Η μεγάλη παρανόηση της Ουκρανίας και πότε θα ανοίξει πυρ η Ρωσία

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην ανατολική Ουκρανία, ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι μια ρωσική εισβολή, αλλά ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα παρερμηνεύσει τα αμερικανικά σήματα υποστήριξης ως πράσινο φως για μια επίθεση στις επαναστατημένες δημοκρατίες στο Donbass.

Russia Today - Paul Robinson / Παρουσίαση Freepen.gr 

Η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία. Έτσι θα σκεφτόσαστε, αν πιστεύατε τους πρόσφατους τίτλους. "Οι εντάσεις ανεβαίνουν στα ύψη καθώς οι η Ρωσία κινητοποιεί δυνάμεις κοντά στην ανατολική Ουκρανία", λέει η θέση του Κιέβου. "Ρωσικά στρατεύματα και άρματα μάχης μετακινούνται μαζικά στα σύνορα της Ουκρανίας", δηλώνει η Sun. Η Ρωσία "πλημμυρίζει την Κριμαία με τρένα γεμάτα άρματα μάχης", ισχυρίζεται η Daily Mail. Και ούτω καθεξής.

Από την άνοιξη του 2014, ο ουκρανικός στρατός αγωνίζεται με δυνάμεις ανταρτών στο Donbass στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό τη Ρωσία ότι υποστηρίζει, οπλίζει και χρηματοδοτεί τους αντάρτες, αλλά τώρα λέει πως η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κιέβου, UNIAN, "η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε μια εισβολή και να αναπτύξει τα στρατεύματά της βαθύτερα στο έδαφος της Ουκρανίας ... ανέφερει η GUR MO, η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας". Το UNIAN παραθέτει ότι ανέφερε η GUR MO:

"Η Ρωσική Ομοσπονδία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για ένα σύνολο μέτρων, με στόχο να ωθήσει τη χώρα μας για μια στρατιωτική απάντηση στην εχθρική δράση των εισβολέων ... επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στο έδαφος των λεγόμενων" DPR " και " LPR " [λαϊκές δημοκρατίες Ντόνετσκ και Λούγκανσκ] με την εισαγωγή τακτικών μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δικαιολογώντας την κίνηση από την ανάγκη προστασίας των Ρώσων πολιτών".

Εν τω μεταξύ, το επιχειρηματικό περιοδικό OilPrice.com γράφει: "στη Λευκορωσία και την Ουκρανία, η Δύση θεωρείται ότι διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Από την άποψη του Πούτιν, η μόνη επιλογή τώρα είναι η ενεργός αντεπίθεση. Οι στρατιωτικοί αναλυτές εξακολουθούν να διαφωνούν για τις επιλογές της Μόσχας τις επόμενες ημέρες. Η πλειοψηφία αναμένει μια αποκαλούμενη τοπική κλιμάκωση, δραματική και καταστροφική, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ρωσικών "ειρηνευτικών δυνάμεων".

Η ταυτότητα αυτής της "πλειοψηφίας" εμπειρογνωμόνων δεν αποκαλύπτεται, πιθανώς επειδή δεν υπάρχει. Αλλά το βασικό σενάριο που απεικονίζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι σαφές: η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας κάποιο είδος πρόκλησης για να φανεί ότι η επίθεση είναι δικαιολογημένη για να υπερασπιστεί τον λαό του Donbass ενάντια στον ουκρανικό στρατό.

Η λογική εδώ είναι κάπως παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται συχνά όταν συζητάμε για τον πόλεμο του 2008 μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Γιατί συχνά υποστηρίζεται ότι η Ρωσία "προκάλεσε" τους Γεωργιανούς να επιτεθούν στη Νότια Οσετία, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια μακρά προγραμματισμένη εισβολή. Η αλήθεια ήταν μάλλον διαφορετική. Μια ανεξάρτητη επιτροπή που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε ότι η Γεωργία είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου του 2008. Παρ ' όλα αυτά, το γεωργιανό παράδειγμα εγείρει το φάντασμα ότι ο ουκρανικός στρατός και οι Δυτικοί ενισχυτές του μπορεί να προετοιμάζουν το πληροφοριακό έδαφος για να δικαιολογήσουν μια επίθεση στις δυνάμεις των ανταρτών στο Donbass, κάνοντας το να φαίνεται σαν να ενεργεί σε αυτοάμυνα για να αποτρέψει μια επικείμενη ρωσική επίθεση. Είναι αλήθεια ότι ο ρωσικός στρατός διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Η κλίμακα αυτών, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που απαιτείται για μια εισβολή στην Ουκρανία. Αντί για προετοιμασία για εισβολή, φαίνεται πιο πιθανό ότι η ρωσική δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει μια ουκρανική επίθεση στο Donbass.

Ο πόλεμος στο Donbass έχει ξεσπάσει και από τότε που συμφωνήθηκε μια πλασματική κατάπαυση του πυρός τον Φεβρουάριο του 2015. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η κατάπαυση του πυρός έχει καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό. Η ειδική αποστολή του ΟΑΣΕ αναφέρει καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις. Εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν φωτογραφίες μιας συσσώρευσης των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία στα social media, τροφοδοτώντας εικασίες για μια επικείμενη ουκρανική επίθεση στο Donbass. 

Ο φόβος είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να προσπαθήσει να επαναλάβει την πρόσφατη επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν στην ανάκτηση χαμένων εδαφών μέσω πολέμου κατά της Αρμενίας. Η Ουκρανία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον στρατό της από το 2015. Είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος από ό,τι όταν υπέστη την ήττα στο Debaltsevo το 2015. Μπορεί να πιστεύει πως μπορεί να ανακτήσει το Donbass με στρατιωτικά μέσα.

Αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά μια στρατιωτική επίθεση στο Donbass θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες, αν μη τι άλλο την αστική φύση του εδάφους. Η ουκρανική πανοπλία θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτη στα χειροκίνητα αντιαρματικά όπλα και τα ουκρανικά στρατεύματα θα έπρεπε πιθανώς να βασίζονται σε βαριά χρήση πυροβολικού. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τεράστια καταστροφή. Ο επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Khomchak, το σημείωσε αυτό την περασμένη εβδομάδα και "προειδοποίησε για τεράστιες απώλειες αμάχων". Ενόψει τέτοιων θυμάτων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρέμβει η Ρωσία, ειδικά τώρα που μεγάλος αριθμός κατοίκων του Donbass έχουν αποκτήσει ρωσικά διαβατήρια. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο, πιθανώς πολύ γρήγορα. Επομένως, εάν η Δύση επιθυμεί πραγματικά να βοηθήσει την Ουκρανία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη διπλωματική της δύναμη για να διασφαλίσει ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει να επιλύσει τα προβλήματά της με στρατιωτικά μέσα. Δυστυχώς, τα σήματα που προέρχονται από την Ουάσινγκτον είναι μάλλον αντίθετα. Σε τηλεφωνική κλήση την 1η Απριλίου με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Andrii Taran, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J.Austin III "επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις Ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας".

Η δήλωση του Austin υπολείπεται της έγκρισης μιας στρατιωτικής επίθεσης, αλλά γλώσσα όπως η "ακλόνητη υποστήριξη" θα μπορούσε εύκολα να παρερμηνευθεί ως παροχή πράσινου φωτός. Το 2008, οι ΗΠΑ δεν ενθάρρυναν τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι να επιτεθεί στη Νότια Οσετία, αλλά φαίνεται να είχε αντιληφθεί εσφαλμένα την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη ότι η Αμερική θα τον υποστήριζε αν το έκανε. Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει το ίδιο λάθος να σκεφτεί ότι η Δύση θα την υποστηρίξει ανεξάρτητα ό,τι και να γίνει. Είναι σημαντικό η Δύση να απορρίψει μια τέτοια προσέγγιση από την Ουκρανία.

Τα λόγια του στρατηγού Khomchak σχετικά με τις μαζικές απώλειες αμάχων υποδηλώνουν μια συνειδητοποίηση στην Ουκρανία ότι η στρατιωτική δράση θα ήταν γεμάτη με τρομερό κίνδυνο. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η συνειδητοποίηση παρέχει την απαραίτητη συγκράτηση για να αποφευχθεί ένας πόλεμος που θα έβλαπτε τεράστια όλους τους εμπλεκόμενους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail