Al-Monitor: Η Αίγυπτος ετοιμάζει γιγαντιαία ναυτική βάση κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να ανοίξει μια ναυτική βάση στη Μεσόγειο, κοντά στα σύνορά της με τη Λιβύη, καθώς η πυκνοκατοικημένη χώρα προσπαθεί – όπως αναφέρει σήμερα το Al-Monitor – να προστατευθεί από τις ταραχές στη γειτονική χώρα, να ασκήσει τον έλεγχό της στα θαλάσσια σύνορά της και να διαφυλάξει τα οικονομικά της συμφέροντα.

Από: onalert.gr

Oι Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση που θα πάρει το όνομα «3η Ιουλίου» (σσ ημερομηνία που ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ανέλαβε την εξουσία) στο Gargoub, μια όχι πολύ γνωστή παραθαλάσσια πόλη στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης, εδώ και αρκετά χρόνια.

Η βάση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Al-Monitor, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που φρουρεί τις Μεσογειακές ακτές της χώρας.

«Η περιοχή όπου λειτουργεί ο Βόρειος Στόλος είναι γεμάτη από προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη», δήλωσε ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Mitwali στο Al-Monitor. «Ο στόλος είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή», ανέφερε ο ίδιος.

Ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας βάσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Αμμάν, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μάντμπουλι έδωσε στον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β’ της Ιορδανίας πρόσκληση από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να παραστεί στα εγκαίνια της βάσης.

Η νέα βάση – συνεχίζει το Al-Monitor – συνθέτει μια σειρά νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου, τέτοιες που, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, στοχεύουν στην ενίσχυση του ελέγχου της Αιγύπτου στα σύνορά της και στην προστασία των στρατηγικών της συμφερόντων.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σημαντικές διότι επιτρέπουν στον στρατό να αναπτύξει τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό του με στρατηγικό τρόπο», δήλωσε ο Στρατηγός εν αποστρατεία Nasr Salem στο Al-Monitor. «Είναι επίσης καλά πεδία εκπαίδευσης των στρατευμάτων κατά την προετοιμασία τους για αποστολές»…

… Τα αναμενόμενα εγκαίνια της «βάσης της 3ης Ιουλίου» έρχονται σε μια εποχή έντονης έντασης στη Λιβύη και αυξανόμενων φόβων του Καΐρου για το ενδεχόμενο αυτή η ένταση να βγει εκτός συνόρων της Λιβύης και να επεκταθεί προς την πρωτεύουσα της Αιγύπτου ή άλλες πόλεις.

«Η Λιβύη έχει γίνει μια σαφής και άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», τόνισε στο Al-Monitor ο Mitwali.

Η Αίγυπτος μοιράζεται εκτεταμένα σύνορα με τη Λιβύη, περίπου 1.250 χιλιόμετρα (777 μίλια). Αυτά τα σύνορα, που εκτείνονται κατά μήκος μιας τεράστιας ερήμου, μετατράπηκαν σε απειλή εθνικής ασφάλειας αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη το 2011.

Η Λιβύη έχει επίσης μετατραπεί σε μεγάλη ανησυχία για την Αίγυπτο από τότε που η «αντίπαλος χώρα» Τουρκία ενέτεινε την παρέμβασή της σε αυτήν το 2019, στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους και χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους, υπό το φως των συμφωνιών συνεργασίας για την ασφάλεια που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ, η οποία είχε υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα Τρίπολη και το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Λιβύης.

Τον Ιούνιο του 2020, όπως υπενθυμίζει το Al-Monitor, ο Σίσι κήρυξε το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης ως «κόκκινη γραμμή» για την Αίγυπτο, απειλώντας να επέμβει στρατιωτικά εάν την υπερβούν τα στρατεύματα του Σάρατζ ή οι μισθοφόροι της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι επίσης παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο όπου η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας στο επίπεδο παραγωγής, επεξεργασίας και εξαγωγής φυσικού αερίου.

Μια σειρά από ανακαλύψεις φυσικού αερίου που έγιναν από το 2015 μετέτρεψαν την Αίγυπτο σε βασικό παράγοντα στις διεθνείς και περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου.

Το Κάιρο φέρνει επίσης σε επαφή περιφερειακούς παραγωγούς και καταναλωτές φυσικού αερίου σε έναν οργανισμό που μοιάζει με τον ΟΠΕΚ, δηλαδή το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.

Αυτός ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ανέφεραν οι αναλυτές στο Al-Monitor, πιθανότατα θα έχει επιπτώσεις.

«Η Τουρκία δεν είναι μέχρι στιγμής μέρος της εξελισσόμενης συμμαχίας φυσικού αερίου στην περιοχή», δήλωσε ο Σάλεμ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο καθώς προσπαθεί να πάρει ένα μερίδιο την «πίτα» του φυσικού αερίου».

Η Αίγυπτος έχει ήδη εκσυγχρονίσει το ναυτικό της, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση προηγμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μεταφορέων ελικοπτέρων, υποβρυχίων και φρεγατών.

Μια αναθέρμανση στις σχέσεις με την Τουρκία είναι πιθανή την ερχόμενη περίοδο, με την Άγκυρα να απευθύνει εκκλήσεις για βελτίωση των σχέσεων με το Κάιρο.

Ωστόσο, σημειώνει το Al-Monitor, υπάρχει προφανώς μικρή εμπιστοσύνη στο Κάιρο για την ειλικρίνεια των τουρκικών κινήσεων.

Στα μέσα Μαρτίου, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είπε χαρακτηριστικά ότι οι πλήρεις δεσμοί με την Τουρκία θα εξαρτηθούν από μια πραγματική αλλαγή των τουρκικών πολιτικών…

Πηγή: al-monitor.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail