Υπόθεση Μarfin: Προσπαθούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση τώρα, άλλα τι έκαναν για 11 ολόκληρα χρόνια;

Υπόθεση Μarfin: Πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια. 5 Μαΐου 2010. Μια χώρα σε μεγάλο αναβρασμό, έμπαινε στην εφιαλτική δεκαετία των μνημονίων. Η κοινωνία βρισκόταν σε σύγχυση, αναταραχή και αγωνία για το μέλλον.

Από: sportime.gr - Ελευθέριος Ανδρώνης

Μια μεγάλη πορεία κατά των μνημονίων περνάει από τη Σταδίου. Την ώρα που μπροστά από το υποκατάστημα της Marfin περνά το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εμφανίζεται μια ομάδα κουκουλοφόρων που ξεκινούν τις δολοφονικές επιθέσεις.

Η ώρα ήταν 14:08 το μεσημέρι. Η οργανωμένη επίθεση κρατάει μόλις 13 δευτερόλεπτα. Τα υπόλοιπα είναι μαύρη ιστορία και μέρα πένθους. Τέσσερεις νεκροί. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, βρίσκουν φρικτό θάνατο στη πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας των δολοφονικών μολότοφ.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τότε; Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το ΠΑΣΟΚ τότε, με τη Νέα Δημοκρατία σήμερα.

Οι έρευνες για την αναζήτηση των φυσικών αυτουργών όσο η υπόθεση «έκαιγε», αναιμικές έως ανύπαρκτες. «Δεν υπήρχε χρόνος», έλεγαν κάποιοι. Ένα μακελειό που συνέβη μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών, καταγράφηκε ως χτύπημα «αγνώστων δραστών». Υπήρχαν «σοβαρότερες» υποθέσεις να διεκπεραιωθούν, όπως το να υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας για τα υπόλοιπα 100 χρόνια όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Μόλις δυο εβδομάδες πριν τη δολοφονία, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης δηλώνοντας πως: «Oι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά».

Και το «απάνεμο» λιμάνι που ευαγγελιζόταν ο ΓΑΠ, που μόνο απάνεμο δεν αποδείχθηκε, σηματοδότησε τις φουρτούνες του με αυτόν τον κατάμαυρο οιωνό, το αθώο Ελληνικό αίμα που χύθηκε στη Marfin.

Οι φυσικοί αυτουργοί δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Δύο ύποπτοι που κατηγορήθηκαν, στο τέλος αθωώθηκαν και η υπόθεση μπήκε στον πάγο, μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα φαινόταν και πάλι… χρήσιμη.

Υπόθεση Μarfin: Έντεκα χρόνια μετά… 

Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά, με τις τέσσερεις ψυχές αδικαίωτες, ο Υπουργός που ψήφιζε εθνοκτόνα μνημόνια χωρίς να τα διαβάσει, αποφάσισε πως είναι η σωστή στιγμή για να βγάλει από το συρτάρι την αναμόχλευση μιας υπόθεσης που δύναται να τονώσει (έτσι πιστεύουν) τα καταρρέοντα ποσοστά της κυβέρνησης και την τσακισμένη δημοφιλία του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη.

Σχεδόν 2 ολόκληρα χρόνια αφότου η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πήρε την εξουσία, ξαφνικά ο Υπουργός Προ. Πο., διαπίστωσε πως υπάρχει υλικό σχετικό με την υπόθεση Marfin που δεν αξιοποιήθηκε.

Τώρα που η χώρα καταρρέει λόγω των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, ξεκίνησαν να επανεξετάζουν πληροφορίες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ήταν μπροστά σε όλο το σκηνικό και είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες.

Παλιά βίντεο καθαρίζονται. Υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες της Marfin αλλά και διπλανών καταστημάτων συγκεντρώνεται. Πλάνα από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας αξιολογούνται. Φωτογραφίες αναλύονται και τηλέφωνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνητών.

Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα, αυτές οι καταθέσεις δεν μπορούσαν να επανεξεταστούν εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια; Τόσοι αυτόπτες μάρτυρες δεν θα μπορούσαν να ρίξουν παραπάνω φως στην υπόθεση; Αυτό το υλικό από τις κάμερες δεν μπορούσε να αξιολογηθεί εκ νέου;

Έστω, αν δεν είχαν το φιλότιμο να επανεξετάσουν την υπόθεση Marfin οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα, γιατί δεν μπορούσαν να επανεξεταστούν από τον Ιούλιο του 2019 με τον κ. Χρυσοχοΐδη στον Υπουργικό θώκο;

Η εικόνα των συνθηκών αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος παρέμενε ασαφής και θολή στα μάτια του απλού κόσμου, για παραπάνω από μια δεκαετία.

Ξαφνικά, ένα κύμα από ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αυτές τις μέρες, παρουσιάζουν μια πολύ καθαρότερη εικόνα και υποστηρίζουν πως η εξιχνίαση βρίσκεται κοντά.

Ξεκίνησαν να μιλούν για υπάρχουσες ενδείξεις για συμμετοχή μιας ομάδας 23 ατόμων που ξεκίνησε από την Πατησίων με κουκούλες και γάντια, μετά έφτασε στη Σταδίου, όπου έσπασε σε δύο υποομάδες και 7 άτομα με επικεφαλής έναν «ψιλόλιγνο άντρα» και μια «μυστηριώδη γυναίκα» χτύπησαν τη Μarfin και οι υπόλοιποι 16 το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Το να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη σε αυτό το έγκλημα και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη φυλακή, θα είναι αναμφισβήτητα μια τεράστια δικαίωση για τις 4 αδικοχαμένες ψυχές, τους συγγενείς τους άλλα και τον Ελληνικό λαό που αναζητά απαντήσεις.

Κανένας υγιώς σκεπτόμενος πολίτης δεν μπορεί να μην καλωσορίσει αυτήν την πραγματοποίηση του αυτονόητου. Όμως οφείλουμε να εξετάζουμε τη συνολική εικόνα και όχι μόνο ένα μέρος της.

Η μεγάλη ένσταση και το αμείλικτο ερώτημα είναι: γιατί τώρα;

Γιατί τους πήρε 11 ολόκληρα χρόνια;

Γιατί φαίνεται σαν να εργαλειοποιούν «εξιχνιάσεις» και να τις χειρίζονται σαν ψηφοθηρικούς άσσους στα μανίκια τους;

Πόσο ηθικό είναι κάτι τέτοιο;

Γιατί έχουν την εντύπωση πως ο λαός δεν καταλαβαίνει τι κάνουν και γιατί το κάνουν;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail