Γιατί η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και γιατί επιταχύνει με τράπεζες, Ταμείο Ανάκαμψης;

Τι κρύβεται πίσω από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα;

Από: bankingnews.gr

Δύο βασικά ερωτήματα τίθενται από την κοινωνία και τους οικονομικούς παράγοντες, γιατί η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και γιατί επιταχύνει με τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης;

Γιατί χαλάρωσε τα μέτρα του lockdown 3;

Τα μέτρα χαλάρωσαν κυρίως γιατί η κυβέρνηση κατέληξε σε δύο πολύ σοβαρές διαπιστώσεις.

1)Παρήλθαν 13 μήνες από την πρώτη σκληρή καραντίνα,
καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020… αλλά από τότε πέρασαν 13 μήνες χωρίς αποτέλεσμα.
Οι νεκροί, τα κρούσματα και οι διασωληνομένοι αποτελούν απόδειξη ότι η όλη διαχείριση δεν πέτυχε.
Η ελληνική κυβέρνηση στο σκέλος της διαχείρισης δεν πρωτοτύπησε, ακολούθησε την διεθνή συνταγή, κάθε χώρα μιμείτο την άλλη, επικράτησε ο μιμητισμός και όχι η λογική.
Οι επιστήμονες οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, πλέον διαγκωνίζονται για το ποιοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ή θα τρομοκρατήσουν την κοινωνία.
Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι καθόρισε την πολιτική της με βάση μια ομάδα επιστημόνων που μιλούσαν με όρους πολιτικής παρά επιστήμης.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Στο lockdown 1 του Μαρτίου 2020 η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι προχώρησε σε σκληρά μέτρα για να προετοιμάσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Λίγα πράγματα έγιναν στο σκέλος αυτό.
Επίσης προκαλεί απορία το γεγονός ότι φθάσαμε σε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και την πρόταση αυτή την έκαναν η ΝΔ και το ΚΚΕ.

Η κοινωνία στις 3 Απριλίου απέδειξε ότι αναζητάει διέξοδο


Η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων είχε ως αποτέλεσμα, στις παραλίες και στις πλατείες της Αττικής ειδικά στις 3 Απριλίου να γίνει το αδιαχώρητο.
Ούτε συνωστισμός, ούτε μάσκες και όσα μαγαζιά είχαν ανοίξει γινόταν το αδιαχώρητο, π.χ. στην Γλυφάδα στις πλατείες υπήρχαν χιλιάδες όχι εκατοντάδες.
Το ίδιο συνέβη και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στο πάρκο Ελευθερίας δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής.
Οι πολίτες μετά από τόσους μήνες περιοριστικών μέτρων, έδειξαν με την στάση τους ότι δεν αντέχουν άλλο.
Αυτό ήταν το μήνυμα και ας διαμαρτύρονται οι λοιμωξιολόγοι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα.
Σε ερωτήσεις εάν αυτές οι μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών οδηγήσουν σε αύξηση κρουσμάτων, πολλοί πολίτες απαντούν «ας αυξηθούν, μας είναι αδιάφορο», είναι οι ίδιοι πολίτες που πειθάρχησαν για μήνες στα περιοριστικά μέτρα.
Η κοινωνία από την στάση της δείχνει ότι τα όρια ανοχής της εξαντλήθηκαν.
Η κοινωνία με την στάση της δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί νέα περιοριστικά μέτρα.

Στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι η κόπωση στην κοινωνία αποδεικνύεται και στην πράξη όχι μόνο γιατί συγκεντρώνονταν στις πλατείες και κάθε σαββατοκύριακο σημειώνονται πάρτι χιλιάδων ατόμων αλλά γιατί κανείς δεν πειθαρχεί, π.χ. πόσοι χρησιμοποιούν το SMS για έξοδο;
Τα ποσοστά χρήσης των SMS έχουν καταρρεύσει.
Την ίδια στιγμή οι έμποροι, δεν πειθαρχούν, ανοίγουν τα καταστήματα τους κόντρα στις εντολές της κυβέρνησης και όλο αυτό το σκηνικό, διαχέεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, η Πάτρα είναι η αρχή.

Πολιτική φθορά

2)Η κυβέρνηση βλέπει όμως και μια άλλη διάσταση μετά από 13 μήνες περιοριστικών μέτρων την πολιτική φθορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ επικρατεί ο μιμητισμός μεταξύ των κυβερνήσεων για τα περιοριστικά μέτρα πλέον αρχίζει αυτός ο κανόνας να διαφοροποιείται.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας υιοθετεί νέο lockdown και η ελληνική κυβέρνηση χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα.
Βλέπουμε διαφοροποιήσεις παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Δεν υπήρξε βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ελλάδα αλλά πάρθηκε απόφαση έστω και μερικής χαλάρωσης των μέτρων.
Ωστόσο εάν δει κανείς τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σημειώνεται ένα σχεδόν οριζόντιο κύμα δυσαρέσκειας που πλήττει της κυβερνήσεις.
Στην αρχή της πανδημίας του Covid οι πολίτες συντάχθηκαν με τις κυβερνήσεις και τα δημοσκοπικά ποσοστά εκτοξεύτηκαν.
Μετά από 13 μήνες αποτυχίας στην διαχείριση του κορωνοιού η κατάσταση έχει αντιστραφεί.
Το ποσοστό του CDU των χριστιανοδημοκρατών της Merkel στο 19% είναι το χαμηλότερο στην ιστορία στην κυριολεξία.
Η αποδοκιμασία κατά των πολιτικών του Macron στην διαχείριση του Covid 19 είναι επίσης εντυπωσιακή, η Le Pen μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.
Στην Ιταλία τα δύο εθνικιστικά κόμματα η Lega και το κίνημα αδέρφια για την Ιταλία κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις, θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση μετά τον Mario Draghi.
Ακόμη και στην Τουρκία του Erdogan για τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει αποδοκιμασία.
Μπορεί το κόμμα Δικαιοσύνης του Erdogan να είναι πρώτο με διαφορά 12% ή 14% από το δεύτερο κόμμα, αλλά με όρους προεδρικών εκλογών η φθορά είναι εμφανής για τον Erdogan.
dhmoskophsh1.jpg

dhmosopihsh2.png

Υπάρχει φθορά και στην ελληνική κυβέρνηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φθορά έχει αγγίξει και την ελληνική κυβέρνηση.
Πολλοί νεοδημοκράτες αναφέρουν «εάν ο Μητσοτάκης είχε απέναντι του μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν πείθει οι διαφορές θα ήταν μηδενικές δημοσκοπικά».
Όμως ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα με έντονα αρνητικά συναισθήματα ακόμη στην κοινωνία, η ΝΔ αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης.
Οι νέοι πάντως αποστρέφονται και τα δύο κόμματα και υποστηρίζουν όλοι το ίδιοι είναι…

Χαλάρωση… τώρα για να παρθούν πάλι μέτρα λίγο πριν το Πάσχα;

Είναι πολύ πιθανό η χαλάρωση που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο να έχει στόχευση το Πάσχα και εάν αυτό συμβεί θα είναι απαράδεκτο.
Συγκεκριμένα χαλαρώνουν τα μέτρα τώρα για να εκτονωθεί σε κάποιο βαθμό η κοινωνία και λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων χριστιανών.
Το σενάριο αυτό πρέπει να απορριφθεί.
Οι πολίτες πρέπει να μπορέσουν να επισκεφθούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όχι άλλο Πάσχα με περιορισμούς.


Γιατί επιταχύνει η κυβέρνηση με τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης;


Είναι προφανές ότι το 2021 η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι το μέγιστο 2,5% στο καλύτερο σενάριο.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι εάν για μια δεύτερη χρονιά επαναληφθούν μέτριες επιδόσεις, αυτό θα έχει σοβαρό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί.
Έτσι λοιπόν εν μέσω μιας αβέβαιης κατάστασης η οποία ωστόσο το 2021 θα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020 που ήταν πρωτοφανής χρονιά απαιτούνται πολιτικές που θα αναθερμάνουν πιο γρήγορα την οικονομία.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την Εθνική Ασφαλιστική με συνοπτικές διαδικασίες και να κλείσει την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς με συνοπτικές διαδικασίες αλλά με λάθος τρόπο, ουσιαστικά πουλώντας έναντι 1,2 δισεκ. ευρώ την Πειραιώς σε ξένους επενδυτές.
Σίγουρα η συνταγή του να πουληθεί κάτι πάμφθηνα θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους.
Δεν είναι τυχαίο ότι για την ιδιωτική τοποθέτηση των ξένων στην αύξηση των 1,2 δισεκ. της Πειραιώς θα υποβληθούν 5 δισεκ. προσφορές για να καλύψουν τα 700 εκατ της αύξησης κεφαλαίου.
Όλα αυτά συντελούνται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος αλλά θα προσελκύσουν νέους επενδυτές.
Η κυβέρνηση έστω και με λάθος τρόπο προσπαθεί να καλύψει και να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες γιατί έχει ένα βασικό στόχο.
Να κινητοποιήσει τις τράπεζες ώστε να υποστηρίξουν την διαχείριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφέρει ότι τα 32 δισεκ. μαζί με τα κεφάλαια – από την μόχλευση – που θα χορηγήσουν οι τράπεζες δεν θα έχει αντίκτυπο πέραν από 6% με 7% στο ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας.
Αυτό σημαίνει κάτω από 1,5 με 1,7% σε ετήσια βάση υποστήριξη στο ΑΕΠ της Ελλάδος.
Μετά από μήνες, μόλις πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συνολική επίδραση από τα κεφάλαια του ταμείου Ανάκαμψης θα είναι μόλις 7% του ΑΕΠ.

Το συμπέρασμα


Με όρους επιδημιολογικής αντιμετώπισης, είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα είναι μετριότητα.
Είναι η υφή και η ιδιαιτερότητα της πανδημίας αλλά ο μιμητισμός μεταξύ πολιτικών από κράτος σε κράτος, δεν δούλεψε, κούρασε και η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να υιοθετεί τα μέτρα.
Οι αντιδράσεις των εμπόρων, η στάση της κοινωνίας στις πλατείες είναι απόδειξη ότι η αρχή του τέλους… δια μέσω της κοινωνίας… των περιοριστικών μέτρων έχει τελειώσει.
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν όχι κλεισμένοι σε ένα σπίτι και με περιοριστικά μέτρα.
Πάντως στις 3 Απριλίου, όπου οι πολίτες ξεχύθηκαν στην Αττική, δεν υπήρχε πουθενά αστυνόμευση και αυτό είναι ένδειξη ότι και η κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι εξαναγκάζοντας τους πολίτες… δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Για την επιδημία

Οι ηλικιωμένοι και οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να προστατευτούν.
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι,, λαμβάνοντας κάποια μέτρα προστασίας.
Τα lockdowns δεν αρέσουν σε κανένα, πλέον αποδοκιμάζονται με την στάση των πολιτών.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Δεν πρέπει η κυβέρνηση να παγιδευτεί στην τρομολαγνεία των λοιμωξιολόγων.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.