Πρωθυπουργός Αν. Λιβύης: Παράνομο το «μνημόνιο» Τουρκίας-Σαράτζ

Από τη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ευχαρίστησε δημόσια τον αν. πρωθυπουργό της Λιβύης, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ αλ Κατράνι, για την ευθεία τοποθέτησή του για το παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και για την υπενθύμισή του ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποφάσισε να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Απόσπασμα από: tribune.gr

Σαφέστατα και αδιαμφισβήτητα επιβεβαιώνεται από τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ότι, το ψευδοσύμφωνο Τουρκίας-Σαράτζ δεν υφίσταται.

Και βεβαίως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης «για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας».

Πρόκειται για σπουδαία διπλωματική επιτυχία του Νίκου Δένδια.

Οφείλουμε πολύ ξεκάθαρα να πούμε ότι ήταν ο Νίκος Δένδιας που έφερε την Ελλάδα κοντά στις κοσμικές δυνάμεις της Λιβύης και αναθέρμανε τις σχέσεις της χώρας μας με την Κυρηναϊκή, την αρχαία μας αποικία, στην οποία ακόμα και σήμερα κατοικεί πολυάνθρωπη ελληνική κοινότητα συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων μουσουλμάνων από την Κρήτη.

Ο Νίκος Δένδιας επίσης πολύ ηχηρά δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού.

Τόνισε την ανάγκη άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων, τζιχαντιστών κι άλλων μισθοφόρων από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στη Βεγγάζη, κ. Ρακίνα, τόνισε ότι τόσο οι Έλληνες της Λιβύης όσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της φίλης βορειοαφρικανικής χώρας.

Ο κ. Κατράνι, όπως προαναφέραμε, υπενθύμισε την απόφαση της λιβυκής Βουλής να μην επικυρώσει αυτό το παράνομο μνημόνιο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης έκανε λόγο για τα κοινά συμφέροντα που έχει η χώρα του με άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα, για το φυσικό αέριο, την Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Παράλληλα, επισήμανε την ενεργοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας του 2010. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ελληνική παράδοση της Βεγγάζης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail