Από το «Εάλω» στο «Ανέστη» η Πόλη!

Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, όπου η ευφορία την οποία δημιουργεί η στάση και η δήλωση του ηγέτη της μεγάλης δύναμης, του Προέδρου των ΗΠΑ, υπερκαλύπτεται από την λογική ‒ας την πούμε και ψυχρή‒ πολιτική ανάλυση του κειμένου του.

Από: newsbreak.gr

Πόλη γλυκιά, πόλη δική μας
πόλη της γης και τ’ ουρανού
πόλη καημός, που ’γινε τραγούδι εδώ μην κλαις , θα ’ρθει ο καιρός, θα ’ρθει ο καιρός.
Πόλη χρυσή, πόλη του ήλιου
πόλη μητέρα κι αδελφή
πόλη λυγμός που ’γινε λουλούδι εδώ
μην κλαις, θα ’ρθει ο καιρός, θα ’ρθει ο καιρός.
Μέσα σ’ όνειρο σ’ είδα ξανά, όλο φως όπως ήσουν παλιά και στα μάτια σου η Άγια Σοφία, ένα δάκρυ που ακόμα κυλά.
Πόλη γλυκιά, αγαπημένη
μια ζωή σ’ αποζητώ
είσαι εκεί κι’ όμως σε αγγίζω εδώ
μην κλαις, θα ’ρθει ο καιρός, θα ’ρθει ο καιρός.
Πόλη ζωή, πόλη ελπίδα
πόλη Θεού, πόλη όλο φως
πόλη γλυκιά, που ’γινες πατρίδα εδώ
μην κλαις, θα ’ρθει ο καιρός, θα ’ρθει ο καιρός.

(Στ. Σπανουδάκης)

Ο Τζο Μπάιντεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας και απέδωσε τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» στο έγκλημα των «Νεοτούρκων», κατά του έθνους των Αρμενίων. Ταυτοχρόνως όμως έθεσε και όρια, τα οποία ίσως και κάποιοι εχέφρονες Τούρκοι (οι μη προσδεδεμένοι στο άρμα του νέο-οθωμανικού εξτρεμισμού) μπορούν να κατανοήσουν. Είναι σαφές, μετά το μήνυμα Μπάιντεν, ότι για την Τουρκία τα όνειρα του Ερντογάν να αναβιώσει το χαλιφάτο και την οθωμανική αυτοκρατορία είναι βαρίδι που την απομακρύνει από την Δύση και ουσιαστικά την θέτει εκτός των δομών της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο έγκλημα που διέπραξαν οι Οθωμανοί. Όλοι γνωρίζουμε ότι το διέπραξαν οι λεγόμενοι Νεότουρκοι, μια φατρία δήθεν εκσυγχρονιστών της εποχής, οι οποίοι επεδίωξαν και τελικά πέτυχαν τον περαιτέρω εκβαρβαρισμό του κράτους τους.

Ο Μπάιντεν μίλησε για Οθωμανούς, αφήνοντας στους Τούρκους το περιθώριο να διαχωρίσουν την θέση τους. Κάτι που ήδη έδειξαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν. Η χώρα αυτή (γιατί τις γενοκτονίες δεν τις διέπραξαν οι ηγέτες μόνοι τους) είναι πολύ βαθειά δεμένη με τις εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος της. Μάλλον είναι και υπερήφανη για αυτές, καθώς μόνον σφαγές και εγκλήματα έχει να παρουσιάσει. Ευτυχώς, έχει και ήττες. Πολλές ήττες.

Ο Μπάιντεν μίλησε για την Κωνσταντινούπολη. Δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει την βαρβαρική εκφορά της έκφρασης «εις ταν Πόλαν», από την οποία προέρχεται το όνομα που χρησιμοποιούν οι σημερινοί Τούρκοι. Με τον τρόπο αυτό, έθεσε πάλι όρια. Έδειξε στους Τούρκους πως ο κόσμος γνωρίζει ότι η Πόλη αυτή δεν είναι δική τους. Μετά τόσους αιώνες, που την κρατούν υπό κατοχή, παραμένουν σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο παρείσακτοι. Και τέτοιοι θα παραμένουν, όσο διατηρούν την νοοτροπία του εγκληματικού παρελθόντος τους.

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τα λέει όλα. Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Έναντι των μηνυμάτων της ανακοίνωσης του Προέδρου Μπάιντεν, η τουρκική ηγεσία αντέδρασε, εκπέμποντας μηνύματα παραληρηματικά και βρίθοντα αντιφάσεων. Κάτι που σημαίνει ότι ουδέν αντελήφθησαν. Ότι η νέο-οθωμανική ονείρωξη του Ερντογάν είναι μια συνολική παράκρουση, από την οποία πολύ δύσκολα θα αφυπνισθούν.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσής τους, που κομπάζει ότι η Τουρκία βρίσκεται «στο κέντρο μιας περιοχής που ονομάζεται λίκνο πολιτισμών». Μόνον που η αιτία της εξαφάνισης των πολιτισμών της περιοχής αυτής είναι η έλευση των Τούρκων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail