Γιατί ανησυχεί το Μαξίμου από την προσωπική «νίκη» Δένδια στην Τουρκία; Μία ψύχραιμη αποτίμηση

O δρόμος είναι μακρύς και οι επόμενες προκλήσεις θα είναι δύσκολες

Οι πανηγυρισμοί και τα αισθήματα περηφάνειας που εξέφρασε η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών στα social media σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προκάλεσαν σοβαρή ανησυχία και προβληματισμό στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο, που το Μαξίμου έστειλε γραμμή στα ΜΜΕ λίγο πριν τα δελτία ειδήσεων ότι «το Μαξίμου ήταν σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ» και ότι εκείνο ήταν που έδωσε την εντολή στον ΥΠ.ΕΞ, εάν προκληθεί να απαντήσει αναλόγως. Αυτό φάνηκε σαν να ήθελε να πιστωθεί και εκείνο την δυναμική απάντηση του Δένδια στις τουρκικές διεκδικήσεις.
Γιατί, όμως, το Μαξίμου φοβήθηκε από τον «θρίαμβο» Δένδια μέσα στην Τουρκία

Από: bankingnews.gr

Μαξιμιλιανός

1) Διπλωματική νίκη μετά από πολλές ήττες


Παρά τις αντιρρήσεις μας για την συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι χθεσινές δηλώσεις Δένδια ήταν ένα ξέσπασμα της ελληνικής διπλωματίας απέναντι σε μία τουρκική προκλητικότητα που έχει ξεδιπλωθεί όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο.
Το ξέσπασμα αυτό, θεωρείται μία νίκης εκτός έδρας, σε μία δύσκολη αποστολή του ΥΠΕΞ απέναντι σε μικρές ήττες που έχει υποστεί η ελληνική διπλωματία απέναντι στην πολιτική των Navtex και της ατιμωρησίας από την Ε.Ε που έχει, ομολογουμένως, πετύχει η Τουρκία. Βέβαια ο δρόμος είναι μακρύς και οι επόμενες προκλήσεις θα είναι δύσκολες

2) Πετυχαίνει μία υψηλή δημοφιλία απέναντι στην καθημερινή φθορά του πρωθυπουργού


Αναδεικνύει την προσωπικότητα και τη δημοφιλία του Νίκου Δένδια που σε μία συγκυρία που όλοι οι υπουργοί ακόμα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υφίστανται μία μεγάλη φθορά για την διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα, άλλωστε, με την διεθνή πολιτική πρακτική, το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα σκαλί πολιτικής ανέλιξης στις ανώτερες βαθμίδες καθώς, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, ενέχει ελάχιστο πολιτικό κόστος και πολλές ευκαιρίες ανάδειξης πολιτικού και προσωπικού πατριωτισμού.
Για τους περισσότερους, ανέβηκαν οι μετοχές του Νίκου Δένδια σε ένα σχετικά μη ανταγωνιστικό πολιτικό χρηματιστήριο.
Θα κάνω μία πρόβλεψη. Στις επόμενες δημοσκοπήσεις ο Δένδιας θα έχει υψηλά ποσοστά προτιμήσεων

3) Συσπειρώνει τους δεξιούς και τους καραμανλικούς


Η περίπτωση Δένδια φοβίζει το Μαξίμου και για έναν ακόμα λόγο.
Ο ίδιος, προέρχεται από την καραμανλική πτέρυγα που πριν λίγο καιρό συντεταγμένα βγήκε να υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική του Κώστα Καραμανλή.
Όπως έχουμε αναλύσει, η καραμανλική πλευρά του κόμματος ασφυκτιεί στην Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οπότε η ξαφνική ανάδειξη του Νίκου Δένδια σε δημοφιλή πολιτικό συσπειρώνει και όλα τα στελέχη που βρίσκονται και εντός και εκτός της σημερινής ΝΔ. Μόνο μία «βόλτα» αν επιχειρήσετε στα social media θα συνειδητοποιήσετε ότι γνωστοί καραμανλικοί επικριτές του Μαξίμου όπως π.χ ο Βαγγέλης Αντώναρος επικροτεί δημόσια τον κ. Δένδια.

4) Γίνεται ο αντίπαλος ιδεολογικός πόλος του Μητσοτάκη που προτιμάει σημιτικούς

Εάν λάβει κανείς υπόψιν του τη σημερινή ανθρωπογεωγραφία της Νέας Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο της κυβέρνησης, θα κατανοήσει γιατί η διπλωματική νίκη του Νίκου Δένδια τον καθιστά «δελφίνο» και αντίπαλο πόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση αποτελείται σε καίριες θέσεις και υπουργεία, από στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή κομματικούς «μισθοφόρους» ενώ τα παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ αξιοποιούνται με το σταγονόμετρο. Πρόσφατο παράδειγμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη, η οποία διατηρούσε σκληρές απόψεις για πολλούς σημερινούς δεξιούς υπουργούς και στελέχη της παράταξης.
Η αποκάλυψη των παλιών της tweet έχει δημιουργήσει αναβρασμό σε στελέχη της ΝΔ.
Για παράδειγμα ο βουλευτής Α. Κατσανιώτης ανοικτά εξέφρασε την άποψη ότι η κ. Πελώνη θα έπρεπε να έχει ζητήσει, τουλάχιστον, μία συγνώμη για τις απόψεις της.
Και όπως μαθαίνω θα βγούνε και άλλα στελέχη να πάρουν θέση για τις απόψεις της

5) Υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αξίες

Η δυναμική παρουσία του Νίκου Δένδια μέσα στην Τουρκία ενισχύεται περισσότερο όταν συγκρίνεται με την προ λίγων ημερών δειλή παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέναντι στον Ερντογάν. Ο λόγος του Νίκου Δένδια ήταν λόγος υπεράσπισης των ευρωπαϊκών κεκτημένων και αξιών απέναντι στην ανατολίτικη πρακτική.
Ο Σαρλ Μισέλ, ένας ανήμπορος Βέλγος πολιτικός δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί όχι μόνο την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λαιεν αλλά ούτε τη γυναίκα Ούρσουλα, προκαλώντας το λεγόμενο sofagate που έθιξε τις γυναίκες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και όχι μόνο.

6) Η παρουσία Δένδια ανεβάζει τον πήχη για τον Μητσοτάκη σε πιθανή συνάντηση με Erdogan

Επειδή, σοβαροί διπλωμάτες θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιος.
Οπότε η χθεσινή νίκη δεν μπορεί να επισκιάσει τις σοβαρές διπλωματικές προκλήσεις που θα ακολουθήσουν.
Εχθές, παρά τις δηλώσεις, μπήκαν τα θεμέλια για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Η παρουσία Δένδια αυτομάτως θέτει τον πήχη ψηλά για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πόσο μάλλον όταν ξέρει ότι αυτό που έρχεται είναι μία συνάντηση με τον προκλητικό Ερντογάν.
Αν δεν τον φτάσει αυτό το πήχη, το προσωπικό προφίλ του Πρωθυπουργού θα φθαρεί.
Και είναι σίγουρο, ότι εάν δημοσίως ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε όλα αυτά τα ζητήματα, τότε φανταστείτε την δημόσια επιχειρηματολογία του Τούρκου Προέδρου.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail