«Η πορεία της Τουρκίας προς την στρατιωτική ανεξαρτησία έρχεται με ένα τίμημα»

Βurak Μilli/Αnadοlu
Freepen.gr - Η εθνικιστική κίνηση για στρατιωτική ανεξαρτησία με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη βοήθεια συνδεδεμένων στρατιωτικών εταιρειών όπως η Baykar, είναι ανησυχητική για τους παραδοσιακούς εταίρους του ΝΑΤΟ, έγραψε τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Selcan Hacaoğlu.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, όπως το Baykar TB2, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια.

Τα μονοπώλια της αμυντικής βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων πόρων σε ένα δίκτυο ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν τεχνολογία, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έργα.

Υπήρχαν 62 αμυντικά έργα στην Τουρκία το 2002, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ) ανέλαβε την εξουσία. Το 2018, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 667. Τα επίσημα στοιχεία για το 2019 και το 2020 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Αλλά οι μιλιταριστικές περιπέτειες που υφίστανται τα ανταγωνιστικά τουρκικά στρατιωτικά προϊόντα έρχονται επίσης με ένα τίμημα, δήλωσε ο Bloomberg.

"Οι ΗΠΑ έβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και την απέκλεισαν από το πρόγραμμα του F-35 της Lockheed Martin Corp.για την αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος, συμφωνία που η Τουρκία ήλπιζε ότι θα περιλάμβανε τη μεταφορά τεχνολογίας", ανέφερε.

Το Bloomberg τόνισε επίσης ότι οι επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά έχουν σταματήσει να προμηθεύουν εξαρτήματα για drone μόλις εκφράστηκαν ανησυχίες για το πώς και πού χρησιμοποιούνται τα αεροπλάνα.

Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια κινητήρων για το τουρκικό άρμα μάχης Αλτάι μετά από πολιτικές διαμάχες με τη Γερμανία, σχετικά με τη χρήση αυτών των αρμάτων στις παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά της κουρδικής Αυτόνομης Περιφέρειας στην Αφρίν (βόρεια Συρία) το 2018. Η Νότια Κορέα παρενέβη φέτος για να προμηθεύσει τους κινητήρες.

Αυτό δεν είναι νέο, ενώ οι δυτικοί παραδοσιακοί εταίροι αρνούνται την πρόσβαση, την τεχνολογία ή τον εξοπλισμό ή σταματούν τη συνεργασία, η Τουρκία αναζητά άλλους εταίρους.

"Ζήτησαν από τη Μόσχα SU-35, ώστε οι Τούρκοι μηχανικοί να μπορούν να εγκαταστήσουν τουρκικής κατασκευής αεροηλεκτρονικά; και προσπάθησαν να Συν-παράγουν πολεμικά αεροσκάφη και πυραύλους με το Πακιστάν, σε μια κίνηση που θα μπορούσε επίσης να δώσει στην Άγκυρα πρόσβαση σε βραβευθείσα τεχνολογία πολέμου από την Κίνα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν σχετική πληροφόρηση" γράφει το Bloomberg.

Η Αγκυρα εξακολουθεί να αναφέρει ότι επιθυμεί να διατηρήσει δεσμούς και συνεργασία με τη Δύση, αλλά εν τω μεταξύ διατηρεί ανεξάρτητη προσέγγιση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail