Ψυχρό και απολύτως προσχεδιασμένο το χτύπημα Δένδια: Τα μηνύματα και οι αποδέκτες * Σύγχυση στην Τουρκία

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα. EPA/CHARIS AKRIVIADIS/ΕΡΑ/CΗΑRIS AKRIVΙΑDIS/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Πολλοί αμφέβαλλαν και μάλλον δικαιολογημένα για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα με δεδομένες τις θέσεις και τη στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο.

Απόσπασμα από: hellasjournal.com

Κι όμως, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, ο Νίκος Δένδιας ήταν απολύτως προετοιμασμένος και ψύχραιμος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μίλησε πρώτος στην κοινή συνέντευξη Τύπου προσπάθησε με γενικές αναφορές να δώσει ένα περίγραμμα διμερούς διαφοράς που πρέπει να λυθεί μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως μακριά από το φως τη δημοσιότητας. Σε κλειστές αίθουσες με ατέρμονες συζητήσεις και παζάρια που δίνουν στην Τουρκία τον χρόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να κερδίσει σε άλλα πεδία όσα χρειάζεται, παριστάνοντας ότι διαπραγματεύεται με την Ελλάδα.

Όμως ο Νίκος Δένδιας πήγε στην Άγκυρα προετοιμασμένος. Δεν ήταν μόνον οι εντολές που είχε λάβει να απαντήσει ήταν και ο προσωπικός τόνος που έδωσε: Με ηρεμία σήκωσε το όπλο, σκόπευσε, πάτησε τη σκανδάλη και πέτυχε το στόχο στο κέντρο.

Το μήνυμα ήταν σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτα προς την ίδια την Τουρκία. Στη συνέχεια στο εσωτερικό της Ελλάδας και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στη Γερμανία που πίεζε επί μήνες για διάλογο και εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Η Ελλάδα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών δήλωσε καθαρά και δυνατά ότι δεν είναι διατεθειμένη να σκεπάσει κανένα πρόβλημα κάτω από κανένα χαλί.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ελληνική διπλωματία αισθάνεται πιο ισχυρή λόγω και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσει στην… επίθεση.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε κάτι πολύ απλό. Στην αρχική του δήλωση τοποθέτησε με ηρεμία και σαφήνεια τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είχε απαντήσει απλώς θα είχε κερδίσει στα σημεία τον αγώνα κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων.

Όμως όπως σαφώς φάνηκε στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας είχε εκτιμήσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα απαντήσει και λόγω χαρακτήρα και λόγω της χώρας που εκπροσωπεί.

Και τότε στη δική του ανταπάντηση εξαπέλυσε ένα δριμύτατο κατηγορώ κατά της Τουρκίας με σαφείς και συγκεκριμένες αναφορές σε κάθε μία από τις προκλήσεις, τις παρανομίες και τις παραβιάσεις που συστηματικά κάνει η χώρα αυτή προς την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός παρενέβη μετά το πέρας των δηλώσεων Δένδια στην Συνέντευξη Τύπου λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Ελληνας υπουργός ψεύδεται, καθώς όπως είπε μεταξύ άλλλων ότι δεν υπάρχει παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από πλευράς της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Αν εσείς εκφράζετε τέτοιες προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω» ήταν μάλιστα η εισαγωγή Τσαβούσογλου ο οποίος σε έντονο ύφος πρόσθεσε: «εγώ δεν σε προκάλεσα στη συνέντευξη, εσύ είπες ότι η Τουρκία παρανομει και προκαλεί».

Ο Τσαβούσογλου επίσης έθεσε θέμα “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη, αρνήθηκε τις αιτιάσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ και για το μεταναστευτικό και την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι “το τί λέει η ΕΕ για το Αιγαίο δεν αφορά το διεθνές δίκαιο”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας απάντησε λέγοντας ότι απαιτείται κοινό όραμα αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει η διάθεση “να αντιληφθούμε” την θέση του άλλου. “Η  ελληνική θέση για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι πάντοτε σαφής”.
Και στρεφόμενος στον Τσαβούσογλου είπε: ” 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος,. δεν μιλάω για τη θάλασσα”…
Σε  ότι αφορά τη μειονότητα στη Θράκη δεν είναι δική μας άποψη “αυτά τα λέει η Λοζάνη και όχι εμείς. την έχει υπογράψει και η Τουρκία και ισχύει και θα ισχύει είτε αυτό αρέσει είτε όχι”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail