Μεγάλη κινητοποίηση από τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα - Πρώτη πρόκληση για Μπάιντεν;

Freepen.gr - Οι ρωσικές δυνάμεις με βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης έχουν σε δύο εβδομάδες συσσωρεύσει τουλάχιστον 28 τακτικές ομάδες Τάγματος στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα έθεσαν τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία σε ετοιμότητα. Η Μόσχα αναφέρει ότι οι δυνάμεις της προετοιμάζουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, αν και δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα. Στην Ουάσινγκτον, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μόσχα θεωρείται ύποπτη για την προετοιμασία ενός άλλου γύρου πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να διευρυνθούν οι περιοχές υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών αυτονομιστών και να κλονιστεί η φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο, γράφει η ισραηλινή Debka.

Φοβούμενη το χειρότερο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε προειδοποίηση από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ για "πρόσθετα μέτρα" σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά στρατεύματα έρθουν στη βοήθεια του Κιέβου.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με την πρώτη του ξένη στρατιωτική πρόκληση και θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του. Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει μια σύγκρουση, ο πρόεδρος του Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πριν από δέκα ημέρες, μίλησε με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ και στρατηγό Ρουσλάν Χόμτσακ. Το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών δε δημοσιεύθηκε και οι ρωσικές αναπτύξεις εξακολουθούν να ισχύουν – αυξάνοντας περαιτέρω τις θερμοκρασίες.

Παρατηρητές στην Ουάσινγκτον παρακολουθούν τις διαδηλώσεις που διαδίδονται σε 100 ρωσικές πόλεις για λογαριασμό του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης κατά του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Υπενθυμίζουν ότι οι σοβαρές ταραχές στη Ρωσία εναντίον του Πούτιν το 2014 του έδωσαν την ώθηση για την ανάπτυξη στην Κριμαία.

Οι πηγές της DEBKAfile στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο Ρώσος ηγέτης εξακολουθούσε να είναι πιο έξυπνος από τον Μπάιντεν που τον προσέβαλε δημόσια στις 16 Μαρτίου ως "δολοφόνο χωρίς ψυχή" και ίσως επέλεξε αυτή τη στιγμή και τον ουκρανικό χώρο για να του ανταποδώσει.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ουκρανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στους Τούρκους αξιωματικούς. Η Αγκυρα απάντησε επί τόπου με εντολές για μια πρώτη παρτίδα 7.000 μισθοφόρων να είναι σε αναμονή να αναπτυχθούν στην Ουκρανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μυστικά κέντρα στρατολόγησης άνοιξαν για να καταχωρήσουν μισθοφόρους έτοιμους να πάνε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτούς η ουκρανική σύμβαση θα είναι πιο προσοδοφόρα από την αμοιβή που έλαβαν στα μέτωπα της Λιβύης και πιο πρόσφατα, στο Καραμπάχ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail