Οι ΗΠΑ χρειάζονται πολύ λιγότερο την Τουρκία από ότι η Τουρκία τις ΗΠΑ

Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Τουρκία πολύ λιγότερο από ό,τι η Τουρκία χρειάζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Τόσο καιρό με παραπλανητικές ειδήσεις δημιουργήσαν την άποψη στο τουρκικό κοινό και τους διεθνείς παράγοντες να πιστεύουν το αντίθετο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Μπάιντεν υπογράμμισε τις τρείς μεγάλες αδυναμίες της Τουρκίας.
Πρώτον, ήρθε στην εποχή που η οικονομική κρίση στην Τουρκία επιδεινώνεται και η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσελκύσει ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Δεύτερον, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά καλές για να αξιοποιήσουν την Ουάσιγκτον. 

Τρίτον, οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι επίσης εύθραυστες λόγω της γεωπολιτικής του Εύξεινου Πόντου, όπου η Τουρκία φαίνεται να συνεργάζεται με την Ουκρανία.

Συνεκτιμώντας αυτές τις αδυναμίες η Τουρκία δεν είναι σε θέση να απειλήσει να διακόψει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και να εγκαταλείψει το δυτικό σύστημα ασφαλείας. Επίσης η Άγκυρα δεν μπορεί να εκβιάσει, με κανένα τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν, με τη σειρά του, σε σχέση κόστους αντιμετωπίζει μόνο ελάχιστο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ το όφελος είναι μέγιστο και προφανώς, γνωρίζει αυτό το γεγονός.
Κλείνοντας αυτή τη ταχεία εκτίμηση, η Τουρκία, στην παρούσα της κατάσταση, δεν έχει πολλά αποτελεσματικά μέσα ή χαρτιά για να παίξει εναντίον του Μπάιντεν. 

Το χειρότερο από όλα, για την Άγκυρα, είναι ότι η Ουάσιγκτον το έχει συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός. Αυτή η ευαισθητοποίηση διευκόλυνε τον Μπάιντεν να λάβει την απόφαση. Η κίνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη γενοκτονία μπορεί να κλείσει ως επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται σε αρχές χωρίς να χάσει εντελώς τις επιταγές της realpolitik.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail