Πρότυπο για την «τελική λύση» η καταστροφή των Αρμενίων;

Στις 22 Αυγούστου 1939, λίγες μόνο μέρες πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, λέγεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ αναρωτήθηκε μπροστά στον αρχιστράτηγό του: «Ποιος εξακολουθεί να μιλάει σήμερα για την καταστροφή των Αρμενίων;» 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Η δυνατότητα των Νεότουρκων να φέρουν σε πέρας μια γενοκτονία χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανάληψής της δυο δεκαετίες αργότερα - και μάλιστα πιο συστηματικά, με «νέες τεχνολογίες» και πιο «αποδοτικές». 

Όμως, αυτή η ρητορική ερώτηση του Χίτλερ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς γιατί η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 δεν θα έπρεπε για δεκαετίες να αποσιωπηθεί ή να διαψευσθεί. 

Η γενοκτονία των χριστιανικών μειονοτήτων από τους Νεότουρκους - με απόλυτη γερμανική συνυπευθυνότητα - αποτέλεσε τελικά, όπως συμφωνούν αρκετοί ιστορικοί και πρότυπο για τον Χίτλερ για την «τελική λύση» (Endlösung) του εβραϊκού ζητήματος.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.