Αναζητούμε αλαζονικά τον Παράδεισο και μεταμορφώνουμε σε κόλαση τη γη

Allinoch / pixabay
Αυτοί είμαστε! Αυτός είναι ο άνθρωπος! Θα λατρεύει την ομορφιά, αλλά θα κατακρεουργεί τα ωραία. Θα είναι αντίγραφο του Θεού και θα μετασχηματίζεται σε Εωσφόρο. Θα παραμένει ένα ζώο λογικό, που θα πραγματοποιεί μονάχα παραλογισμούς. Θα εξακολουθήσει να είναι ταυτόχρονα θεός, ένας διάολος κι ένας τρελός.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Αυτός είναι ο άνθρωπος! Μπορεί το πολιτικό και ιδεολογικό παραγόμενο να είναι διαφορετικό απ' αυτόν που το παράγει; 

Σαφώς όχι. Ακόμη και ο Χριστιανισμός ύστερα από δύο και πλέον χιλιετίες ζωής και ματαιοπονίας, δεν κατόρθωσε να καλυτερεύεσει τον κόσμο. Η δύναμη του ανθρώπινου θηρίου είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη των θεών. Η βιοθεωρία και κσμοθεωρία των θρησκευτικών δογμάτων μεταμορφώνει το βέβηλο σε άγιο και ευαγγελίζεται αποκαλυπτικά εσχατολογικές λυτρώσεις. Δεν είναι σε θέση εκτός από ατομικές σωτηρίες να αλλάξει τα κοινωνικά σύνολα και να τα εξανθρωπίσει. 

Αυτός είναι ο άνθρωπος!

Όσα δόγματα κι αν εμφανιστούν στη γη, ο άνθρωπος θα παραμείνει απαράλλαχτα ίδιος. Θα κατεβαίνει στα έγκατα της γης και θα περπατάει στο φεγγάρι. Θα μετράει τις κινήσεις των άστρων και τα πτώματα των "σκοτωμένων" ελπίδων. Θα είναι εξάγγελος ονείρων και οραμάτων και θα γεμίζει τον κόσμο με φέρετρα.

Παρ' όλα αυτά, ο άνθρωπος, ένας κυνηγός των μεγάλων ματαιοτήτων με τα μικρά του έργα, ένα ζώο ακατάπληκτο, με κανενός είδος παυσίλυπο να ανακουφίζει την υπαρξιακή του οδύνη, που όλο ανεβαίνει μια σκάλα που δεν βγάζει πουθενά, δεν έπαψε ποτέ να είναι το χαμόγελο του θεού. 

Μεγάλη Τρίτη σήμερα, και διατρέχοντας τούτες τις μέρες της Χριστιανοσύνης, το αναμενόμενο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, έστω και κάτω από τις βάρβαρες συνθήκες που επιβάλλουν πολιτική αφροσύνη στις παρυφές της δολιότητας και της βλακείας, εκφράζει ιερά τον κόσμο των γεωργημένων συνειδήσεων και προκαλεί με άρρηκτη ταπεινοφροσύνη όλες τις αγωνιούσες συνειδήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail