Ο «θερμός Ιούλιος» με την Άγκυρα - Ο «οδικός χάρτης»

Η συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν, το τετ α τετ Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η λήξη του εξαμήνου της απόσυρσης του Oruc Reis. Σενάριο και για νέα πενταμερή για το Κυπριακό.

Από: ieidiseis.gr

Βασίλης Σκουρής


Σε ένα «θερμό Ιούνιο» οδηγούνται οι σχέσεις της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και της Δύσης με την Τουρκία, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

- Στις 14 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών την Παρασκευή, όπου ανακοινώθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, φέρεται να δόθηκε στην Άγκυρα η δυνατότητα να «καθαρίσει» με τους Κούρδους σε Συρία και στην υπόλοιπη περιοχή!

- Στην ίδια ημερομηνία είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, που έχει προαναγγελθεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι η συνάντηση αυτή δεν θα αργήσει να γίνει. Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν εφόσον πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, θα καταδείξει βεβαίως το διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και πλέον, μετά την ενασχόληση του Βερολίνου με τα εσωτερικά του, η Ουάσιγκτον.

- Νωρίτερα, βεβαίως, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ως ανταπόδοση της –ιστορικής πλέον- επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Σίγουρα θα έχει πραγματοποιηθεί ένας ακόμα γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (και πάλι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ), πιθανότατα δε και ένας ακόμα γύρος των διερευνητικών επαφών.

- Στις 24 και 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν –για μια ακόμα φορά- οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση Ευρώπης και Τουρκίας. Καθίσταται φανερό με αυτό τον σχεδιασμό ότι το «παζάρι» της Δύσης (Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες) με την Άγκυρα, θα είναι συνολικό!

- Πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (ρεπορτάζ του εγκύρου συναδέλφου Άγγελου Αθανασόπουλου), αφήνουν ανοιχτό να πραγματοποιηθεί και νέα πενταμερής για το Κυπριακό, καθώς προεξοφλείται η αποτυχία της πενταμερούς της Γενεύης, στις 27-29 Απριλίου. Η νέα πενταμερής, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 και 25 Ιουνίου), ώστε το αποτέλεσμά της να συνδεθεί με την τελωνειακή ένωση και τις άλλες αποφάσεις των Βρυξελλών, τις οποίες έχει ανάγκη η τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

- Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Ιουνίου λήγει το εξάμηνο που το Oruc Reis διενεργεί έρευνες εντός τουρκικών χώρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εάν η Άγκυρα θελήσει να «δείξει τα δόντια της» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή!
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Από τις παραπάνω αλληλουχίες καταλαβαίνει και ο πλέον ανίδεος περί των ελληνοτουρκικών, πως οδηγούμαστε σε ένα πολύ μεγάλο παζάρι το επόμενο διάστημα της Δύσης με την Άγκυρα, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Και από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθούν εν πολλοίς και οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας. Παράλληλα, δε θα τρέχουν και οι ανταγωνισμοί των δυο χωρών στην ευρύτερη περιοχή, με την Λιβύη να αποτελεί το μήλον της έριδος, ενώ πολύ θα μας απασχολήσουν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail