Όπως η γάτα το ποντίκι, έχει στριμώξει στη γωνία η Ρωσία την Ουκρανία

Ο παραπάνω χάρτης δημοσιεύθηκε από τον OSCE, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η Ουκρανία επτά χρόνια μετά τα γεγονότα του 2014 όπου παρασυρθέντες κάποιοι χρήσιμοι ηλίθιοι από τη Δύση για την ανατροπή του Γιανούκοβιτς, είδαν τη χώρα να χάνει δύο στρατηγικές επαρχίες, βρίσκεται πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Του Στρατή Μαζίδη

Η ανατροπή Γιανούκοβιτς και οι φρικαλεότητες των Ουκρανών νεοναζί είχαν ως κατάληξη την απώλεια της στρατηγικής Κριμαίας, την οποία κατέλαβαν οι Ρώσοι χωρίς να ανοίξει μύτη και ενσωμάτων με το δημοψήφισμα που ακολούθησε, ενώ οι επαρχίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) αυτοανακηρύχθηκαν ως δημοκρατίες στις οποίες δεν έχει πατήσει από τότε ουκρανικό πόδι.

Σήμερα το Κίεβο φαίνεται ότι σκέπτεται μια στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης σε πρώτη φάση του Ντονμπάς. Πλήθος βίντεο τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει την στρατιωτική κινητοποίηση και μεταφορά όπλων. Κατά πολλούς η όρεξη άνοιξε μετά την επιτυχία των τουρκικών drones TB2 στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ όπου οι Αζέροι ανέκτησαν το μεγαλύτερο τμήμα του μετά από μια αναμέτρηση έξι εβδομάδων.

Ωστόσο όπως ετοιμάζεται η Ουκρανία, ετοιμάζονται και οι Ρωσόφωνοι με συνεχείς ασκήσεις, παραλαβές υλικού από τη Μόσχα, η οποία παράλληλα έχει:

α. μετατρέψει σε αστακό την Κριμαία

β. κινητοποιήσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

γ. αναπτύξει στρατεύματα στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία

δ. δώσει εντολή στη Λευκορωσία να προβεί σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις στη δική της μεθόριο

Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να σημάνει στην πράξη η θεωρητική στήριξη της Δύσης απέναντι στο Κίεβο. Μπορεί πολλά, μπορεί λίγα, μπορεί και τίποτε. Μια φορά πάντως το status της περιοχής παραμένει σταθερό επί 7 χρόνια.

Η Ουκρανία το 2014 έκανε τραγικά λάθη. Φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει καινούρια. Τα ρωσικά διαβατήρια που πλέον κατέχουν οι Ρωσόφωνοι αποτελούν ουσιαστικά το διαβατήριο νομιμοποίησης παρέμβασης της Μόσχας αν χρειαστεί.

Η Ρωσία δε θα ρίξει την πρώτη σφαίρα. Θα ρίξει όμως τις υπόλοιπες από όλες τις πλευρές. Εκεί ίσως διαπιστώσουν οι Ουκρανοί ότι κι η δική τους χώρα κείται μακράν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail