Πέντε τρόποι που το Ρωσικό Ναυτικό μπορεί να στοχεύσει υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου

Το Ρωσικό Ναυτικό έχει μοναδικές δυνατότητες υποθαλάσσιου πολέμου που αφορούν σε υποθαλάσσια καλώδια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη φύτευση συσκευών ακρόασης ή, σε ακραίες περιπτώσεις, τη διακοπή συνδέσεων. Και τα ναυτικά της Δύσης το παίρνουν σοβαρά. Σε απάντηση σε αυτό, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα θέσει σε υπηρεσία ένα αμυντικό σκάφος για τον σκοπό αυτό μέχρι το 2024. Ποιο είναι λοιπόν το σχήμα της απειλής που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει;

Naval News - Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν αυξάνονται οι φόβοι για διακοπές στο διαδίκτυο που προκαλούνται από υποβρύχια σαμποτάζ, ακούμε συχνά ότι οι διακοπές είναι αρκετά συχνές. Όταν προκαλούνται από μπλεξίματα με άγκυρες σκαφών αποκαθίστανται σχετικά γρήγορα. Αλλά αυτό αφορά τα ρηχά νερά επειδή ένα πλοίο δεν μπορεί να αγκυροβολήσει στον ανοιχτό ωκεανό, είναι πολύ βαθιά. Οι ρωσικές δυνατότητες από την άλλη πλευρά μπορούν εύκολα να φτάσουν σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων (3.280 πόδια) και ορισμένα συστήματα μπορούν να πάνε πολύ πιο βαθιά.

Η ικανότητα "πολέμου στον βυθό" της Ρωσίας επικεντρώνεται στην κύρια διεύθυνση υποθαλάσσιων ερευνών. Γνωστή με το ρωσικό ακρωνύμιο GUGI (Glavnoye Upravleniye Glubokovodnykh Issledovaniy) θεωρείται ευρέως ύποπτη ότι το αντικείμενό της είναι κάτι περισσότερο από "έρευνα". Η GUGI λειτουργεί μια μεγάλη μυστική ναυτική βάση που ονομάζεται Olenya Guba ("Deer bay") κοντά στη διάσημη χερσόνησο Kola στη ρωσική Αρκτική. Όλες οι παρακάτω δυνατότητες μπορούν να βρεθούν εκεί.

1. Ειδικά Μητρικά Υποβρύχια Που Μεταφέρουν Μικρότερα Υποβρύχια

Μερικά από τα μεγαλύτερα υποβρύχια του κόσμου δεν είναι αυτά που οπλίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά στην πραγματικότητα κατασκοπεύουν υποβρύχια. Η Ρωσία έχει καθιερωμένη πρακτική μετατροπής υποβρυχίων για να μεταφέρει ειδικά υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας βαθιάς κατάδυσης, γνωστά ως AGS, κάτω από τις "κοιλιές" τους. Τα υποβρύχια υποδοχής βασίζονται σε τύπους που είναι ήδη μεγάλοι, αλλά είναι σχεδιασμένα για να φιλοξενήσουν AGS. Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται δύο μετατρεπόμενα υποβρύχια κατηγορίας δέλτα, αλλά αναμένεται να ενταχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη μετατροπή Oscar-II, τα Belgorod.

Το AGS μπορεί να βουτήξει σε περίπου 1.000 μέτρα (3.280 πόδια), ενδεχομένως και βαθύτερα. Μπορούν να εργαστούν στον πυθμένα της θάλασσας για αρκετές ημέρες κάθε φορά πριν να συνδεθούν ξανά με το υποβρύχιο υποδοχής. Αυτή η ικανότητα είναι διακριτή και έχει παγκόσμια εμβέλεια, αν μη τι άλλο κάτω από το κάλυμμα πάγου όπου τα κανονικά πλοία δεν μπορούν να αποτολμήσουν.

Το πιο διάσημο AGS ονομάζεται Losharik, το οποίο υπέστη σοβαρό ατύχημα την 1η Ιουλίου 2019 και παραμένει εκτός λειτουργίας. Αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην υπηρεσία τα επόμενα χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διαθέτει κι άλλα.

2. Yantar, το πιο γνωστό κατασκοπευτικό πλοίο

Λίγα "ερευνητικά" πλοία έχουν προσελκύσει τόσο μεγάλη προσοχή όσο το πλοίο Yantar της GUGI. Είναι ύποπτο για την ανάπτυξη τηλεχειριζόμενων οχημάτων (ROVs) και υποβρυχίων με πλήρωμα πάνω από υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου. Αρχικά ήταν εύκολο να εντοπιστεί επειδή συμμορφώθηκε με τον κανόνα του ερευνητικού σκάφους για τη μετάδοση της θέσης της μέσω του AIS (αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφοριών). Αλλά από πέρυσι φαίνεται να απενεργοποιεί το AIS της όταν το βολεύει, ένα προνόμιο για στρατιωτικά σκάφη. Οι πραγματικές δυνατότητες και η αποστολή του Yantar είναι πιθανό να παραμείνουν διφορούμενες, όμως λειτουργεί στις σκιές στην άκρη της νόμιμης επιστημονικής έρευνας.

3. Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα

Η Ρωσία πλησιάζει τη Δύση όσον αφορά τα υποβρύχια drones. Ο κύριος τύπος είναι το Klavesin 2P-PM το οποίο μπορεί να βουτήξει στα περίπου 2.000 μέτρα (6.560 πόδια), αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι πάει ακόμα πιο βαθιά. Η βαθύτερη κατάδυση των σχετικών μοντέλων όπως το Vityaz-D, μπορεί να φτάσει τουλάχιστον 10.028 μέτρα (32900 πόδια). Αυτό φέρνει οποιοδήποτε στον πυθμένα της θάλασσας μέσα στα χέρια τους. Επί του παρόντος, αυτά τα AUVs είναι κυρίως για επιθεώρηση ή συλλογή πληροφοριών. Αλλά οι ρωσικές επιχειρήσεις εργάζονται σε νέα μοντέλα με όπλα χειραγώγησης που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απειλή τους για τα καλώδια.

Τα AUVs μεταφέρονται γενικά από τα υποβρύχια υποδοχής ειδικής αποστολής. Αλλά είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν από άλλα σκάφη κρυφά, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων. Οι τύποι βαθύτερων καταδύσεων τείνουν να ταξιδεύουν μόνο λίγα μίλια πλευρικά, οπότε το σκάφος υποστήριξης μπορεί να χρειαστεί να περιπλανηθεί κοντά.

4. Υποβρύχια διπλού ρόλου

Δεν απαιτεί κάθε εργασία το σχετικά ακριβό υποβρύχιο βαθιάς κατάδυσης Losharik. Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί υποβρύχια διάσωσης βαθιάς κατάδυσης για άλλες αποστολές στο βυθό πριν από πολλά χρόνια. Δεν ήταν κατάλληλα και κάποιο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα το 2005 και έπρεπε να διασωθεί από μια ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού. Αλλά το τελευταίο μοντέλο Bester έχει σχεδιαστεί με αυτό το διπλό ρόλο και μπορεί να μεταφερθεί από τα τεράστια υποβρύχια υποδοχής ειδικής αποστολής.

5. Εκπαιδευμένες Φάλαινες Beluga

Το πρόγραμμα θαλάσσιων θηλαστικών του ρωσικού ναυτικού διέφυγε σε μεγάλο βαθμό της προσοχής μέχρι να εμφανιστεί μια ήμερη φάλαινα Beluga στη Νορβηγία τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, υπήρχαν ήδη σημάδια της αυξανόμενης σημασίας της. Στα τέλη του 2018 τα θαλάσσια θηλαστικά, πιθανότατα τα δελφίνια, αναπτύχθηκαν στη σύγκρουση στη Συρία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τις φάλαινες Beluga να μπορούν να αναγνωρίσουν κρυφά την υποθαλάσσια υποδομή. Είναι ο απόλυτος μυστικός χειριστής και μπορούν να βουτήξουν σε βάθη περίπου 1.000 μέτρων (3.280 πόδια).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail