Στο μικροσκόπιο η ενδιάμεση λύση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού

Τις προσφορές των πλοίων που μπορεί να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προκειμένου να ολοκληρώσει την εισήγηση της για τις νέες φρεγάτες.

Από: onalert.gr - Του Κώστα Αλατζά

Όπως σημειώνουν στο OnAlert πηγές του Υπουργείου Άμυνας, το ζήτημα της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης του προγράμματος ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών συνιστά έναν από τους βασικούς παράγοντες στην επιλογή των νέων φρεγατών.

Τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συζητήσει την ολλανδική πρόταση με τον Ολλανδό πρέσβη στην Αθήνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών του υπουργού με ομόλογους του αλλά και με πρέσβεις των χωρών των οποίων οι εταιρίες τους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα – φιλέτο του Πολεμικού Ναυτικού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ.

Οι συζητήσεις για την ενδιάμεση λύση έρχονται μετά την κατάθεση των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η γαλλική Naval , η αμερικανική Lockhead Martin, η ολλανδική Damenγερμανική ThyssenKrupp και άλλες εταιρίες, έχουν καταθέσει  τις προσφορές τους για επιχειρησιακή και τεχνική αξιολόγηση στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΠΝ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του στα τέλη Απριλίου. Το ζήτημα όμως της ενδιάμεσης λύσης αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου  παρέθεσε γεύμα στην Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των φρεγατών. Λίγες ημέρες αργότερα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το θέμα ετέθη και κατά τη διάρκεια της ημίωρης διάρκειας τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Η ενδιάμεση λύση απασχόλησε επίσης και τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου  με την Βρετανίδα πρέσβη στην Αθήνα.

Οι προσφορές της ενδιάμεσης λύσης 

Μετά τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι Γάλλοι φέρονται να προσφέρουν δύο εκσυγχρονισμένες φρεγάτες La Fayette μέχρι τη ναυπήγηση των τεσσάρων Belaharra. Οι Αμερικανοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί του θέματος στην απάντησή τους στο Letter Of Request (LOR) που απέστελλε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ζητώντας έτσι επισήμως πληροφορίες για τις αμερικανικές φρεγάτες αλλά και για τα πλοία που προσφέρουν  οι ΗΠΑ ως ενδιάμεση λύση. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ως ενδιάμεση λύση τα αντιτορπιλικά  κλάσης Arleigh Burke, όμως μέχρι τώρα οι Αμερικανοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν την ελληνική απαίτηση.

Οι Βρετανοί, όπως λένε οι πληροφορίες, προτείνουν τις φρεγάτες Arrowhead 140 (Type 31) και ως ενδιάμεση λύση παλαιότερες φρεγάτες Type 23. Οι Ολλανδοί προτείνουν τη φρεγάτα SIGMA, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η προσφορά του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού για την ενδιάμεση λύση. Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, προσφέρουν τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου A200 ΜΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων ΜΕΚΟ και δύο νέα υποβρύχια Type 214 στην τιμή των 5 δις.

Όπως έχει γράψει το ΟnAlert, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τον νέο τύπο φρεγατών συνδυάζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων με την προσφορά της ενδιάμεσης λύσης, τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα καθώς και τα γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την επιλογή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail