί και αυτή να μη μείνει πίσω θέλοντας να εκσυγχρονίσει τα δικά της μαχητικά. Η απομόνωση της Άγκυρας σε συνδυασμό με τις κάκιστες τουρκοαμερικανικές σχέσεις βάζουν φρένο όμως στις φιλοδοξίες της Τουρκίας που σε μία απέλπιδα προσπάθεια θέλει να εκσυγχρονίσει τα τουρκικά F-16 με τη δική της τεχνολογία. Παρότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως τα τουρκικά F-16 θα φτάσουν σε επίπεδο Viper, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Οι Τούρκοι είναι εξαρτημένοι από τους πηγαίους κώδικες των Αμερικανών, οι οποίοι με της παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν στην Άγκυρα.


Έτσι η Lokheed Martin κρατά το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, το οποίο δεν φαίνεται να έχει διάθεση να δώσει στους Τούρκους.

Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V της Ταϊβάν, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Ελλάδας, είναι καλύτερη παραλλαγή F-16 μέχρι σήμερα.

Το Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ που διαθέτουν τα F-16 Viper τους επιτρέπει να εντοπίσουν έως και είκοσι στόχους ταυτόχρονα.

Το F-16V διαθέτει επίσης μια νέα πιλοτική οθόνη υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει στους πιλότους να χρησιμοποιούν καλύτερα και να χειρίζονται χάρτες ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Παρόλο που το F-16V είναι μαχητικά τέταρτης γενιάς και δεν διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά όπως τα F-22 και τα F-35 μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις παρακολούθησης και αποστολές άμυνας σε υψηλότατο επίπεδο.

Σύμφωνα με το haber7.com η Αθήνα θέλει να αποκτήσει υπεροχή στον αέρα ενάντια στην Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μάλιστα το άρθρο του haber7.com τιτλοφορείται ως: «Η Ελλάδα παίζει με φωτιά! Το F-16 έκανε την πρώτη του πτήση, αναβαθμίστηκε σε επίπεδο “Viper”».

Οι Τούρκοι τονίζουν πως πρόκειται για την κορυφαία έκδοση των F-16.

Το κόστος εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου F-16 θα αγγίξει τα 1,2 δισ. δολάρια.

Tα ελληνικά μαχητικά μόλις τελειώσει η αναβάθμισή τους θα είναι τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης.

Και αυτό το λέει η ίδια η Lockheed Martin. «Η αναβάθμιση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στη διαμόρφωση F-16V θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του στόλου των μαχητικών της ΠΑ με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα απαιτούσε η αγορά νέων αεροσκαφών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην ΠΑ να διατηρεί την υπεροχή της σε επερχόμενες απειλές. Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελλάδα διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια. Η Lockheed Martin έχει συνεργαστεί με την Ελλάδα σε πολλά αμυντικά προγράμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το F-16, το C-130 και το P-3.

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail