Ποτέ ως σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε το σύνολο του πληθυσμού ως άρρωστο

photosforyou / pixabay
Το "ελευθερία ή θάνατος" και το "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή" είναι διαμετρικά αντίθετο με το "μένουμε ασφαλείς" και το "πάνω από όλα η υγεία". Η ασφαλής επιλογή των κατοίκων του Μεσολογγίου δεν ήταν η έξοδος αλλά η παράδοση. Εντάξει θα ήταν σκλάβοι αλλά θα έμεναν υγιείς.

Ούτε η υγεία, ούτε η επιβίωση των Κυπρίων τέθηκε σε κίνδυνο από την κατοχή των Άγγλων οπότε το "μένουμε ασφαλείς" και η ΕΟΚΑ ήταν έννοιες ασύμβατες. Ομολογώ ότι ήταν τραγελαφικό να βλέπω σχόλια για τους ήρωες της ΕΟΚΑ και από την άλλη οργή για όσους κατοίκους της Λεμεσού είχαν τολμήσει να πάνε στο καρναβάλι. Θα μου πείτε ότι τότε ήταν ξένη κατοχή.

Είχαμε και πολλά απολυταρχικά καθεστώτα που ακολούθησαν την τακτική της τρομοκρατίας και της επιμονής και χρησιμοποίησαν ειδικούς για να κυριαρχήσουν.

Ποτέ ως σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε το σύνολο του πληθυσμού ως άρρωστο που πρέπει να αποδείξει ότι είναι υγιές και αυτό οποίος θέλει μπορεί να το θεωρήσει τυχαίο.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail