Τουρκία-Αίγυπτος: Γιατί ο Ερντογάν δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη Μουσουλμανική Αδερφότητα και τη Λιβύη

Freepen.gr - Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν στo Arab Weekly την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας έχουν επιβραδυνθεί, με το Κάιρο να έχει αμφιβολίες για τη σοβαρή πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη και την έκδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που καταζητούνται από το αιγυπτιακό δικαστικό σώμα.

Υπήρξαν ακόμη και αναφορές από την αιγυπτιακή πλευρά περί αναστολής των συνομιλιών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσω που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφιλίωση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν επικείμενη.

Εξέχον μέλος του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης, ο Ισμαήλ Καραγιέλ, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Yeni Şafak ότι "επίκειται συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι θα μείνουν έξω στο κρύο. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν θα αφήσει περιθώρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο".

"Μόλις υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί εκτός εξίσωσης. Η Αίγυπτος είναι κοντά στην υπογραφή ... και Θεού θέλοντος, η συμφωνία θα έρθει στο φως σύντομα", πρόσθεσε ο Καραγιέλ.

Ενώ το Κάιρο περίμενε την Τουρκία να αποσύρει τους Σύριους μισθοφόρους της από τη Δυτική Λιβύη, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε πρόσφατα μια νέα παρτίδα 380 μαχητών, σύμφωνα με έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγές στην Αίγυπτο ανέφεραν ότι η αποχώρηση των μισθοφόρων από τη Λιβύη θεωρήθηκε ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης με την Άγκυρα και η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί.

Αλλά η Τουρκία δεν έχει αποδειχθεί σοβαρή για την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης μέχρι στιγμής και αντίθετα φαίνεται να παίζει με το χρόνο. Μια τέτοια στάση απορρίπτεται από την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί τα ζητήματα της Αδελφότητας και των μισθοφόρων ως βασικά μέρη οποιασδήποτε κατανόησης.

Πηγές ανέφεραν ότι η απροθυμία της Τουρκίας να αποσύρει τους μαχητές της δεν απευθύνεται μόνο στην Αίγυπτο, αλλά προορίζεται επίσης ως μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που ασκούν πολιτική πίεση στην Άγκυρα σε άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Το μήνυμα της Άγκυρας είναι ότι δεν θα ενδώσει χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα και δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις δυνάμεις της και να διαλύσει τη στρατιωτική της υποδομή στη Λιβύη χωρίς οικονομικές εγγυήσεις.

Το Arab Weekly έμαθε από διπλωματικές πηγές ότι η Άγκυρα συνδέει την απόσυρση μισθοφόρων με την προστασία της οικονομικής επιρροής της στη Λιβύη, καθώς και τις επενδύσεις και τα κεφάλαια της Λιβύης στην Τουρκία.

Συνειδητοποιεί ότι η νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της Προεδρίας όσο και της κυβέρνησης, θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας απομακρύνοντας τον εαυτό της σε κάποιο βαθμό από την Τουρκία.

Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης βλέπει επίσης την έξοδο των μισθοφόρων ως τρόπο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού πριν από τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, το Κάιρο φαίνεται επιφυλακτικό για την πρόθεση της Τουρκίας να παραδώσει τα κορυφαία μέλη της αδελφότητας που καταζητούνται από Αιγυπτιακά δικαστήρια ή να κλείσει τα συνδεδεμένα τηλεοπτικά κανάλια της ομάδας, αντί να ασκεί απλώς τον έλεγχό τους.

Αυτές οι σκέψεις έχουν αναγκάσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εξαιρετικά προσεκτική στάση απέναντι στην προσέγγιση με την Άγκυρα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγεται επίσης ότι είναι αβέβαιος για την προθυμία του Καΐρου να ανταποκριθεί στις δικές του απαιτήσεις σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της υποστήριξής του στην Αδελφότητα, όπως η συμπόρευση με την Τουρκία εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ο Tariq Abu Al-Saad, ειδικός στα ισλαμικά κινήματα, δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη παραιτηθεί από την Αδελφότητα και θεωρεί τη σχέση του με την ομάδα παρόμοια με τους δεσμούς του Ιράν με τη Χεζμπολάχ.

Η σχέση του με την Αδελφότητα έχει στην πραγματικότητα αποδειχθεί ότι είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής του και να κάνει επιδρομές στη Λιβύη και τη βόρεια Συρία.

Ο Abu Al-Saad δήλωσε περαιτέρω στο Arab Weekly ότι οι δεσμοί αυτοί επιτρέπουν στον Ερντογάν να πιέσει καθεστώτα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Είναι επίσης το καλύτερο στοίχημά του να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του όσον αφορά την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας, την αποσταθεροποίηση των αντιπάλων και τον έλεγχο του πλούτου της περιοχής.

Συνέχισε: "αν εγκαταλείψει την Αδελφότητα όπως απαιτεί η Αίγυπτος, τότε αυτό σημαίνει το τέλος της ικανότητας της Τουρκίας να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Αυτή η προσέγγιση εμπνεύστηκε από την επίτευξη των κερδών του Ιράν μέσω της υποστήριξης των ιδεολογικών σεκταριστικών ομάδων και έκανε την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη”.

Ο Αμπού Αλσάαντ πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν ήθελε, ανακοινώνοντας την ξαφνική προσέγγισή του με το Κάιρο, να θέσει φρένο στις πιέσεις της εγχώριας αντιπολίτευσης του, η οποία χρησιμοποίησε τη διαμάχη του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και το ζήτημα της υποστήριξης της Άγκυρας στην Αδελφότητα ως λόγο για να του επιτεθεί.

Τόνισε ότι ο Ερντογάν διόρθωσε τη σχέση του με την Αίγυπτο και μείωσε την υποστήριξή του στην αδελφότητα, για να στερήσει από την αντιπολίτευση οποιαδήποτε δικαιολογία για να τον επιτεθεί και να περιορίσει τη δημοτικότητά του.

Αλλά τώρα, "δεν θα προχωρήσει περισσότερο από ό, τι έχει ήδη κάνει με τα μέλη της αδελφότητας που κατοικούν στην Τουρκία, δηλαδή να ελέγχουν μόνο τον λόγο των μέσων ενημέρωσης και δεν θα ξεκινήσουν την απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη όπως το οραματίστηκαν στην Αίγυπτο".

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν οδηγίες για να σταματήσουν τα πολιτικά προγράμματα στα δορυφορικά κανάλια της αδελφότητας που εκπέμπουν από την Κωνσταντινούπολη, δηλαδή "Watan", "Al Sharq" και "Mkameleen", ένα βήμα που χαιρέτισε ο Αιγύπτιος Υπουργός Πληροφοριών, Οσάμα Χαϊκάλ, ενώ παρατηρητές το θεωρούσαν συμβολικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για ένα είδος μισής συμφιλίωσης με την Αίγυπτο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail