Ο κωδικός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που παγίδεψε χιλιάδες επιχειρήσεις!

Μπλοκάρονται από τη λήψη Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, χιλιάδες επιχειρήσεις επειδή κλίκαραν έναν λάθος κωδικό στους προηγούμενους κύκλους των έκτακτων ενισχύσεων.

Από: sofokleousin.gr

Πρόκειται για την επιλογή μέσω του καθεστώτος, από το οποίο αιτούνται τη χρηματοδότησή τους, όπου υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία δίνει την ευχέρεια λήψης απεριόριστων ποσών, ενώ η άλλη έχει όριο και όσοι το κάλυψαν με τους προηγούμενους κύκλους τίθενται εκτός νέας χρηματοδότησης.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός στον 5ο και στον 6ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και πολλές είναι εκείνες που θα χάσουν τη συμμετοχή τους στον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ειδικότερα στην αίτηση λήψης Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο ενδιαφερόμενος έχει την ευχέρεια να επιλέξει από ποιο καθεστώς θέλει να λάβει χρηματοδότηση:

  • Μέσω του Κανονισμού de minimis ή 
  • Μέσω του Προσωρινού Πλαισίου της Ε.Ε. για τον Covid-19.

Η επιλογή έχει τεράστια σημασία, καθώς οι ενισχύσεις που δίδονται μέσω του Προσωρινού Πλαισίου της Ε.Ε. για τον Covid-19 δεν έχουν όριο και ο επιχειρηματίας μπορεί να λάβει όσα ποσά προκύπτουν με βάση τους υπόλοιπους όρους και προϋποθέσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (μείωση τζίρου, προσωπικό, ΚΑΔ, κ.λπ.).

Αντίθετα, οι χρηματοδοτήσεις που δίδονται μέσω του καθεστώτος του Κανονισμού της Ε.Ε. 1407/2013 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), εντάσσονται στον περιορισμό σύμφωνα με τον οποίο το άθροισμα των ενισχύσεων δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200.000 ευρώ.

Έτσι, όσες επιχειρήσεις κάλυψαν το συγκεκριμένο ποσό, κόπηκαν από προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ή μπορεί να κοπούν από την 7η ή την 8η εάν προωθηθεί.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι:

«Οι δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνουν την δυνατότητα επιλογής από τις αιτούσες επιχειρήσεις είτε του Προσωρινού Πλαισίου για τον Covid-19 της Ε.Ε. (C(2020) 1863/19.03.2020 Ανακοίνωσης της Ε.Ε.) είτε του Καν. Ε.Ε. 1407/2013 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
Όποια επιχείρηση επιλέξει να λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή με το Προσωρινό Πλαίσιο τότε σε οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο θελήσει να ενταχθεί με καθεστώς ενίσχυσης de minimis, αυτό είναι δυνατόν καθόσον για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου de minimis (200.000€) δεν προσμετρώνται οι ενισχύσεις τις οποίες η επιχείρηση έχει λάβει με το Προσωρινό Πλαίσιο.
Όταν μία επιχείρηση επιλέξει να λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή με τον καν. ΕΕ 1407/2013 (de minimis) τότε αυτή θα πρέπει να προσμετρηθεί για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου σε επενδυτικό σχέδιο με καθεστώς ενίσχυσης de minimis που θα συμμετάσχει η ίδια επιχείρηση όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 3, 4 και 5 του Καν. ΕΕ 1407/2013.
Επομένως μία επιχείρηση για να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα «σώρευσης» ενισχύσεων de minimis θα πρέπει να επιλέγει να λαμβάνει ενίσχυση από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μέσω του Προσωρινού Πλαισίου όπως έχει δικαίωμα».

Ωστόσο, αυτή η ουσιάδης διαφορά διευκρρινίζεται εκ των υστέρων και αφού χιλιάδες επιχειρήσεις, έχασαν την ευκαιρία να λάβουν επιπλέον ρευστότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail