Ανησυχία στο Μαξίμου για τον ανοικτό πόλεμο Σημίτη - Καραμανλή

Φόβοι για ανεπανόρθωτα εσωκομματικά ρήγματα στη Νέα Δημοκρατία

Από: bankingnews.gr
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται ιδιαίτερα που οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν αποκτήσει μεγάλη παρεμβατική ισχύ, ιδιαίτερα με τις τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική. Η ηγετική ομάδα αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είδαν με τόσο καλό μάτι τον πόλεμο που ξέσπασε ξαφνικά μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Κυρίως διότι η κόντρα των δύο πρώην πρωθυπουργών επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες στην σημερινή Νέα Δημοκρατία. Σε όλη την κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατούν σημιτικά στελέχη, στο Μαξίμου οι ρυθμιστές των αποφάσεων είναι πρώην εκσυγχρονιστές, τα καραμανλικά στελέχη είναι μετρημένα στα δάκτυλα ενός χεριού και παράλληλα το κόμμα με την είσοδο προσώπων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ αλλάζει DNA και προσανατολισμό. Εκτός αυτού, πρώην συνεργάτες και στελέχη του Κώστα Καραμανλή βρίσκονται στο κατώφλι άλλων κομματικών σχηματισμών και αποτελούν μία ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη που καθημερινά κατακεραυνώνει τον Πρωθυπουργό, κυρίως, στα social media.

Προειδοποίηση Καραμανλή σε Μητσοτάκη για κόμμα και εξωτερική πολιτική

Σε άλλο κείμενο, είχαμε τονίσει ότι μεγάλη μερίδα των κυβερνητικών στελεχών εξέλαβε την παρέμβαση του σιωπηρού για 12 χρόνια Καραμανλή, ως προειδοποίηση προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και για την τροχιά που έχει πάρει το κόμμα αλλά και για την πορεία της ελληνικής διπλωματίας. Ο Κώστας Καραμανλής έστειλε μήνυμα μέσα από την αντίθεσή του για την λύση της Χάγης και στον Κώστα Σημίτη αλλά με τελικό αποδέκτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος έχει αναφερθεί εκτενώς ότι σε περίπτωση που ο διάλογος μέσα από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας δεν καταλήξει κάπου, τότε η σαφής λύση είναι το Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά με ποιους όρους και κυρίως για ποια ζητήματα;

Ο Σαμαράς θα απέχει από την Βουλή για το θέμα των Πρεσπών

Όταν είχε ειπωθεί αυτό, ο πρώτος που «χτύπησε» δημοσίως ήταν ένας άλλος πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς. Με άρθρο του στην Καθημερινή, τέλη του Γενάρη, είχε δώσει το τόνο της αντίδρασης στην εξωτερική πολιτική που ασκείται και δήλωσε εξαρχής αντίθετος στην λύση της Χάγης διότι έτσι αποποιείσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που είναι κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο. Στο ίδιο κείμενο, είχε ουσιαστικά υπονοήσει και την στάση που θα κρατήσει απέναντι στα 3 μνημόνια που θα ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος δεν συμφωνεί και θα το δείξει, πιθανόν, με την αποχή του από την Βουλή όταν και όποτε προκύψει η ψηφοφορία, την οποία το Μαξίμου θέλει να αργήσει όσο τίποτα.

Νέα παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό;

Ωστόσο, η τωρινή παρέμβαση Καραμανλή για τη Χάγη και την εξωτερική πολιτική που ασκείται, προφανώς, περιλαμβάνει και τη Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία ήταν αντίθετος καθώς δίνει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Θυμίζουμε ότι πριν 13 χρόνια περίπου, στο Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής είχε αρνηθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των ΗΠΑ. Υπό τις τωρινές συνθήκες, μάλιστα, δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής στις ψηφοφορίες που θα έρθουν στην Βουλή για το ζήτημα των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μπήκε στην μάχη και ο Βενιζέλος – Μύδροι από Ρουσόπουλο για τη διαπλοκή Σημίτη

Πάντως, ο πόλεμος των παρεμβάσεων μεταξύ Καραμανλή και Σημίτη ενεργοποίησε και άλλους να πάρουν θέση. Η πιο χαρακτηριστική ήταν αυτή του Βαγγέλη Βενιζέλου σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο οποίος υπερασπιζόμενος τον Κώστα Σημίτη τόνισε ότι στο Ελσίνκι δεν υπήρξε χαλαρή και ευρύτατη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Στην ίδια εφημερίδα, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ο στενότερος, για κάποιους, συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή (μαζί με Αγγέλου και Μολυβιάτη), εκτός ότι αποκαλεί «ψεύτη» τον Κ.Σημίτη, έσπευσε όχι μόνο να υπερασπιστεί την πολιτική Καραμανλή τον Δεκέμβριο 2004, όταν κρινόταν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Αλλά, στο κείμενο του, κάνει λόγο για την διαφθορά επί κυβερνήσεων Σημίτη και τη φυλάκιση υψηλόβαθμων στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και την μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε ο Σημίτης, σε αρθρογράφους, καθηγητές και λοιπούς δημοσιολογούντες της επιρροής Σημίτη που κυριαρχούν ακόμα στο δημόσιο λόγο!

Η επίσημη ΝΔ προτίμησε την αφωνία για το ζήτημα της Χάγης

Η Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου, στο πόλεμο των ανακοινώσεων και των άρθρων προτίμησε την αφωνία… Δεν έπρεπε να υπερασπιστεί με μία δήλωση τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;, έσπευσαν να αναρωτηθούν βουλευτές και λοιπά στελέχη. Η μήπως το πνεύμα Σημίτη καθοδηγεί σε οικονομία και εξωτερική πολιτική τον νέο Πρωθυπουργό; Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα πως όσο έρχονται εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μας, οι παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών και άλλων μεγαλοστελεχών θα λειτουργούν διασπαστικά στην κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail