Ρώσοι & Ουκρανοί έτοιμοι για νέα σύγκρουση – Τρία σενάρια ρωσικών επιχειρήσεων στην Ανατ. Ουκρανία


Ζήτημα χρόνου δείχνει να είναι πλέον η έναρξη νέων πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ των Ρωσόφωνων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας και του Ουκρανικού Στρατού στην περιοχή του Donbass της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk & Luhansk.

Από: defence-point.gr

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ουκρανικός Στρατός εξαπέλυσε πυρά όλμου στα χωριά Staromikhaylovka, Spartak, Oktyabrsky, Pivdenne, Uzhivka, Mykhalivka, Starohnativka και Horlivka. Συγκεκριμένα, 50 βλήματα όλμου εξαπολύθηκαν κατά αυτών των χωριών την Παρασκευή 2 Απριλίου από τις θέσεις των Ουκρανών τα οποία απαντήθηκαν με πυρά των αυτονομιστών. Ως αποτέλεσμα  ήταν ο τραυματισμός δύο Ουκρανών στρατιωτών ενός πολίτη και το θάνατο ενός στρατιώτη των αυτονομιστών.

Οι νέες αψιμαχίες έρχονται να προστεθούν στα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε ρωσικές και ουκρανικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ΜΜΕ από τη μετακίνηση εκατοντάδων στρατιωτικών οχημάτων αρμάτων μάχης αυτοκινούμενου πυροβολικού, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών πυροβολικού, αντιαεροπορικών συστημάτων, οχημάτων μηχανικού και φορτηγών ανεφοδιασμού και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας όπου φαίνονται τεράστιοι συρμοί να μεταφέρουν δεκάδες οχήματα και στρατιωτικό υλικό ενώ από τη ρωσική πλευρά των συνόρων τρένα μεταφέρουν ολόκληρες μονάδες μες τον εξοπλισμό τους όπως την 56η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία η οποία εδρεύει στην πόλη Kamyshin επί του ποταμού Βόλγα 400 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μόσχα έχει ξεκινήσει την αποστολή στη Νοτιοδυτική Στρατιωτική Διοίκηση (πρόκειται για την περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία) στρατιωτικών τεθωρακισμένων μονάδων από τις Μεραρχίες που εδρεύουν στην Κεντρική Σιβηρία.

Οι μονάδες προέρχονται από την πόλη Γιούργκα η οποία βρίσκεται στο Καμερόφσκαγια ομπλάστ, βορειοανατολικά της πόλης Νοβοσιμπίρσκ και ανήκουν στην Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την 74η Ανεξάρτητη Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Φρουρών η οποία εδρεύει στην πόλη.

Με την αποστολή αυτών των δυνάμεων η Μόσχα στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στο Κίεβο και στη Δύση ότι δεν μπλοφάρει αναφορικά με τη βούλησή της να χρησιμοποιήσει εκ νέου στρατιωτική ισχύ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εάν απαιτηθεί.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες ότι ο Στρατός αναπτύσσει στρατιωτικό υλικό στην πόλη Yesk (BTR-72A, T-72), η οποία βρίσκεται απέναντι από την Μαριούπολη στην θάλασσα του Αζόφ, στην πόλη Rostov (BM-27 MLRS, μεταφερόμενες γέφυρες τύπου BMK-150, BTR-82A) κοντά στην Μαριούπολη, στην περιοχή της πόλης Voronezh η οποία βρίσκεται βόρεια της ουκρανικής πόλης Harkov.

Σημαντικές είναι και οι ενισχύσεις που στέλνει η Μόσχα στην Κριμαία όπως μονάδες αλεξιπτωτιστών με τα οχηματά τους, αυτοκινούμενα πυροβόλα (2S19 Msta-S), TOMA (BMD, BMP-3) αντιαεροπορικά συστήματα και κυρίως πολλά δεκάδες οχήματα, επιμελητείας και μεταφοράς καυσίμου.

Στη αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk & Luhansk οι τοπικές αρχές κάλεσαν στα όπλα όλους του νέους που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1994-2003, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων καταγράφηκαν και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες πληροφορείς. Πάντως δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν ήδη από το 2017 επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια για ένα ουκρανορωσικό πόλεμο.

Στο πρώτο σενάριο στόχος της Ρωσίας είναι η κατάληψη των εδαφών από την Μαριούπολη κατά μήκος νότια του ποταμού Δνείπερου μέχρι και την πόλη Kherson μια απόσταση 400 χλμ ώστε να ελεγχθεί πλήρως η θάλασσα του Αζόφ από τις ρωσικές δυνάμεις και να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας βόρεια της Κριμαίας.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στην εισβολή των Ρώσων στην Νοτιοανατολική Ουκρανία και την κατάληψη ολόκληρης της παραθαλάσσιας ζώνης της Ουκρανίας από την Μαριούπολη μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία μια απόσταση 600 χλμ και την ένωση της Υπερδνειστερίας με τη Ρωσία αποκλείοντας έτσι την Ουκρανία από την Μαύρη θάλασσα καθιστώντας αυτή περίκλειστο κράτος.

Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία και την προέλαση μέχρι τις όχθες του ποταμού Δνείπερου καταλαμβάνοντας ολόκληρη της Ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει με τις αεροπορικές του δυνάμεις σε κοινές περιπολίες με την ουκρανική Αεροπορία σε απάντηση της ρωσικής προκλητικότητας με στόχο την σταθεροποίηση της περιοχής. Μετά από αυτό το κάλεσμα η Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που δυτικά στρατεύματα αναπτυχθούν στα εδάφη της Ουκρανίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail