Αυστηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Μην παίζετε με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν

Η Κίνα διεμήνυσε στις ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά σε ό,τι αφορά τη Ταϊβάν και προχώρησε σε διαμαρτυρία αφού η Ουάσινγκτον εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν τη δυνατότητα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντώνται πιο ελεύθερα με αξιωματούχους από τη νήσο που η Κίνα υποστηρίζει ότι της ανήκει.

Από: bankingnews.gr

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να εμβαθύνει τις σχέσεις με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ελήφθη εν μέσω κλιμάκωσης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το νησί, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων της εναέριας αμυντικής ζώνης της Ταϊβάν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών J. Lijian δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα προχώρησε σε «αυστηρή διαμαρτυρία» προς τις ΗΠΑ.

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή επίσημων επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, να διαχειριστούν το θέμα με προσεκτικό και προσήκοντα τρόπο και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ούτως ώστε να μην υπονομεύσουν και πλήξουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο εδαφικό και διπλωματικό ζήτημα της Κίνας και συχνή πηγή έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις. 

Η Κίνα ποτέ δεν αποκήρυξε τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo ανακοίνωσε μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του πρώην προέδρου D. Trump τον Ιανουάριο ότι αίρει τους περιορισμούς για τις επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και ομολόγων τους από την Ταϊβάν.

Ενώ η Ουάσινγκτον επίσημα αναγνωρίζει το Πεκίνο έναντι της Ταϊπέι, όπως οι περισσότερες χώρες, οι ΗΠΑ είναι ο βασικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.
Νόμος ορίζει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η Κίνα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ταϊβάν για να προκαλέσουν το Πεκίνο και προσφέρουν στήριξη σε αυτούς που θέλουν το νησί να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail