Πρότυπο για την «τελική λύση» η καταστροφή των Αρμενίων;

Στις 22 Αυγούστου 1939, λίγες μόνο μέρες πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, λέγεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ αναρωτήθηκε μπροστά στον αρχιστράτηγό του: «Ποιος εξακολουθεί να μιλάει σήμερα για την καταστροφή των Αρμενίων;» 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Η δυνατότητα των Νεότουρκων να φέρουν σε πέρας μια γενοκτονία χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανάληψής της δυο δεκαετίες αργότερα - και μάλιστα πιο συστηματικά, με «νέες τεχνολογίες» και πιο «αποδοτικές». 

Όμως, αυτή η ρητορική ερώτηση του Χίτλερ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς γιατί η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 δεν θα έπρεπε για δεκαετίες να αποσιωπηθεί ή να διαψευσθεί. 

Η γενοκτονία των χριστιανικών μειονοτήτων από τους Νεότουρκους - με απόλυτη γερμανική συνυπευθυνότητα - αποτέλεσε τελικά, όπως συμφωνούν αρκετοί ιστορικοί και πρότυπο για τον Χίτλερ για την «τελική λύση» (Endlösung) του εβραϊκού ζητήματος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail