Ο ρεαλισμός στην εξωτερική πολιτική θέλει εφικτούς στόχους, καλή προετοιμασία, μέθοδο και συνέχεια

Ορισμένοι λένε ότι καλά έκανε ο πρωθυπουργός και πήγε στην Λιβύη για να αποκαταστήσει τις σχέσεις και να μπούμε κι εμείς στο εξελισσόμενο ταχύτατα πεδίο της ανοικοδόμησης της Λιβύης, και στα πεδία ενέργειας και εμπορίου.

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Πολύ σωστά και θα συμφωνήσω μαζί τους ότι αυτοί είναι σημαντικοί και ρεαλιστικοί στόχοι.
Όμως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρειάζεται και καλύτερη προετοιμασία και διαφορετικός χειρισμός.

1. Να έχει γίνει καλή προετοιμασία της επίσκεψης σε όλα τα πεδία 

2. Να έχουν οριοθετηθεί στην Ελλάδα οι στόχοι και ο τρόπος επίτευξης τους.

3. Να έχουν γίνει οι κατάλληλες επαφές μεταξύ Υπουργείων με αιχμή της προσπάθειας το Υπουργείο εξωτερικών. 

Η ευκαιρία ήταν μοναδική για επαφές μεταξύ υπουργών, δεδομένου ότι οι αντίστοιχοι υπουργοί της κυβέρνησης έλαβαν μόλις πρόσφατα την έγκριση του μόνου εκλεγμένου σώματος από τον λαό, του Λιβυκού Κοινοβουλίου.

4. Να έχουν ανοίξει οι πρεσβείες, τα προξενεία, και να έχουν τοποθετηθεί εμπορικοί ακόλουθοι ώστε να υπάρχει υποδομή για τις δέουσες επαφές.

5. Να διευκολύνονται κατάλληλα και να ενισχύονται οι επαφές μεταξύ οικονομικών και εμπορικών Επιμελητηρίων και ιδιωτικών οικονομικών οντοτήτων.

6. Να έχει δηλαδή ήδη δημιουργηθεί ένα ρέον κύμα επαφών, διερεύνησης πεδίων και διαβουλεύσεων, που να προετοιμάζουν προοδευτικά και με σταθερότητα το έδαφος για τα επόμενα βήματα και την σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού με προοπτικές επιτυχίας. 

7. Να έχουν γίνει ταυτόχρονα οι κατάλληλες δηλώσεις/τοποθετήσεις έγκαιρα, που να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα ως προς το Τουρκολυβικό μνημόνιο και ακόμη καλύτερα και να έχουν γίνει οι ενέργειες έμπρακτης αμφισβήτησης του.

8. Να έχουν γίνει τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των ηγετών προς διερεύνηση των προθέσεων και καλλιέργεια εμπιστοσύνης. 

9. Να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό και οι Υπουργοί και οικονομικοί φορείς που έχουν ήδη επικοινωνήσει και έχουν διαμορφώσει την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων. 

10. Να έχει συνδιαμορφωθεί με ασφάλεια και από πριν (εκτός των φώτων δημοσιότητας) ο τρόπος υπέρβασης του βάρους του Τουρκολυβικού μνημονίου.

11. Ενδεχομένως η προεδρία να έχει ήδη προσκαλέσει τον Λίβυο πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα και να έχουν γίνει οι δέουσες δηλώσεις.

12. Και τότε και μόνο τότε πηγαίνει ο πρωθυπουργός με επίσημο και πανηγυρικό τρόπο στην Λιβύη.

Αντ΄αυτών έγινε μία εσπευσμένη και ελάχιστα προετοιμασμένη επίσκεψη, όπου εμείς τους “την είπαμε”, οι κομματικοί φουσκώνουν τα στήθια από περηφάνια, “μας την είπαν” όμως κι αυτοί και φουσκώνουν τώρα κι αυτοί και οι Τούρκοι για την απάντηση και τις επιτροπές που αποδεχθήκαμε και αναρωτιέται εύλογα κάποιος:

Αυτή η φευγάτη επίσκεψη μπορεί να μετουσιωθεί πραγματικά σε σημαντικά επωφελή για την χώρα μας οικονομική διείσδυση στην Λιβύη; 

Προσωπικά αμφιβάλλω για το ορατό μέλλον, αλλά θα αφήσω τον χρόνο να το δείξει.
Είναι όμως σίγουρο ότι πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που ήδη γνωρίζουν το περιβάλλον από το πρόσφατο παρελθόν θα επανεργοποιηθούν και θα ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Αλλά αυτοί θα το έκαναν ούτως ή άλλως. Και οπωσδήποτε το άνοιγμα της πρεσβείας και των προξενείων θα είναι πολύτιμη ενέργεια γι αυτούς. 

Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα, συνεχή, με συγκεκριμένους στόχους και πιο μεθοδικά.
Και το ζητούμενο είναι οι πολιτικές δράσεις κορυφής να δημιουργούν όντως εύφορο έδαφος για την ασφαλή και σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Λιβύη. 

Και η συγκεκριμένη βεβιασμένη επίσκεψη (που την χαρακτήρισε για την βιάση της και η τυχαία συνάντηση με τον Ντράγκι σχεδόν στους διαδρόμους των αεροδρομίων) δεν αποτελεί και υπόδειγμα τέτοιας προσπάθειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail