Κύριε Πρωθυπουργέ, ο ελληνικός λαός δεν είναι βλαξ. Είναι ένα θεριό που κοιμάται! Αλλά όταν ξυπνήσει…;

«Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή, η κατά των δαιμόνων νίκη…». Με αυτόν τον ύμνο η αγία μας Εκκλησία εισάγει τους πιστούς στην αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Δοξαστικό της Κυριακής της Τυρινής).

Από: exapsalmos.gr - Του Σωτήρη Μ. Τζούμα  

Βεβαίως ο αγώνας φέτος ήταν πολλαπλός. Έσωθεν και έξωθεν. Η Εκκλησία βρέθηκε πολλές φορές εν διωγμώ και στο στόχαστρο πολλών αλιβάνιστων και αλειτούργητων ανθρώπων, άσχετων με την Εκκλησία που όμως είχαν άποψη επί θεολογικών και δογματικών θεμάτων και άσκησαν δριμεία κριτική στον κλήρο και τους πιστούς. Όλη η αυστηρότητα εξαντλήθηκε στην Εκκλησία, καθώς κάποιοι… φωστήρες καθηγητές –φερέφωνα νεοταξικών και δε συμμαζεύεται- εμμονικά επέμεναν και επιμένουν ότι ο κορονοϊός ευδοκιμεί όπου μυρίζει λιβάνι και θυμάρι!

Ωστόσο, έχει καταστεί φανερό εκ του αποτελέσματος, ότι το κλείσιμο των εκκλησιών και γενικότερα των χώρων λατρείας από το Νοέμβριο του 2020 και μετά, σε τίποτα δεν συνέβαλε στην αποτροπή της διάδοσης του ιού covid-19. 

Όπως άλλωστε και στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020, δεν παρατηρήθηκε μαζική διασπορά του ιού λόγω του εκκλησιασμού.

Αν το κλείσιμο των εκκλησιών στους πιστούς συνιστά ευθεία παράβαση του άρθρου 13 του Συντάγματος και ουσιαστική κατάργηση της ευχαριστιακής σύναξης, τότε τα προτεινόμενα ανώτατα όρια παρουσίας 9 και 20 ατόμων ανεξάρτητα από το εμβαδόν του χώρου συνιστούν εμπαιγμό προς τους πιστούς. Επιπλέον, το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των ανοιχτών εκκλησιών στους καθεδρικούς ναούς των δήμων που είχε ισχύσει, ελέγχεται ως άστοχο και παράλογο, αφού λιγότεροι διαθέσιμοι χώροι σημαίνουν εκ των πραγμάτων μεγαλύτερο συνωστισμό. 

Απλά μαθηματικά! Τί δεν καταλαβαίνουν οι φωστήρες που παίρνουν τις αποφάσεις;

Ευλόγως ζητούμε λοιπόν, ιδίως ενόψει του Πάσχα και της καλοκαιρίας που θα επικρατήσει, να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την αξιοποίηση των εξωτερικών περιβαλλόντων χώρων και με μοναδικό κριτήριο προσέλευσης το εμβαδόν του χώρου λατρείας, περιλαμβανομένου του γυναικωνίτη, των παρεκκλησίων, των υπογείων ναών, ακόμη και των αιθουσών πέριξ των ναών.

Άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός και της καθεμιάς στο ζήτημα αυτό, καλούμε όλους και όλες να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα οποία θα έχει συμφωνήσει η Ιερά Σύνοδος με την Πολιτεία, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την μείζονα προτεραιότητα, το ίδιο το γεγονός της λατρευτικής και ευχαριστιακής σύναξης και της συμμετοχής μας στα Άχραντα Μυστήρια, χωρίς της οποίας δεν νοείται Πάσχα!

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι η λειτουργία όλων των εκκλησιών δεν επιβαρύνει τις μετακινήσεις, αφού γίνεται σε επίπεδο γειτονιάς. 

Γιατί η βόλτα με το κατοικίδιο –δεν έχουμε τίποτα με τα συμπαθή τετράποδα- ή η έξοδος για σωματική άσκηση επιτρέπεται; 

Με την ίδια λογική απαιτούμε κι εμείς την έξοδό μας για ψυχική άσκηση! Σε έναν αύλιο χώρο λ.χ. ενός ναού, όπου οι πιστοί θα παρακολουθούν την ακολουθία από τα μεγάφωνα και θα τηρούν μεγάλες

αποστάσεις, ποιός σκοταδιστικός νους πιστεύει ότι υπάρχει διασπορά του ιού;
Επιπλέον, η οργανωμένη χρήση των υπαίθριων χώρων μπορεί να βοηθήσει πολλές άλλες δραστηριότητες να επανέλθουν, όπως η εστίαση και ο πολιτισμός. Αν η λύση αυτή είχε προκριθεί αντί της οριζόντιας απαγόρευσης, η οποία δεν μπόρεσε να ισχύσει στην πράξη, όχι μόνο περισσότερες δραστηριότητες θα ήταν εφικτές και δεν θα είχαν πάθει οικονομική πανωλεθρία , αλλά και θα είχε αποτραπεί η μετάδοση του ιού από την άναρχη χρήση των υπαίθριων χώρων και την αύξηση των συναντήσεων σε κλειστούς, ιδίως τις κατοικίες.

Αλλά η μονόπλευρη οπτική, η μεροληπτική στάση κάποιων βαλσαμωμένων απίστων και οι αποφάσεις-προτάσεις «σπουδαίων» επιστημόνων που προτάσσουν τις… εκδουλεύσεις από τις επιστημονικές τους γνώσεις, οδήγησαν την χώρα μας σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο ελληνικός λαός δεν είναι βλαξ, όπως νομίζουν μερικοί εκ των συμβούλων σας. Είναι ένα θεριό που κοιμάται λόγω των προβλημάτων που τον έπληξαν τα τελευταία 12 χρόνια. Και τα υπομένει στην πλειοψηφία του καρτερικά. Αλλά όταν ξυπνήσει…. θα σηκώσει τέτοια αντάρα που κάποιοι θα πνιγούν στα βαλτόνερα των υλιστικών και ανθελληνιστικών τους αντιλήψεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail