Η απαλλαγή από το ραγιά χρειάζεται απόκριση ψυχική

Και η ζέσουσα πραγματικότητα τούτου του τόπου διεκδικεί μιαν άμεση απόκριση ψυχής με όλη την ταλάντευσή της στην άρνηση ή την κατάφαση, καθώς το πύρινο πρόσωπο του σήμερα δεν επιτρέπει άλλο τη λογική της "αργής περπατησιάς".

Του Στέλιου Συρμόγλου

Το αληθινό δράμα της ζωής του Έλληνα είναι ότι η σκέψη του περπατάει με βήμα πολύ νωθρό και η φωνή του πνεύματος επιμένει στις "τεχνιτές" προθεσμίες για να ακουστεί.

Η πολυτέλεια της αναμονής και της σιωπής σε καιρούς πολύ ρευστούς και "πονηρούς", η πειθάρχηση στα περιστατικά που έρχονται με βιαιότητα στο προσκήνιο και οι όποιες υπόκωφες κραυγές που επιμένουν να απηχηθούν μέσα στο χώρο από τα ίδια τα περιστατικά, μας εναρμονίζουν με το δράμα το καθημερινό και αποδεχόμαστε το αίτημα που το εφήμερο αναδίδει.

Έτσι η διαδρομή μας παίρνει το χαρακτήρα της μόνιμης δοκιμασίας, ενώ τα ίχνη τα παλιά, οι φωνές του παρελθόντος, μένουν άφωνες στη δραματική τους σιγή.

Για τους Έλληνες που δέχονται τα περιστατικά παθητικά εν ονόματι μιας αμφίβολης "κανονικότητας" και "σταθερότητας", για τους Έλληνες που διαθέτουν αρκετό απόθεμα αδιαφορίας για να μεταπλάθουν το επίκαιρο σε ανεπίκαιρο και την ανάγκη σε στάση ζωής, για τους Έλληνες που επιδεικνύουν και αρκετή προσαρμοστικότητα για να αφομοιώνουν το θλιβερό σήμερα με την παγερή αιωνιότητα, όπου τα πάντα αναχωνεύονται και μετουσιώνονται σε χρονικό και ιστορία, οι όποιες φωνές που τους καλούν δεν έχουν κανένα αντίλαλο.

Ραγιάδικη νοοτροπία και κοινωνική φοβία μόνο δυνάστευση σωρεύουν, μόνο σ' ένα κύκλο πύρινης δοκιμασίας μας θέτουν. Και εκ των πραγμάτων δεν υπάχει διαφυγή, ούτε χωρεί συμβιβασμός.
Το Ναι μας είναι ο εαυτός μας ολόκληρος, όπως ολόκληρος είναι το Όχι μας. Η επιλογή είναι πάντα δική μας. Όπως πολλές είναι οι προσχηματικές δικαιολογίες για να μην την κάνουμε τούτη την επιλογή!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail