Ιρανικό πλοίο χτυπήθηκε με νάρκη στην Ερυθρά Θάλασσα - Το Ισραήλ πίσω από την επίθεση;

Freepen.gr - Ένα ιρανικό πλοίο για το οποίο Ισραήλ και  Σαουδική Αραβία έχουν υποστηρίξει ότι ενεργεί ως προκεχωρημένη βάση της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς έχει χτυπηθεί από νάρκη στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας.

Ο κρατικός Σαουδαραβικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Al-Hadath TV μετέδωσε την επίθεση την Τρίτη, αναφέροντας μια ανώνυμη πηγή που την αποκαλεί "πιθανή" ισραηλινή επιχείρηση στα ανοικτά των ακτών της Ερυθραίας. Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε αργότερα στους New York Times ότι το Τελ Αβίβ ήταν πίσω από την επίθεση και είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για το ΕΠ νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ανέφερε επίσης πως οι Ισραηλινοί χαρακτήρισαν την επίθεση "αντίποινα για προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις σε ισραηλινά σκάφη".

Το σκάφος αναγνωρίστηκε ως το Saviz. Ορισμένοι Ισραηλινοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα μίλησαν για μια "τορπίλη" που κατέστρεψε το σκάφος. Το ημι-επίσημο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επίθεση με νάρκες τοποθετημένες στο κύτος του πλοίου.

Το Saviz σταθμεύει στην Ερυθρά Θάλασσα τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξει Ιρανούς κομάντος που αποστέλλονται για να συνοδεύσουν εμπορικά πλοία", ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η επίσημη Τεχεράνη δεν έχει εκδώσει ακόμη δήλωση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο, το Saviz είχε "ελάχιστα μετακινηθεί" τα τελευταία τρία χρόνια και θεωρείται ύποπτο ότι μετέχει στην επιτήρηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας που διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail