Προβληματισμός στο Ισραήλ: Συριακός πύραυλος έφτασε ανενόχλητος στον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα

Freepen.gr - Ένας προκαταρκτικός στρατιωτικός έλεγχος διαπίστωσε ότι η αεροπορική άμυνα του Ισραήλ απέτυχε να αναχαιτίσει έναν πυραύλο επιφανείας-αέρος της Συρίας που κατευθύνθηκε προς το πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα την Πέμπτη 22 Απριλίου. Επιβεβαιώνοντας αυτό, ο εκπρόσωπος της IDF ανέφερε ότι ο πύραυλος εισβολής έφτασε στον ουρανό του νότιου Ισραήλ πριν διαλυθεί κοντά στο πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα, αναφέρει η ισραηλινή debka.com. Αυτή η δήλωση ρίχνει λίγο φως στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις μαζικές εκρήξεις που έπληξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Νεγκέβ και μέχρι την Ιερουσαλήμ και το κεντρικό Ισραήλ.

Σύμφωνα με έναν προηγούμενο μη πειστικό απολογισμό ενός στρατιωτικού αξιωματούχου, θραύσματα ενός πυραύλου της συριακής αεροπορικής άμυνας «απομακρύνθηκε» στον εναέριο χώρο του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης σε ισραηλινά βλήματα στα προάστια της Δαμασκού.

Αυτό το περιστατικό υπενθύμισε ένα παρόμοιο, αν και σπάνιο, επεισόδιο στις 25 Δεκεμβρίου 2018, όταν μυστηριώδεις εκρήξεις έπληξαν τις πόλεις του κεντρικού Ισραήλ Zichron Yaakov, Caesarea και Hadera βόρεια του Τελ Αβίβ, μόνο για να ειπωθεί ότι προκλήθηκε από μια αποτυχημένη παρακολούθηση του  αντιπυραυλικού συστήματος του David Sling ενός συριακού πυραύλου SA-5 που απομακρύνθηκε ενώ στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από τη Δαμασκό. Δεν αναφέρθηκε ότι ο πιθανός στόχος ήταν ο κύριος σταθμός παραγωγής ενέργειας του Ισραήλ στην Hadera.

Τρία χρόνια αργότερα, τρία γεγονότα δημιουργούν ξανά αμφιβολία στην επίσημη έκδοση:

 - Πώς πέταξε ένας πύραυλος αεροπορικής άμυνας SA-5 300 χιλιόμετρα από τα προάστια της Δαμασκού μέχρι την περιοχή Dimona, όταν το επιχειρησιακό του εύρος είναι περίπου 200 χιλιόμετρα; (Δείτε το συνημμένο χάρτη DEBKAfile.)

- Ο εισβολέας πρέπει να έχει περάσει πάνω από τη νότια Συρία και την Ιορδανία πριν εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο βόρεια της Ιερουσαλήμ για να κατευθυνθεί νότια προς τη Dimona. Γιατί οι πολλαπλές αντιπυραυλικές συστοιχίες που τοποθετήθηκαν σε αυτήν τη διαδρομή δεν ανταποκρίθηκαν; Πριν στείλει τους αναχαιτιστές της σε δράση, η IDF ελέγχει τακτικά ότι η προκύπτουσα έκρηξη δεν συμβαίνει σε κατοικημένες περιοχές. Όμως, ωστόσο, η μη ανταπόκριση της αεροπορικής άμυνας αυτή τη φορά έδειξε ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον τελικό στόχο του εισερχόμενου βλήματος.

- Αναμφίβολα, η IDF ξεκίνησε μια διεξοδική έρευνα για να μάθει τι πραγματικά συνέβη και γιατί απέτυχε η παρακολούθηση.

Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό, εν τω μεταξύ, θα γιορτάσουν αναμφίβολα αυτό που πρέπει να θεωρηθεί το αξιοσημείωτο τακτικό τους επίτευγμα στην υπέρβαση της περίφημης αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ.

Το DEBKAfile ανέφερε νωρίτερα:

Οι προειδοποιήσεις για σειρήνες και ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή Dimona του νότιου Ισραήλ προκλήθηκαν από έναν συριακό πύραυλο επιφανείας-αέρος SA-5 που προσγειώθηκε κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Ισραήλ πριν από την αυγή την Πέμπτη 22 Απριλίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της IDF. Θραύσματα βρέθηκαν σε μη κατοικημένο έδαφος στο Kfar Negev κοντά στη Dimona. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή απώλειες. Η ισραηλινή αεροπορία ανταποκρίθηκε στοχεύοντας την ίδια συστοιχία άμυνας και άλλες στην περιοχή της Δαμασκού. Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση της IDF που ανέφερε η Συρία το βράδυ της Πέμπτης. Η πρώτη στόχευσε ιρανικούς στόχους. Η Δαμασκός ανέφερε ότι αυτοί οι πύραυλοι βγήκαν από το Γκολάν και τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες.

Το περιστατικό της Dimona, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές της DEBKAfile, είναι γεμάτο με ανεξήγητα χαρακτηριστικά: Πώς ένας πύραυλος αεροπορικής άμυνας SA-5 που εκτοξεύτηκε από ένα σημείο νότια της Δαμασκού έφτασε στην περιοχή της Dimona όταν απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα; Πώς θα εξηγηθούν οι ισχυρές εκρήξεις που σήκωσαν όχι το χωριό Μπεντούιν έξω από το πυρηνικό κέντρο, αλλά ξύπνησαν τους ανθρώπους μέχρι το Kfar Yeruham, την Ιερουσαλήμ και το Modiin; Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, αφού εξέτασε αυτά τα ερωτήματα, απέκλεισε την εκτόξευση βλήματος από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ανέφερε ότι ορισμένες από τις μυστηριώδεις εκρήξεις μπορεί να έχουν προκληθεί από πυραύλους αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ σε δράση εναντίον του εισβολέα. Η IDF συνεχίζει να ερευνά το περιστατικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail