Φόρος τιμής στους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας : Η «ασπίδα» του Υποσμηναγού Σιαλμά δείχνει το δρόμο στα Ελληνικά «γεράκια»

Η απόφαση της προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί ανήμερα το Πάσχα τον ακριτικό Αη Στράτη και να μεταβεί στο κακοτράχαλο ακρωτήριο «Νίκος Σιαλμάς» για να τιμήσει τη θυσία του θαρραλέου αεροπόρου αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια κορυφαίου συμβολισμού κίνηση.

Από: newpost.gr

του Κώστα Σαρικά


Για κάθε ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας το πρώτο πέρασμα πάνω από τον Αη Στράτη και το μνημείο του ήρωα Υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Είναι η εικόνα της Σπαρτιάτικης ασπίδας με το δόρυ στραμμένο Ανατολικά και το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» γραμμένο πάνω στα βράχια η οποία διακρίνεται ακόμα και από μεγάλο ύψος. Και υπενθυμίζει στα Ελληνικά «γεράκια» αλλά και σε κάθε «εισβολέα», την μάχη ως το τέλος και τη θυσία του ανυπέρβλητου ιπτάμενου στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο απέναντι στους γείτονες επιβουλείς εκείνο το πρωινό στις 18 Ιουνίου του 1992.

Η απόφαση της προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί ανήμερα το Πάσχα τον ακριτικό Αη Στράτη και να μεταβεί στο κακοτράχαλο ακρωτήριο «Νίκος Σιαλμάς» για να τιμήσει τη θυσία του θαρραλέου αεροπόρου αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια κορυφαίου συμβολισμού κίνηση. Και δείχνει ότι η Πολιτεία όχι απλά δεν πρέπει να ξεχνά όσους θυσιάστηκαν πάνω στο καθήκον αλλά και να στέλνει το μήνυμα ότι βρίσκεται δίπλα στους καθημερινούς «μαχητές» των Ελληνικών ουρανών.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι ιπτάμενοι με χιλιάδες ώρες πτήσης και εκατοντάδες αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο κάνουν λόγο για δέος όταν πετούν πάνω από τον Αη Στράτη και την «ασπίδα» του Νίκου Σιαλμά. Εκεί όπου ο Υποσμηναγός δεν δίστασε ούτε στιγμή. Αν και βρέθηκε με το παλαιότερης γενιάς μαχητικό F-1 απέναντι στα σύγχρονα τότε Τουρκικά F-16C δεν παράτησε τη μάχη. Ενεπλάκη και έδωσε και τη ζωή του για να μην επιτρέψει στους «εισβολείς» να πετάξουν ανενόχλητοι πάνω από το Ελληνικό νησί. Και από τότε έπειτα από κάθε «μάχη» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο το πέρασμα πάνω από την «ασπίδα» του Νίκου Σιαλμά αποτελεί για τους Έλληνες αεροπόρους το ελάχιστο απέναντί του. Ακόμα και οι ιπτάμενοι από Συμμαχικές αεροπορίες δεν κρύβουν τα συναισθήματά τους όταν πετούν πάνω από το μνημείο όπως πρόσφατα οι Γάλλοι με τα Rafale κατά τη διάρκεια της άσκησης «SKYROS 2021».

Αντίστοιχα είναι τα συναισθήματα για τα «γεράκια»  όταν προσεγγίζουν την Κάρπαθο. Εκεί που έχει στηθεί ένα ακόμη μνημείο, φόρος τιμής στον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη με τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας, το Αστέρι της Μοίρας του, της 340 Πολεμικής Μοίρας και τη φράση... «Μην κλαις γιατί αυτή η γη ήρωες βγάζει πάντα». Εκεί όπου ο Σμηναγός στις 23 Μαΐου του 2006 δέχτηκε εγκληματικό χτύπημα από Τουρκικό RF-4 και έχασε τη ζωή του. Είχε προηγηθεί ο δολοφονικός ελιγμός του Τούρκου πιλότου που σκότωσε αναίτια εν καιρό ειρήνης τον Έλληνα ιπτάμενο.

Ο Νίκος Σιαλμάς και ο Κώστας Ηλιάκης έχασαν τη ζωή τους πάνω στην αναχαίτιση. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος όταν επέστρεφε από μια αντίστοιχη αποστολή αναχαίτισης. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει ιπτάμενους και κατά τη διάρκεια της σκληρής εκπαίδευσης προκειμένου να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τους εξ Ανατολών «εισβολείς». Μόνο το 2020 σε 423 περιπτώσεις Ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν με Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο με τις εμπλοκές να εξελίσσονται σχεδόν πάντα σε σκληρές εικονικές αερομαχίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail